Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolik kameniva pod betonovou desku bazénu

Od: kejmilos® odpovědí: 10 změna:

Zdravím,vykopal jsem jamku pod bazén pod kterých to mám v plánu vybetonovat.Betonu dám asi 10-15cm,ale nevím kolik,jakou vrstvu kameniva pod ten beton?

Díky moc :)

Kolik kameniva pod betonovou desku bazénu

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

jaky to bude bazen?

hodnocení

hodnocení

0x

Dobrý den, Kameňa tam, aby Vám to nezvdihalo tu desku. Tak 11/22 nebo 11/16 nebo něco takové, aby Vám tu desku mráz nezvedl - doporučuji tak 200mm tloušťku vrstvy, neboť jste ještě v zámrzné hloubce. Možná je i frakce 16/32, 16/22 jistě, prostě něco propustného vodě (je znát, že drén jste neudělal, zdá se, a nikdo neví, jaká je u Vás zemina - co se týká toho, jak se do ní voda vsakuje).

jamall

Stará škola :D . Na jednu stranu to je dobře, na druhou stranu poměrně nešťastné řešení někdy.

1) odvodnění - hrubá frakce cca 30-50% mezerovitosti - po udatném dešti nebo po tání sněhu bude pod betonem nádherná vodní kapsa = vyřešit odvodnění

2) protláčení - při zvhlčení původní zeminy dojde k protláčení štěrku vahou desky a bazénu do rostlého terénu - vyřešit geotextilii.

3) hutnění hrubého štěrku - kdybych to bral jako ostatní druh staveb podle normy, tak né lehce se zhutní na požadované hodnoty.

To jsou prosím 3 hlavní problémy, proč jsou na většině silnic vyjeté koleje - přitom to je tak jednoduché

hodnocení

Zaujal mě bod 1:

Když jsem kopal na podzim a po zimě,země veškerou vhlkost krásně vzala.V zimě kdy do ní napadalo spousta sněhu a po opětovném tání,opě to samé.Krásně vše vsáknuto,vykopané místo bez bláta nebo stojící vody.

Z toho usuzuji,že vždy není nutné vše a za každých podmínek odvodňovat,aby se tvořila kapsa plná vody.

kimbert*
hodnocení

0x

Když jsem koupil od Mountfieldu před sedmi lety bazén (tet má název vario V6, 20m3)tak jsem vykopal oválnou díru asi 1,2 m hlubokou, dno jíl,položil jsem kari sít a domichávačem vybetonoval asi 18 cm betonu,počítal jsem s patnácti no dovezl trochu více,pak jsem dal kolem drenážní hadici,takže žádné kamenivo jsem nedával a přiznám se,že mě to ani nenapadlo..,mimochodem v tom Vašem odkazu jsou v pravo rady jak zapustit bazén,píšou tam jen o písku.

hodnocení

No a jak jste to vyřešil okolo bazénu,předpokládám,že jste ho celý zapustil?

Co se týká písku je taky možnost,ale vzhledem k tomu,že bazén bude v mírném svahu(ta hlubší část je nyní vykopaná na 1m) a bude i okolo bazenu nová dlážba navazující na chodník,tak si říkám,že to celé okolo bazénu,ale i pod bude dobré vybetonovat.Pak budou navazovat obrubníky apod,možná malá zídka.

Jinak zem je taky mírně jílovita a suchá...

krtek66
hodnocení

0x

stačí 10cm větší frakce...např. 0-32...na bazén by stačilo i 0-16 ..hlavně berte "nulky" jsou levnější jak běžné frakce..např. 16-32...a na kamenivo pak dejte filc..aby beton neprotekl

hodnocení

0x

mam pod ním jenom 10cm písku a nikdy se mi nic nezvedlo a 5 let bez problemu,beton nechápu.

hodnocení

Jo písek je možnost,ale beton proto,protože bazén bude uložený ve svahu,jeho půlka bude uplně zapustěna v zemi a tato část by měla dle mého ochráněna kvůli jednostranému tlaku zeminy,možnému pohybu chráněna.No tuto zídku musím na něco postavit,jen tak na zem,to určitě ne.Tak raději vybetonuju řádný základ pod bazén,kde okolo bazenu bude ještě volné místo pro zídku,popř.jinou upravu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]