Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, před několika lety jsme stavěli nový zděný plot. Chtěli jsme se dohodnout se sousedy na společném plotu a financování. Každý měl totiž svůj betonový plot o tloušťce cca 50 cm ( dohoromydy tedy 1m). K dohodě nedošlo a my si vystavili plot svůj, jejich zůstal. Nyní sousedé svůj plot zbourali a začali využívat náš plot. Znamená to, že celý plot je na našem pozemku, oni nemají žádný a čistou plochu k užívání.
Mohu nyní po nich požadovat nějaký finanční příspevěk na plot nebo požadovat vystavení jejich vlastního plotu. jejich způsob se mi zdá velice neférový.
Moc děkuji
Sousedka
Po přečtení některých odpovědí se mi chce . Ti sousedé vůbec nic neudělali a přesto by bylo dobré plot obarvit na růžovo, namalovat na něj jakési obrázky atd. Proč? Tazatelka NEMUSELA kdysi dělat nový plot, když tam byl ten starý. Bylo to jen a jen její rozhodnutí. A teď je nas.aná, pardon rozzlobená, že její plot odděluje dva pozemky? Většinou to tak bývá
. Nechte stát plot tak jak je, přestaňte se nervovat kvůli tomu, že za VAŠÍM plotem pobíhá sousedovic pes nebo děti. Udělejte si dobrý kafe, sedněte si na zahradu a radujte se z každého dne.
Každý plot má dvě strany, takže když mám plot, tak ta druhá strana je vždycky otočená k sousedovi. A ptám se: jak tu stranu "využívá"? To jako že když se na ni dívá, tak ji opotřebuje?
Stavět si na rozhraní pozemků dva ploty, aby měl "každý svůj", odpusťte, ale to mi připadá naprosto idiotské. Ale pokud se vaše obec jmenuje Kocourkov, tak to chápu.
Podstata problému je stejná...
"Pane Bože, můj soused má kozu a ta mu hodně dojí".
Bůh ho přeruší a říká vlídně: "A ty, můj synu, bys jistě chtěl mít také takovou kozu, že?"
A Čech odpoví: "Ne, Bože, já bych jenom chtěl, aby ta koza sousedovi chcípla".
@sousedka - Nepostavili si svůj , nepříspěli a zadní strana našeho plotu jim tvoří plot
Proč by měli sousedé přispívat na váš plot na vašem pozemku, tedy ve vašem výhradním vlastnictví?
Oni si dokonce ani svůj vlastní postavit nemusejí:
NOZ § 1026
Vlastník není povinen znovu postavit rozpadlou zeď, plot nebo obnovit jinou rozhradu, musí ji však udržovat v dobrém stavu, hrozí-li následkem jejího poškození sousedovi škoda. Dojde-li však k takovému narušení rozhrady, že hrozí, že se hranice mezi pozemky stane neznatelná, má každý soused právo požadovat opravu nebo obnovení rozhrady.
A pravděpodobně byste neuspěla ani u soudu, protože podle
§ 1027
Na návrh souseda a po zjištění stanoviska stavebního úřadu může soud uložit vlastníkovi pozemku povinnost pozemek oplotit, je-li to potřebné k zajištění nerušeného výkonu sousedova vlastnického práva a nebrání-li to účelnému užívání dalších pozemků.
máte "nerušený výkon vlastnického práva" zajištěn plotem vlastním.
To, že se vám to nelíbí, se dá pochopit, ale k ničemu vám to bohužel není.
Nechápu lidi, kteří se užírají tím, že si postavili plot, a sousedi jim ho teď bezplaně "užívají" ( taková pitomost ! ). A už vůbec nechápu lidi, kteří si tady s nimi notují a ještě jim radí, jak sousedům co nejvíc uškodit. Je mi z vás na blití, vážení. A jestli v tomhle duchu vychováváte i svoje děti ...
Ono to tak dříve bylo dané, že každá parcela měla svůj plot a mezi ním bylo nějaké místo /okolo 1 metru/ na údržbu.
Což rozumní lidé časem zjistili, že je to blbost, škoda zastavěných pozemků a nákladů na ploty, plus sekání trávy mezi ploty.
Zavedlo se nepsané pravidlo pravé ruky, že plot do ulice a vpravo postaví majitel a pak v řadě atakdále.
