Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bezdomovec pod oknem

Od: olkud odpovědí: 27 změna:

Dobrý den,

obracím se na Vás s otázkou. Loni jsem si pořídila byt do osobního vlastnictví v bytovém domě.

Na pozemku, který je podílově rozdělen do 5 částí, se zabydlela paní v karavanu.

Důležité je říci, že 1/5 pozemku patří paní, z bytu byla vystěhována kvůli neplacení nájmu.

Je vlastně na svém, ale bohužel okolí karavanu vypadá jako veliká skládka - natahala si sem naprosto vše co kde našla. Navíc jí tam pobýhají 3 agresivní psi. Paní nemá zřízenou toaletu, tudíž když je teď venku teplo, výkaly jsou cítit všude.

Je to děs a hrůza a nevím co s tím. Není tam nelegálně, ale copak je normální bydlet v takové skládce?

Budu vděčna za každou radu, jak tuto situaci začít řešit. Pomohla by třeba hygiena?

Děkuji!

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

stavba
hodnocení

9x

Kontaktujte písemně hygienu, městský úřad, policii a i stavební úřad. Dopis s jedním textem rozešlete všem, ale na konci dopisu mějte rozdělovník - vypsat všechny instituce, které obdrží váš dopis. Jednotlivé složky si netroufnou vám neodpovědět nebo stížnost smést ze stolu neboť nevědí co udělají druzí.

Při trvalém zaparkování kravanu je potřeba i souhlas st. úřadu.

hodnocení

6x

@olkud - Není tam nelegálně, ale copak je normální bydlet v takové skládce?
Začněte městskou policií - oni sice neudělají víc než bububu, možná uloží blokovou pokutu (ale to spíš až při několikátém zavolání) nebo rovnou předají dál. Podle přestupkového zákona je projednávání v kompetenci městských obvodů či úřadů jim odpovídajících.

U hygieny záleží na jejich vstřícnosti - přímé ohrožení tam asi nebude, tak se do akce nepohrnou.

Jen musíte všechny "otravovat" průběžně, jednou dvakrát nestačí - ideální je dosáhnout stavu "Musíme něco zařídit, aby dala konečně pokoj." ;)

hodnocení

6x

Já, za svoji osobu, bych napsala na policii, na městský úřad a na hygienu. Vůbec bych se nezdržovala nějakým vysvětlováním, co čí a proč je. To není podstatné, protože tam, kde přívěs stojí, není kemp. Jedná se o obtěžující, nehygienické a protiprávní jednání. A když by měl z těch úřadů někdo nějaké řeči a neudělaly by nic, ale naprosto to nepředpokládám, zeptala bych se, jestli by nechtěly být slavní. Třeba na obrazovce Novy. :-D

doplněno 26.04.18 10:18:

Jo, bude to tak. Ale pozemek paní není a také není zahradou.*palec* Ale jen tak, z plezíru, když pozemek, třeba pod kusem náměstí, bude můj, můžu tam kempovat? A chodit na svůj pozemek kadit?

Omyl - na vlastním pozemku můžu mít klidně tři přívěsy, pokud tím neobtěžuji okolí. Podstatné je to neobtěžování, ne že kempuji na svojí zahrádce.

@babkazov - Ale pozemek paní není a také není zahradou.
Ale je - aspoň tazatelka píše "Pozemek je v osobním vlastnictví." Jinak nerozumím, proč by přívěs měl stát jenom na zahradě. Obecně platí

NOZ § 1012

Vlastník má právo se svým vlastnictvím v mezích právního řádu libovolně nakládat a jiné osoby z toho vyloučit. Vlastníku se zakazuje nad míru přiměřenou poměrům závažně rušit práva jiných osob, jakož i vykonávat takové činy, jejichž hlavním účelem je jiné osoby obtěžovat nebo poškodit.

takže za dodržení daných podmínek klidně i kempovat na "svém" kusu náměstí. Vykonávat potřebu už ne.

