Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Změny na pozemku, není majitelem

Od: admen odpovědí: 3 změna:

Ahoj, Dobrý den,

potřebuji poradit. Otec má se svou sestrou napůl chatu v horách. Můj strýc a teta chtěli chatu od rodičů odkoupit, ale nakonec se nedohodli. Strýc začal dělat naschvály. Teď jsem se dozvěděli, že si nechal vybagrovat nové širší parkoviště a začal kopat bazén. Jde o to, že do bazénu není voda, je tam pouze stará studna, která stačí tak na normální spotřebu, když v létě neprší, musíme vodu dovážet. Strýc chce nechat udělat vrt. Jenže nad naší chatou má postavený dům můj bratr, který vrt má a má strach, že by mu nový vrt vzal pramen. On tam má trvalé bydlení. Dále je problém v tom, že mám malé děti, které ještě neumí plavat a teď už ani nebudou moci být samy na zahradě, která byla doteď celkem bezpečná.

Chtěla bych poradit, co máme podniknout dále...zna žádat o odstranění stavby...? Jak jsem již psala, strejdovi tam nic nepatří a když chce něco budovat, měl by mít souhlas druhého majitele, mého otce, ne?

Děkuji.

Lenka

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

@admen - Chtěla bych poradit, co máme podniknout dále
Vy toho moc podnikat nemůžete - to by musel otec, jako spoluvlastník nemovitosti, případně bratr ohledně vodoprávních záležitostí.

Jestli dobře chápu, je strýc manžel spoluvlastnice - práce tedy může vykonávat i když mu "tam nic nepatří". Z právního hlediska spolu musí jednat pouze spoluvlastníci. Jinak:

NOZ § 1123

Spoluvlastník může se svým podílem nakládat podle své vůle. Takové nakládání však nesmí být na újmu právům ostatních spoluvlastníků bez zřetele k tomu, z čeho vyplývají.

§ 1129

(1) K rozhodnutí o významné záležitosti týkající se společné věci, zejména o jejím podstatném zlepšení nebo zhoršení, změně jejího účelu či o jejím zpracování, je třeba alespoň dvoutřetinové většiny hlasů spoluvlastníků. Nedosáhne-li se této většiny, rozhodne na návrh spoluvlastníka soud.

an*
hodnocení

0x

Když jsou dva spolumajitelé, jeden z nich chce investovat do vylepšení a druhý nikoliv, bylo by rozumnější, kdyby váš otec svoji polovinu prodal tetě a strýcovi, kteří investovat chtějí.

Váš bratr který bydlí nad vámi se o svůj pramen bát nemusí, protože voda teče vždy směrem dolů. Není tedy možné, aby mu níže vyhloubený vrt vzal vodu.

Jestliže otci patří ideální polovina a nechce prodat a ani se soudit, jediné co může udělat je, nechat pozemek rozdělit na dvě části a svoji si pak oddělit plotem.

hodnocení

0x

Jen bodově, strach se strhnutím vody, to je na posouzení na místě hydrologem, pokud se tak stane, musí strýc sjednat náhradu.

Obavy o bezpečnost Vašich dětí, nemůže být obrana proti stavbě bazénu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]