I to se časem neosvědčilo. Majitelé rohových parcel museli řešit stejně oplocení více. Kde byly dobré vztahy, tam se dohodli, ale kde ne, tam byly problémy. Takže co si postavíte, to máte, to je Vaše.
V současné době je na každém, jestli si oplotí, není to povinnost.
Ale u nás v ČR jsme většinou tak zvyklí. Děti si mohou hrát v uzavřeném prostoru, můžete vypustit psa a otázka bezpečnosti není také k zahození.
Tam, kde je zvířectvo a hospodářská zvířata, tam je majitel povinnen zajistit, aby zvířectvo nevnikalo na sousedův pozemek. Tedy já když nebudu chtít, tak plot si nepostavím a budu mít třeba jen živý plot na hranici pozemku, nebo záhonek s květinami, ale sousedovic slepice na svém pozemku nechci. On je povinnen slepice zabezpečit. Jestli ohrazením výběhu, nebo plotem okolo celého pozemku je jeho věc.
Jejich zvířata a děti na Váš pozemek nevnikají, postavením Vašeho plotu máte klid a soukromí.
K té údržbě, jak tu někdo píše, že se plot natírá každou chvíli. My máme plot drátěný 60 let a natíral se zatím dvakrát gumoasfaltem a nepředpokládám, že v dohledné době se bude znova. Takže záleží, jaký plot tazatelka má.
Jinak mě tento dotaz připadá jako problém z minulého a předminulého století, kdy se jednalo o grunt a každou píď země si hospodář hlídal, aby neubylo. A navíc chcípla mě koza, ať sousedovi chcípne také /ať si postaví též půlmetrový plot jako já a zabere si též svoji půdu.
Plot jste mohli postavit z pletiva s podezdívkou z podhrabových desek, které jsou odhadem do 5 cm, a tudíž by Vaší zahrady neubylo tolik, jestli jste opět vystavěli široký plot jako Vaši předkové.
Váš požadavek, aby si soused postavil vedle Vašeho plotu opět svůj plot mi připadá trapný, neumím si představit , že bych u sousedů zazvonila a tento požadavek mu přednesla.
A pokud by přišel soused za mnou, tak by mi to bylo nemilé. Asi bych se na to vyprdla. Anabo bych souhlasila, ale pod podmínkou, že mezi námi bude ulička, jako to bývávalo dříve. Tedy byste si museli plot kousek poposunout k sobě do zahrady. Což je blbost a sama byste se tím chytila do pasti, posunovat plot, který jste nedávno vybudovali.
------------------------------------
V mém okolí znám tři takové případy. Dva již byly zrušeny a sousedé se o metry podělili, jedna ulička přetrvávává doposud.
Já bych ten svůj plot naschvál zboural, ať mají sousedi vztek. A když ho potřebují - jako že jo, kvůli psovi - ať si postaví svůj! A kochal bych se pak využíváním jejich plotu.
Chápu vaše rozhořčení. Něco jste zaplatili, vybudovali, věnovali tomu čas... a teď výhody (oddělení pozemků) tohoto výtvoru čerpají i jiní. V rámci férového jednání jste čekali nějaké vyrovnání. Jenže na druhou stranu, pokud vy chcete plot a postavíte si ho, nemůžete požadovat nějaké vyrovnání, když sousedé ho nechtějí.
U nás byly vždy společné ploty, ne dva souběžné. U sousedky nalevo jsme ho komplet obnovili (včetně sloupků). Trochu nám to bojkotuje, doteď nechávala zahradu jen zarostlou trávou, teď se asi druhým třetím rokem snaží něco dělat, bohužel zrovna u toho plotu. Takže precizně vyskládané žulové kostky (místo podezdívky) nejdřív zcela rozhodila - zasadila rebarboru (deset cm od plotu) která je vyzvedla, pak se té obludy vyděsila, takže ji vykopala a následoval propad kostek. Teď to budeme trochu rovnat, ale původního stavu už nedosáhneme, pokud to nevykopem všechno. A to není reálné. Když k té zkáze připočtu pitulník, který trvale (nejen)z plotu odstraňujeme a všudypřítomné oddenky šeříku, vytažená oka po nehodě se sekačkou (půjčila ji vnoučkovi)... Abych to zkrátila. Je to náš plot, ne její. A dokonce ho svou nevědomostí ničí. Čas, který věnujeme nápravě její činnosti se zaplatit nedá. Mám se cítit naštvaně? Možná. Ale proč? Sousedka není zlá, nedělá to naschvál. Je to jen plot a já jsem ráda, že tam je. Drží stranou její vnoučata () Tím vším chci říct, že jste mohli dopadnout mnohem hůř. Zapomeňte na peníze a buďte rádi, že máte svůj plot (který sice "užívají" i jiní, ale aspoň ho neničí). M.