joudic*
hodnocení

2x

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @ladinpraha z důvodu porušení pravidel poradny. ]

výtka
Upozornění od sys ladinpraha 26. 04. 2018 05:33:31
! Pravidlo Z1: je zakázáno psát nesmyslné odpovědi a otázky nebo úmyslně poskytovat špatnou radu.

hodnocení

2x

Navázal bych na diskuzi mezi oběma bab(ič)kami, tedy jsetli lze či nelze legálně kempovat na vlastním pozemku. Dopředu říkám, že z daných informací na to neodpovím nejen já, ale nikdo. Bylo by třeba znát o jaký konkrétní pozemek se jedná. Pochybuji, že karavan má platnou technickou prohlídku, stát na sokromém pozemku samozřejmě může, ale jestli v něm někdo bydlí, jde o výrobek plnící funkci stavby a jako takový spadá do kompetence stavebního úřadu. A stavět, jak známo nemohu libovolně, ale v souladu se zákonem a územním plánem obce. Takže, krom přestupků vůči veřejnému pořádku, hygieně i ten stavební úřad je vhodným adresátem stížnosti.

Přiznávám, že stavební zákon moc neumím - ale pokud vím, tak některé stavby za daných podmínek nevyžadují ani rozhodnutí o jejich umístění ani územní souhlas - budeme-li o karavanu uvažovat jako o stavbě.

Budeme-li ho brát jako karavan, pak stát/parkovat může i bez technické prohlídky, protože se nepohybuje po veřejné komunikaci.

Ale to je jen obecná úvaha - ne vyjádření konkrétně k dotazu.

hodnocení

1x

Omlouvam se ze Ti neporadim, ale treba poradis Ty mne.
Muzes mi prosim vysvetlit nasledujici?
> Důležité je říci, že 1/5 pozemku patří paní, z bytu byla vystěhována kvůli neplacení nájmu. <
Nemam s bytama zkusenosti, ale jednoduse nepochopim jak mne nekdo muze vystehovat z meho bytu kvuli neplaceni najmu:-/
Jestli jsem to dobre pochopil, tak byty i s pozemkem jsou v osobnich vlastnictvich a do osobniho vlatnictvi si prece porizuju veci abych neplatil najem.
Pokud dela pravidelne velkou i malou potrebu na tom pozemku, dalo by se to nahlasit na hygienu a mistni urad. Pokud budu mizera tak i na Policii pro mravni ohrozovani deti a mladeze.

Lego - už už jsem začínala psát podobný dotaz, jak může někdo přijít o byt, ale zůstává mu kus pozemku patřícího k bytu. Pak mě napadla ještě tato možnost:

Paní bydlela v nájemním bytě někde úplně jinde. Ale vlastní kus (podíl) louky, na kterou se z okna dívá tazatelka. A na této louce má svoji maringotku.

olkud
hodnocení

Ahoj,

děkuji i tak za reakci.

Paní byla v bytě v nájmu. Byt patřil družstvu. Neplatila nájemné, tak ji vyhodili.

Pozemek je v osobním vlastnictví.

Když jsme si zařizovali hypo, byly 2 smlouvy - na družstevní podíl (byt) a kupní smlouva na pozemek.

Kdysi jsem bydlel v bytech co byly v osobním vlastnictví, normálně se jedné rodině prodal byt, který vlastnila. Neplatili příspěvky do fondu a časem tuším i vodu, elektřinu a teplo. Tak se byt prodal a dluhy zaplatily. Ale je to běh na dlouhou trať.

hodnocení

1x

To, že je ta osoba na svém pozemku (o čemž trochu pochybuji), neznamená, že si na něm může dělat, co se jí zlíbí.
Volat dvakrát denně policii je na místě.

