Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak je to s louhem a čištěním odpadů?

Od: ivcas odpovědí: 7 změna:

Ahoj, z dob koleje mám doma pořád ještě schovaný hydroxid sodný z drogerie. Poradil mi to tehdy kolejní údržbář, ať ho pořád nevoláme do věčně ucpanýho odpadu v holčičí koupelně... Viděla jsem ho s ním pracovat, věděla jsem tedy, jak na to. Sprcháč byly vlastně jen dlaždice s kovovým odtekem.

Teď jsme v pronájmu a přestává odtékat umyvadlo. A teď nevím a z toho, co čtu na netu, nejsem o nic moudřejší. Louh žere plast, nesmí se rozdělávat v plastu - přesto lidi radí nalít ho do umyvadla? Dole je ta klasická bílá trubka. Někde ještě píšou, že se naopak nesmí používat na keramiku (záchod).

Můžu ho teda použít, nebo co koupit? Na co všechno se dá používat louh? Máme normální bílé umyvadlo, běžný sprchový kout s bílou podlahou a v kuchyni kovový dřez.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

8x

Co vám to kdo navykládal? Louh nežere plast a v drogerii ho koupíte v plastové butylce.

Čistit odpady není žádná věda, jen vezměte v potas, že pracujete s nebezpečnou žiravinou.

Propláchněte odpad horkou vodou, chvíli počkejte, nasypejte do něj trochu (TROCHU! Ne půlkilo) louhu a přelijte horkou vodou. Pozor na oči. Jak se louh dostane do horké vody, prská nahoru ze sifonu a někdy i metr vysoko. Odpad znovu propláchněte horkou vodou.

Tuhle proceduru několikrát opakujte a odpad svítí jako nový.

hodnocení

4x

Louh (sodný, NaOH) používáme na čištění plastových odpadů (sifony, trubky atd) již nejméně 20 let a ani po rozebrání sifonu nedávno jsem žádné poškození nezjistil. Na vašem místě bych ho bez obav použil, ale nezapomeňte na stanovený způsob použítí a ochranné pomůcky (minimálně brýle a gumové rukavice), jinak hrozí nebezpečí úrazu.

jabraka*
hodnocení

2x

NaOH je vhodný na odstranění organických usazenin v potrubí.Rozpustí i vlasy a nehty.Ale neporadí si vápennými usazeninami.Aby mohl působit,musí být aspoň malý průtok.Jinak sedí ucpávka a na ní bude roztok louhu sice postupně rozpouštět vršek špuntu ale dolů se nedostane.Na keramiku nepůsobí,ale odstraňovat vodní kámen nemá smysl.Tam používejte kyselinu solnou(HCl)nebo lepe fosforečnou,(H3PO4)Na kovový dřez se také nedoporučuje.Stejně tak HCl není vhodná na smaltované povrchy,které leptá.Stejně se smaltované materiály poškozují všemi čisticími prostredky,které obsahují chlor.(SAVO,Domestos)

JABRAKA

bell*
hodnocení

1x

S louhem nevím, já do odpadu nasypu jedlou sodu a zaliju octem.

hodnocení

1x

Louh by se neměl používat akorát v hliníkovém potrubí (ale takové jsem ještě neviděl). Plastu ani keramice nijak nevadí, používám ho pravidelně.

ivcas
hodnocení

Děkuji, bydlíme v činžáku, je to stará budova, ale s tim hliníkem už jsem to také slyšela, že to se nepoužívá.

ivcas
hodnocení

Moc děkuji za odpovědi, takže s tím louhem, jestli správně chápu, mohu čistit umyvadlo i sprcháč beze strachu? Trubky třeba někde dál ve zdi to nepoškodí? Chci vyčistit ze sifonu vlasy, nějaké se tam vždy dostanou a kvůli tomu se snižuje průtok. S vodním kamenem bojuji octem, ten zaručeně pomáhá.

Jo a do toho kovovýho dřezu v kuchyni radši nelít nic jo?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]