Nejste přihlášen/a.
Mám zahradu v kolonii a přes můj pozemek vede vodovod k okolním zahradám. Já sama mám přívod jinde. Nyní u mě tento vodovod praskl a prý mám opravu zaplatit já i když tenhle úsek vodovodu nepoužívám. Je to správně?
Co je to za kolonii? Rodiče mají zahrádku v kolonii ČZS. Kolonie má společné financování a opravy, údržba a investice se platí ze společných peněz, tedy přispívají všichni. A vzhledem k jednotné velikosti pozemků stejnou měrou. Aby platil ten u koho to prasklo, nemá logiku, to by ten u brány mohl nechtít platit na údržbu cesty a ten uprostřed za společný plot...
Pokud je to společný vodovod, pak by se na opravě všichni účastníci měli podílet stejným dílem. Tedy i vy, pokud ten vodovod využíváte, i když jinou větev. Ovšem že to budete platit sama protože je to na vašem pozemku, je nebetyčná blbost. Naopak, jak už tu bylo uvedeno, vy UMOŽNÍTE opravu a budtete požadovat uvedení pozemku do původního stavu. A to si ohlídejte a dokud to nebude jasně dořešené, nikoho na svůj pozemek nepouštějte!
Dopadlo to tak, že sousedka si po hádce opravu zaplatila-šlo o její přípojku-ale odmítla jámu zahrabat, protože prý jsme to vykopali my-ano ale kvůli její havárii.
Vodovodní přípojka až k vodoměru patří majiteli vodovodní sítě.Ten opravuje i poruchy na svůj náklad.Jak by tovypadalo v Praze,kde každou chvíli ve městě něco praskne a zpod domu teče voda?To by měl zaplatit obyvatel domu?Takže se zavolá na VAK ten potrubí opraví a vše uvede do původního stavu.
Ve vašem případě ale můžete mít přivedenu vodu k vodoměru na kraji zahrádkářské kolonie a rozvod vody je už ve vašem vlastnictví.Pak musíte vše hradit rukou společnou a nerozdílnou.Rozhodně ne jen ten,na jehož pozemku tta síť selže
JABRAKA
Nevím jak je to u domu Jabraky, ale naprosto přesně vím, jak je to v Pardubicích.
Hlavní (páteřní) řád je vodovodů, odbočky k domům jsou ve vlastnictví majitelů nemovitostí. Řešil jsem toto v roce 2016, hádal, diskutoval s vodárnou. Nakonec na svoje náklady jsem musel udělat novou přípojku, páč stará byla silně zrezivělá a uhradit zaslepení staré přípojky hned u hlavního řádu, nikoliv zaslepení na konci staré větve.
Je pravda, že minulý rok v listopadu, před jiným domem opravovali chodník. Firmy si tam ukládal kabely, internet, plyn a vodárny měnili hlavní řád i s odbočkami k domům.
Pokud jsi to nepřekopla krumpáčem a nejsi vlastník tak neplatíš nic, jen vlastníkovi vodovodu umožníš provést opravu a budeš požadovat uvedení do původního stavu (aby tam nenechali kopce hlíny a šutrů, trávník rozježděný bagrem atd.)
To je právě to, že se neví, kdo je vlastník vodovodu, proto asi vznikl názor, že platí ten, kdo to má na pozemku.
No a ještě když praskl na vašem pozemku,tak nemáte u vás nějakou jámu nebo propadlinu? nechte si to zdokumentovat a zaplatit těma ostatníma uživateli co ten vodovod používají.Vjezd a poškození pozemku je snad jasné a netřeba vysvětlování.
Nic jsem tam neprováděla, v těch místech je složené dřevo. Další problém je, že nikdo neví, kudy ta sít vede, já jsem doted nevěděla, že tam ty roury pod zemí mám. Až když byla promáčená zem, kopali jsme naslepo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.