Nejste přihlášen/a.
Ahoj
Mám doma teploměr s barevnou stupnicí, je sice hodně starý tak cca 25 let ale dočetl jsem se že teploměry s barevnou stupnicí jsou lihové ale když se podívám co nejblíže ke kraji stupnice tak tam kousíček je stříbrný. Tak jaký ten teploměr tedy je? Uvažuji jestli si nemám vzít od dědy ze zahrady rtuťový co má stupnici stříbrnou který jsme jednou zachránili ze zběrného dvora... Chci něco co bude měřit přesně
Nezáleží na barvě stupnice, ale kapaliny v kapiláře uvnitř trubičky přiložené ke stupnici. Líh je bezbarvý, průhledný, proto se do teploměrů barvil a barví červeným nebo modrým barvivem. Rtuť je stříbrolesklá sama od sebe.
Přesnost záletí na kostrukci teploměru. Rozlišení na stupnici běžných lihových i rtuťových kapalinových teploměrů je daná velikostí dílků, tedy asi tak 1 dílek, což je 1 °C, Lékařský rtuťový teploměr má speciální konstrukci s tenoučkou kapilárou a tak je možné rozlišení i na desetiny stupňů.
Pokud chcete něco, co měří přesně, zkuste si třeba i váš obyčejný lihový teploměr zkalibrovat podle nějakého přesného, třeba pljčeného teploměru a poslouží vám stejně jako digitální teploměr, kde se musí měnit baterie a tím tvořit odpad, který se musí ekologicky likvidovat.
Hlavně si dejte pozor, aby se vám na stupnici nepohnula trubička s kapalinou, aby držela v pacičkách a nesposunula se. Ačkoliv takhle fungují už spoustu let a pro běžné účely měří dobře
Kupovat dnes teploměr na měření venkovní teploty je přežitek,jako telefon na drátě k mobilu.Za pár korun mám meteostanici.Měří digitálně na desetinu stupně ať Celzia,nebo Fahrenheita.I analogové teploměry rtuťové mají inovační možnosti,teploměr min - max má dvoustrannou stupnici,pamatuje si noční minimum teploty a denní maximum.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.