Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zazdít spodek komína a sopouch, či ne?

Od: pepaik odpovědí: 3 změna:

Pustil jsem se do úpravy komína. Místo starého kotle ústředního topení chci mít klasická kamna. Po vybourání díry do komína jsem zjistil toto (obrázek). Komínová vložka končí dole sopouchem, jehož spodek je otevřený, aby se dalo vymetat k původním prastarým vymetacím dvířkám přímo ve zdi.

Komínová vložka visí v komínu zcela volně, ukotvena je jen nahoře na komíně.

Komínová vložka je zachovalá, nezanesená.

Od podlahy půdy až nad střechu je postaven prakticky nový komín.

Sopouch ke kotli byl napevno zazděný.

Potřebuji asi něco takového: kominus.cz/...

Můj dotaz zní: mám nově osazený vymetací díl napevno zazdít, nebo nechat jen volně "viset"a průchod nových dvířek zdí řešit nějakým utěsněním (jakým?). A to samé sopouch, zazdít zpátky jak byl, nebo dát okolo nějakou vatu nebo tak něco?

Doplňující dotaz: z jak silného plechu by měl být vymetací díl, a potřebuji pod něj ještě jímku kondenzátu, budu-li provozovat kamna na dřevo Kora 2 s výkonem 9kW?

O původním řešení bych se nebavil :) snad jen, že ho viděli dva komeníci - profesionálové a kromě brumlání pod vousy "máte to blbě, proto vám ten kotel při roztápění tak čoudí", to dále neřešili...

Zazdít spodek komína a sopouch, či ne?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

arakain77*
hodnocení

2x

Dobrý den.

Čistící díl bych určitě ze spodu něčím napevno podezdill-cihly,dlažbu a pod..Spojit s komínovou vložkou asi nepůjde udělat napevno.Vymetací dvířka bych aspoň přišrouboval do otvoru třeba krátkýma ,,turbošroubama.a je důležité je zatěsnit.Třeba nehořlavou šňůrou,nebo kamnářským tmelem.

Kondenzát by se při topení kamny dělat neměl.A kdyby jo,tak velmi málo.Stačí vysychat při topení.

A z jakého materiálu je ta vložka?Předpokládám,že se tam dala kvůli plynovému kotlu.

pepaik
hodnocení

Děkuji za odpověď.

Ne, byl tam kovotherm na pevná paliva. Ta vložka je z nějakého kovu a jelikož jsem při odvrtávání nýtů zničil tři vrtáky, je to asi něco mocného :-D Zpátky to zamýšlím opět přinýtovat.

No ale to je právě to dilema moje. Pakliže vymetací díl tak jako tak zazdím, má pak smysl řešit dilataci sopouchu a dvířek a obkládat je nějakou vatou?

arakain77*
hodnocení

0x

dilatace půjde směrem nahoru.Toho bych se nebál.

Dole to není potřeba obkládat vatou.Ale na druhou stranu se tím nic nezkazí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]