Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hranice pozemku vs. kataster

Od: radkaa* odpovědí: 6 změna:

Dobrý deň, chcela by som Vás veľmi pekne poprosiť o radu ohľadom pozemku, ktorý je súčasť rodinného domu (RD). RD som zakúpila v decembri 2017. Jedná sa o malý domček s malou záhradou, kompletne oplotený. Vzhľadom k menším úpravám bolo potrebné, aby nám pozemok vymeral geodet. Po vymeraní sme však zistili, že kus pozemku, ktorý patrí k domu, vlastne našim pozemkom ani nie je a patrí obci. Pôvodný majitelia si ho oplotili a užívali aj napriek tomu, že im nepatrí. Vraj to kedysi bolo normálne a každý v dedine tak pozemky využíva. Toto mi však ako argumnet nestačí a preto sa chcem spýtať, či je možné zmluvu ešte nejakým spôsobom napdnúť, keďže som zaplatila za niečo, čo pôvodný majiteľ ani nevlastnil, ani ma na danú skutočnosť neupozornil. Alebo je to v tomto prípade zbytočné, keďže som netušila, že existuje náhľad do katastra aj vo formáte "ortofoto", kde je rozdiel viditeľný? Ďakujem vopred za odpoveď. Prajem pekný deň.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hm*
hodnocení

2x

Trošku se v tom ztrácím, ale mám dojem, že:

Vy jste přeci nezaplatili za nic, co původní majitel nevlastnil. Koupili jste domek s pozemkem, který k němu patří. A obojí máte. Bez ohledu na fotky je v katastru napsaná rozloha pozemku a ta, předpokládám, zůstává pořád platná. Jediné, co nesouhlasí, je plot, který teď asi patří vám, ale zasahuje na pozemek vedlejší. Tedy ve smlouvě není co napadat, akorát vás může majitel sousedního pozemku (obec) vyzvat, abyste stavbu z jeho pozemku odstranili. A samozřejmě byste neměli beze smlouvy cizí pozemek ani užívat. Doporučoval bych obrátit se na obecní úřad a dohodnout se s nimi na řešení vzniklé situace (můžete získat smlouvu o užívání, můžete pozemek koupit, můžete zlikvidovat plot, ...).

radkaa*
hodnocení

Ďakujem za odpoveď. Asi som sa zle vyjadrila. Skôr mi ide o to, že pri kúpe nehnuteľnosti som automaticky rátala, že k nej prináleží aj pozemok, ktorý je oplotený. A zrazu som zistila, že to tak nie je a časť pozemku je obecná. Teraz by som mala riešiť situáciu s obcou a pozemok odkúpiť. A to je to, čo ma hnevá...cítim sa oklamaná...kúpite si dom s pozemkom a neskôr zistíte, že máte tak polovicu pozemku. Keby ma majiteľka o situácií informovala bolo by to o niečom inom...ale takto má človek pocit, že bol "okradnutý".

radkaa*
hodnocení

Moja chyba je, že som pri kúpe pozemok nevymerala. Zistila by som nedostatky. Naivne som uverila, že to čo je oplotené, je moje :/

carlos11*

Paní Radko, buďte ráda, že to dopadlo, jak popisujete. Náš syn koupil dům s pozemky, a na jednom z nich stál domek, který jeden z bývalých majitelů používal, jako ubytovnu pro brigádníky na česání chmele. Všichni předpokládali, že je to součást nemovitosti, jako hospodářská budova. Na katastrální mapě byl domek zaznamenán, jako zbořeniště a pozemek, jako nádvoří. My jsme tento domek opravili a používali k rekreaci v letní sezóně. Po desíti letech se při novém územním plánu obce přišlo na to, že se jedná o obecní pozemek a Obecní úřad nabídl synovi odkoupení tohoto pozemku. Jenže na něm stál opravený domek za skoro milion korun. Nakonec to dopadlo tak, že syn zaplatil jen cenu pozemku a domek nemá ani číslo popiské, ani evidenční a všichni včetně Stavebního úřadu dělají mrtvé brouky. V době oprav se na práce chodil dívat starosta a liboval si, jak se jeho obec zvelebuje. Jestli o tom, že se jedná o obecní majetek věděl nebo ne, už nelze zjistit. My ten domek užíváme, nikdo po nás nechce daň s nemovitosti a všichni jsou spokojeni. Ovšem do té doby, než se ta nemovitost bude opět prodávat. Co bude potom, nevím.

figurek*
hodnocení

2x

já bych vám poradil nedělat potíže a kupní smlouvu nijak nenapadat, protože na sebe tak leda přivoláte problémy. On totiž původní majitel také vůbec nemusel vědět, že část pozemku patří obci.

No a jen bych dodal, buďte ráda že ten kus pozemku je obecní. Jsou tací, kteří jsou schopní kvůli pár čtverečním metrům sousedovi zbořit plot.

radkaa*
hodnocení

Ďakujem veľmi pekne za Vaše reakcie. Nie som konfliktný človek, nerobí mi radosť sťažovať sa, ale táto situácia ma prekvapila a znechutila. Ponaučenie do budúcna znie "nikdy never nikomu, niekedy ani vlastným očiam" a pred kúpou si treba všetko premerať, lebo evidentne je bežné predávať "cudzie pozemky"...Keby som vedela skutočnosť, že dom ma pozemok v iných rozmeroch, neprístupila by som k podpísaniu zmluvy...a najviac človeka "nasere", že s tým nemôže nič robiť, len byť vlastne vďačný, že som na to prišla ja a nie obec alebo sused, ktorý by mi mohol urobiť prieky...ak sa tak aj do budúcna stane, budem musieť opätovne zaplatiť za niečo, čo som už vlastne zaplatila...pretože som kupovala dom s uvedeným pozemkom a nie z jeho polovicou...(myslené v uvodzovkách, nakoľko rozmer sedí podľa zmluvy, ale plot nie)...tento svet sa mi snáď zdá...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]