Nejste přihlášen/a.
Pojem soukromé vlastnictví, soukromý pozemek není obsažen v našem právním řádu. Jde o laické, byť obecně používané výrazy. Označením vlastnictví jako soukromého se většinou zdůrazňuje vymezení vlastníka jako subjektu odlišného od státu, obce, kraje či právnických osob. Je-li pozemek skutečně ve vlastnictví jednotlivce (což si lze ověřit ve výpisu z katastru nemovitostí), může vlastník skutečně omezit jeho užívání ostatními osobami. Existují však výjimky; zákon o obcích definuje pojem veřejné prostranství a to takto: Veřejným prostranstvím jsou všechna náměstí, ulice, tržiště, chodníky, veřejná zeleň, parky a další prostory přístupné každému bez omezení, tedy sloužící obecnému užívání, a to bez ohledu na vlastnictví k tomuto prostoru. Pokud tedy chcete mít jistotu, že svou chůzí neporušujete zákon, měl byste si zjistit, zda onen pozemek je či není veřejným prostranstvím.
Pokud je tento pozemek veřejným prostranstvím, tak žádná cedule nemůže zabránit jeho obecnému užívání.
měl byste si zjistit, zda onen pozemek je či není veřejným prostranstvím. Tak a teď už jen jak prokazatelně zjistím, zda pozemek je, či není VP. Tím nechci rýpat a Vaši odpověď hodnotím kladně. Jen poukazuji na praktický problém, který jsem opakovaně řešil a chtěl bych znát konkrétní praktické způsoby mechanismu zjišťování, zda jde o veřejné prostranství. Nejen Vaše...
amper - " ...teď už jen jak prokazatelně zjistím, zda pozemek je, či není VP".
No to snad tak velký problém není. Koukněte na katastr nemovitostí.
@magdon: Jak je psáno výše, vlastnictví pozemku a veřejná přístupnost nejsou to samé. Katastr eviduje vlastníka. Manželka například je vlastnicí "soukromé" cesty, z které se za minulého režimu stala cesta veřejná a nyní už to nikdo nezvrátí, já jsem členem BD a jako takový spoluvlastníkem chodníku, cesty, hřiště, parčíku. Je tento prostor veřejný nebo není?
@magdon: Ale to není ono. Věcné břemeno vymezuje právo (třeba právo chůze) konkrétní osobě nebo množině osob. Naproti tomu veřejnost prostoru dává právo (právo vstupu) neuzavřené skupině osob.
amper - No jestli považujete tisíce bezejmenných turistů, chodících denně po mé soukromé lesní cestě kolem mé chaty za "uzavřenou skupinu", nebo dokonce za "konkrétní osobu", tak asi máte pravdu .
@magdon: A jak zní věcné břemeno pro tisíce turistů? S tím jsem se nesetkal. Poukazuji na druhý konec problému, kdy je člověk vlastníkem pozemku (nezatíženým VB) , na kterém je cesta, parčík, hřiště apod. a nedostane povolení ani jej oplotit, ani zamezit vstupu / vjezdu. O chodnících nemluvě.
amper - Jak zní VB pro tisíce turistů? Máte to na tom mém obrázku. To je konkrétní zápis z KN oné lesní cesty, které jsem spolumajitelem. Nic víc, nic míň. Nesmím to ani oplotit, ani rozkopat, a nesmím ani komukoliv bránit v průchodu po cestě. Jediné, co nejen můžu, ale dokonce musím, je platit za pozemek daň.
Ještě se k tomu vztahuje problematika účelové komunikace.
čtyři znaky, při jejichž naplnění se jedná o veřejnou účelovou komunikaci:
-patrnost stálé cesty v terénu,
-cesta slouží jako přístup či příjezd k jednotlivým nemovitostem nebo k obhospodařování zemědělských či lesních pozemků a užívá ji široká veřejnost (tím se pozemní komunikace liší od cesty soukromé),
-vlastník pozemku projevil souhlas s veřejným užíváním cesty (písemně, ústně, či dokonce pouze mlčky udělený souhlas zavazuje i pozdější vlastníky cesty); případně jde o cestu veřejně užívanou od nepaměti,
-cesta je nezbytná pro napojení nebo obsluhu nemovitostí, k nimž vede (tzv. nutná komunikační potřeba).
Užitečné informace lze nalézt např zde:
ochrance.cz/...
ochrance.cz/...
Řeším podobný problém. Přes ulici máme takový parčík (kdysi dávno dokonce pozemek patřil patrnerovým prarodičům, neb byly za komunismu pod pohrůžkou vyvlastnění nuceni prodat), kde stojí tři bytovky (2 vchody, 3 patra, celkem 12 bytů na bytovku). A vede tudy normální dlážděná cesta, bohužel k nejbližším kontejnerům na tříděný odpad. S dvěma bytovkami není problém, ale v té jedné bydlí baba a té strašně vadí, že tudy asi tak 2x to týdne projdu s tříděným odpadem a strávím na tomto pozemku průchodem za týden asi tak minutu. Tedy ono jí i vadí, že sousedka má na své zahradě v rohu kompost a ten jí smrdí zrovna tam, kam si udělala posezení. Taky jí vadí, že na zahradě u sousedky si hrají děti, v jezírku jí kvákají žáby, na zahradě skáčou králíci...
Jak tohle řešit? Zatím mě nikdy nikdo nezastavil, jen přibývají cedule jako vstup zakázán, soukromý pozemek, průchod zakázán. Až mě někdo zastaví, mám v plánu je slušně požádat, že je to opravdu nejkratší cesta a obcházením mi přidělávají práci(asi o 500m delší cesta). Nebo jim na opláku nabídnout, že se můžou procházet po naší zahradě . Nehlučím, po kytkách nešlapu, nic neničím, odpadky ze mě nepadají. Pokud budou sprostí, nechť si na mě zavolají policii. Já tudy chodit přestanu až ve chvíli, kdy mi to bude fyzicky znemožněno plotem nebo úředně zákazem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.