Proto, že "mají čistou plochu k užívání", toť citace.
A možná taky proto, že tím pádem mají o něco větší pozemek. Jestli jsou pozemky malé, je to znát.
A možná proto, že nemají žádnou práci s údržbou plotu, plot je nestojí ani korunu. A dokonce podle toho, co píšete, mají nárok na to, aby se jejich sousedé o svůj plot dobře starali.
Nepřu se, jen jsem chtěla zodpovědět Vaši otázku. Dle zákona je, jak píšete, vše OK, ale tazatelku chápu. Kdyby sousedi přišli a jednou za dva roky pořídili plechovku barvy a štětce na natírání, možná by ji to tolik neštvalo. Jde o princip, že ten, kdo nic nemá, vyhraje. Ten, kdo má, platí a stará se. Ačkoliv užitek z té věci mají oba stejný.
@naufrago - V okamžiku, kdy "nedojde k dohodě" už před stavbou nového plotu, musím s neochotou druhé strany podílet se počítat i nadále - a zařídit se podle toho.
Buď se smířit s tím, že budu mít o pár kroků menší pozemek a klid, nebo požadovat stavbu plotu po sousedech, aby mi jejich děti a psi nelezli na zahrádku. A v tom, co si vyberu, pak už se dál nerýpat.
Ale donedávna tam ten starý plot byl a tudíž nebylo s čím se smiřovat. Každý měl plot takový, jaký si jej postavil. Sousedi svůj zbourali a začali tím využívat plot sousedů; ano, ne fyzicky, ale z principu ano. Já netvrdím, že by si měli sousedé tazatelky postavit svůj plot, a ano, jediné, co zbývá, je smířit se s tím. Jen se snažím vysvětlit ty pocity, které ta věc vzbuzuje.
Naši sousedi vždycky jednou za dva roky koupí Luxol a štětce a my natíráme - náš - plot. Je to pár korun, trocha ochoty, a člověk to hned bere jinak. Oni prostě chápou, že i když je plot náš, tak tvoří hranici i jim a využívají ho naprosto stejně jako my.
Ale jo - tomu pocitu jisté, řekněme nespravedlnosti, rozumím. Čemu nerozumím je to, že se někdo naprosto zbytečně užírá věcí, kterou stejně nezmění. Asi jsem jinak nastavená.
Děkuji za pochopeni "Naufagro". Jde o etické principy mezi sousedy.A jak píšete, pozemky jsou malé. Nechci po nich plot. Ale Vy ostatní jste špatně četli.
Plot měli a zbourali a s námi společný stavět nechtěli - prostě si počkali. Mě se také dva ploty zdály zbytečné , prostě to tak dříve bylo a předci tak stavěli. Asi se Vám zdá normání, že někdo má bez práce koláče. Až budete v naší sitauci, tak se ozvěte, jaké jste měli pocity.
Děkuji
Sousedka
jedubabičko, ale někdy přece k tomu uvědomění "nic s tím nenadělám, tak proč se tím zlobit a trápit" vede cesta přes divočejší emoce, pocity křivdy, nespravedlnosti, i tu zlobu, potřeba se tím zabývat... u Vás nikdy? u mě tedy často. Klid sám od sebe nepřijde, nejdřív musí vzplanout a pomřít oheň...
Kdybyste viděla, jak občas trpím tady na poradně, když čtu neskutečné hlouposti. Dneska jsem si zakázala sledovat to vlákno o 4 letech nezaměstnanosti. Už jsem nemohla přitom to je zase další věc, nad kterou by se člověk měl umět povznést.
