Nejste přihlášen/a.
Před cca 10 lety , před kryzí jsem stavěl chaloupku na víkend . Stavěl jsem dřevostavbu two by four. Má 35 m2 a kopal jsem jak vodovod , kanalizaci atd. Psal jsem si vše za co jsem utratil od projektanta po poslední hřebík a dostal jsem se na cenu 10 000/m2 .Když se podívám dnes do stavebnin , tak často jsou tam ceny nižší než tehdy. Další věc je , že když jsem kupoval na tak malou stavbu , tak jsem nikdy nedostal slevu , jako někdo kdo toho kupoval kamion.
Jediné co dělala kompet firma bylo olemování střechy a pobití šindelem. Elektřinu jsem udělal sám , elektrikář mě rozepsal , a naplánoval vše co mám koupit a jen zapojil jistič a zkontroloval . Kuchyn a sociálky udělejte co nejblíže , at máte krátké rozvody. Vytápění udělat obyčejnými kamny (třeba jotul f 602) a jako zálohu klimatizaci.
Dřevostavba má jednu velkou výhodu , ušetříte podstatně na místě (tenčí zdi) .Kamarád se vždy diví co tam mám místa oproti zděné stavbě. Další věc , je to čistá stavba oproti zděné a nenadřete se .Jediné co bych dnes dělal jinak je základová deska . Tam jsem utopil dvě tatrovky šutru . Dnes bych udělal odvětrávanou podlahu s trámky místo základové desky. Pěkná videa jsou třeba zde:
Jak zde bylo uvedeno všude je spoustu videí a návodu jak co dělat
Tak za kolik metru čtverečních to bude, to musíš vědět ty.
Musíš vědět, jaký máš půdorys svého zámyslu. Podle toho si vypsat materiál a začít počítat. Nejlépe nacenit u několika stavebnin. Plus počítat, že jsou období v roce, kdy nemá cenu pořizovat cihly nebo polystyren či vatu atd... a je lépe si počkat.
Nejlevnější je hrubá stavba. Za to dokončovací práce stojí za to.
Pokud nejste s kamarádem zruční, tak bych se do toho nepouštěl. Stavba baráku není koníček ale dílo na celý život. Když něco zadrbeš nebo ošidíš, tak ti to stavba vrátí i s úroky.
Nejlepší cihla na stavbu domku svépomocí je dřevěná. Youtube je plné postupů stovkami let prověřené technologie two by four a nejlepší je to, že je to na youtubu "zadarmo". Existuje spousta vychytávek, jak se nemusí měřit, pouze se přikládá fošny k sobě a rýsuje se. Na vybavení je to nenáročné, tužka, mafl, hřebíkovačka...
prace elektrikáře 10.000,- je prkotina (zrovna tady je spis drazsi material, kabely jistice nakonec zasuvky vypinace atd.) stavím svépomocí a vidím to tak že za 1.5 mil. budem bydlet v zařízeném patrovém domě s garáží za míň to už snad nejde. V ceně není pozemek. dle mého nejlepší a nejlevnější je porfix, jednoduché lepení a celou stavbu nařežete lehce ruční pilou, snadno vyskrabete drazky na el. vodu, nakonec sám omítnete. nestavte patro - ušetříte jen za strop min. 150tis a je to pracné jak hrom patrový dům mám 10x8,5 (obytné prostory)ale stačilo by klidně 8,5x8,5 menší bungalov nejmíň cca 130m2
Ale jo,dalo by se...ale musel by jsi opravdu pracovat sám bez firmy-na všem-jsi si jistý že to zvládneš? nebo zvládnete? Základovou desku,na to hrubou stavbu z nějakýho porobetonu. A bylo by to opravdu maximálně tak na malý bungalov 2+1.
Elektrika je to nejmenší,větší problém je třeba krov-velká přesnost měření a hodně znalostí,pokrývání střechy,oplechování,komín,odpady a voda,topení-nic z toho není taková sranda jak to vypadá a spolkne to hodně času-jestli tam budete makat jen o víkendech,několik let ti to vezme
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.