A mrkněte se do katastru, čí ten pozemek opravdu je a jak je tam veden. Parkoviště to asi není.

lopio
hodnocení

1x

chudák paní..na stará kolena ji vyhodí z bytu.Nemáš peníze tak třeba chcípni.-Heslo dnešní doby a lidi jsou ještě ke všemu na sebe horší než zvěř.Je mi z celého tohoto dotazu docela uzko,když si představím bezvýchodnou situaci toho starého člověka.Každopádně se ji pokuste zničit uplně.třeba budete mít štěstí a paní se oběsí sama

olkud
hodnocení

Dobrý den,

děkuji za reakci, nicméně paní je cca 50. Omlouvám se, ale myslím, že je zcela normální platit nájemné a ne žít v karavanu a okolo sebe si "užívat" bordelu ve formě odpadků, výkalů či různých zbytečností, které najde v popelnici a to vše bez jakýchkoliv hygienických navyků pod našimi okny...ale každý to má jinak..

fik

Normální platit nájemné právě není. Já osobně nemít barák tak taky radši žiju někde v karavanu nebo v buňce zadarmo,než každý měsíc někomu vysypat X tisíc za nic. Už jste si zkoušeli s paní normálně rozumně promluvit? Jestli vám to tak vadí,proč se jí nesložíte třeba na suchý záchod? Kolik ta blbá budka může stát...nebo se s ní domluvit že si jej koupí. Že si tahá krámy na svůj pozemek to už nikomu zakázat nemůžete

hodnocení

1x

@lopio - chudák paní..na stará kolena ji vyhodí z bytu.Nemáš peníze tak třeba chcípni.
Co mi odpovíte na otázku, zda paní nechcete osobně nějak pomoci? Třeba finančně.

Nebo poskytnout svůj dvoreček ..

olkud
Není důvod. Je to zdravý pracující člověk. Byla ji námi nabídnuta možnost odkoupení její pětiny pozemku, za peníze by mohla jít bydlet do bytu - odmítla.

hodnocení

0x

Bába tam má beztak takový nepořádek, že by hrozilo nebezpečí třeba požáru. Samozřejmě to vůůbec není hint, že ano *frajer*, jen jsem tak přemýšlel, jestli by to v tomto kontextu nešlo přes úřady řešit.

ales123
hodnocení

0x

jsem ještě dítě tak nevím jestli to pomůže skus kontaktovat misterstvo vnitra

fik
hodnocení

0x

Bohužel tě musím zklamat,pokud je pozemek její,můžeš maximálně tak přes tu hygienu a městskou policii. Karavan může na svém pozemku parkovat jak libo ať má či nemá technickou...na stavební úřad zapomeň,to je tvrzení proti tvrzení,ona bude tvrdit že v tom nebydlí a ty to nijak nedokážeš,přespat v karavanu není trestné i kdyby jsi ji nafotila nebo natočila...ani není nikde dáno kolik nocí tam může spát. Hygiena s městskou policií jí můžou dát pokutu,ale pokud je nemajetná stejně nevím co si tím kdo pomůže...možná jí tak v exekuci seberou ten karavan,ale stejně si tam může dát třeba stan a kempovat dál

many*
hodnocení

0x

To je dneska doba, každému všechno vadí i když je na svém...Proč každého jen honit, žalovat, udávat...zkuste jí pomoct a né jen udávat, poohlédněte se někde po samotném dědouškovi, je jich spousta, takových vdovců s baráčkem...Padesátka je krásný věk...

Nemáte třeba mezi známými nebo příbuznými vhodného kandidáta? Paní by si mohla vzít do jeho domečku klidně i maringotku a všechny věci kolem. Podle jednoho dopisu se těžko soudí, třeba pracuje, mohla by to mít blíž do práce, nebo naopak nepracuje a vybírání kontejnerů je její koníček. Možná by taky pomohlo podat pro ni seznamovací inzerát, nechcete se toho ujmout? A to nemá rodinu, která by jí pomohla? Taky nejsem pro udávání, ale někdy i hrozba dělá divy.

many*

Tak já nevím kde pani bydlí, ale kdyby byl někdo takový v mém okolí, klidně pomůžu...

marfusa*
hodnocení

0x

Já vydržím hodně. Ale čichat výkaly a koukat na odpadky, kam se možná nastěhují krysy bych nesnesla.

hodnocení

0x

Ta pětina pozemku jí patří jako ideální část nebo jako vyměřená část?

Každopádně smrad z výkalů jsou určitě imise nad obyklou přiměřenou úroveň, tak už z pohledu OZ je to problém.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]