Je to nespravedlivé vůči pořádkumilovným lidem. Příklady-1. v paneláku nová plastová okna, vyzdívky kolem nich, kdo má rád pořádek natřel je doporučenou hnědou barvou, kdo na to kašlal vydělal,nové balkony jsou červené , všechny vyzdívky budou červené. 2.povolíte sousedovi instalovat okna k sobě do dvora s tím, že budou sloužit jen pro světlo , budou opatřeny neprůhladným sklem, soused se vám za to vysmívá a okna jsou otevřená celé dny.Tak to bohužel chodí, za dobrotu na žebrotu, nikde žádné zastání. Vy jste s dobré vůle , třeba proto, že jste se nemohli dívat na to, jak je nehezký, udělali nový, flákač, kterému na něčem takovém nezáleží na tom vydělal.
@mecik - kdo má rád pořádek natřel je doporučenou hnědou barvou, kdo na to kašlal vydělal
Klíčové slovo je "doporučenou". To, že mi někdo něco "doporučí" - většinou to, co nějak vyhovuje jemu - ještě neznamená, že se podle toho musím řídit. Píšete o paneláku - o výměně oken se pravděpodobně taky nějak rozhodovalo a ne jen "doporučovalo". Stejným způsobem bylo možno zajistit jednotnou barvu.
povolíte sousedovi instalovat okna k sobě do dvora s tím, že budou sloužit jen pro světlo , budou opatřeny neprůhladným sklem, soused se vám za to vysmívá a okna jsou otevřená celé dny
Proti tomu se dá celkem jednoduše bránit - sice to není do týdne, ale možnost tu je. Jenomže to je zase o vlastní aktivitě - sedět, držet ústa a stěžovat si, že nemám "nikde žádné zastání" je dost k ničemu.
Trochu jako v tom vtipu, kdy človíček prosí Boha o velkou výhru - a ten mu odpoví: "Rád bych ti vyhověl... ale aspoň ten los kdyby sis koupil."
Jedubabičko, moje odpověd byla k tématu a opravdu nemám tušení, jak se dá bránit proti lajdákovi, který zneužije dobré vůle souseda, , jednou postavit plot, podruhé naslibovat něco a pak zneužít vstřícný krok, pro dobré sousedské vztahy a za třetí plastová okna si vyměnoval každý sám, kvůli vzhledu, teplotě v bytě atd. Kdo na to kašlal, nemá je dodnes, nakonec se bude dělat fasáda a on se sveze s potřebou celku.Barvu doporučoval předseda samosprávy, aby jsme barák neměli moc strakatý.Kdo dbal, prodělal.Tohle téma o nevýhodnosti snažení by se dalo rozvíjet dál a dál. Bohužel je to tak, kdo dbá, snaží se je v nevýhodě proti pohodáři, který si počká,až to za něj někdo udělá, až jak se situace vyvine.
Jemně upozornit sousedy na neférové jednání by nebylo na škodu. Chápu to tak, že teď řádí u vašeho plotu nerušeně sousedovic děti či pes. Přibrali si necelý metr šířky pozemku, který jim nepatří. Nic víc s tím udělat nepůjde: Vylepšit ho zasazením nějaké ostnaté prorůstající rostliny, nasadit na sousedy parádní plevel. Napadl mne bambus, jeden druh podleze i pod plotovou podezdívkou . Nebo něco jiného , jestli se na pozemek hodí a nebude škodit vám.
miran: Že chce mít tazatelka neporušené soukromí se vám nezdá? Trvám na přidání živého plotu. Rafinovaní lehce hlučící sousedi jsou pech... Mládí, co? Ivo Jahelka o soudce napsal vtipnou písničku - asi ale zmizí:
Když stavíte svůj plot, tak jedině na vlastním pozemku. Jinak ani nemůžete. Plot je váš a vy můžete vyjmout souseda s užívání plotu. To znamená, že si o plot nemůže nic opřít ani se nějakou věcí dotýkat plotu. Včetně přerůstaní rostlin. Doporučuje se vzdálenost 20 cm od plotu. Soused může zasadit živý plot, ale nejblížší větve musí být 20cm od plotu. Údržbu živého plotu musí provádět ze své strany plotu. Vy můžete zasadit živý plot tak, že větve mohou lícovat s plotem a na údržbu vás musí soused pustit na svůj pozemek. Více z této situace nezískáte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.