Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na nepoctiveho zedníka?

Od: thedoc odpovědí: 28 změna:
Dobrý den, prosím o radu jak se zachovat v této situaci. Rekonstruuji byt a jeden znamí se nabídl, že mi pomůže s doděláním a jelikož moje práce mi zabírá většinu času a všechno jsem doháněl o víkendech, řekl jsem si proč ne a domluvil jsem se sním na „dokončení“ stím, že se vejdeme do 30 tisíc. Jednalo se o pokladku dlažby a obkladů, dosádrování SDK stropů, montáž obložek + další maličkosti. Zaplatil jsem mu 24 tisic, pak si jel pro další 3 tisíce, které jsem mu dal a řekl sem mu, že ho nehodlám platit dopředu, že ten zbytek doplatím až to bude hotové, stím, že domluva byla do 30tisic za vše a on na to Jasný, jasný, tak jsme se domluvili. Za cca 2 týdny, kdy už to bylo skoro hotové a zbývalo nasadit 4x obložky s dveřma a skla do koupelny k vaničce mi řekl, že dneska končí, že pristi tyden to dodeláme a že chce peníze, že to je celkem 42 tisíc. V současnosti se hádáme o peníze, protože já mu je nechci dát a samozřejmě už se na dodělání dvěří a skel neozval. Samozřejmě klasická chyba všechno bez faktury, smlouvy, přece po týpkovi co je s rodiči na tykačku nebudu chtít faktury a smlouvy, když ani nemá živnost. ... Důležité je asi také zmínit, že 100% materiálu jsem si kupoval sám, ze známosti jsem ho taky platil dopředu, přece jen je to známí, tak proč se sním hádat a on teď po me chce další peníze mimo dohodlých do 30 tisíc. Samozřejmě si začíná vymýšlet jiné ceny za metry než jsme byli domluvení, začiná mi vyčitat např. mozaiku, že dala hodne práce a podobné věci, nehledě na to, že když jsem mu dával peníze naposled, tak tohle vše bylo už téměř hotové a pořád tvrdil jak jsme domluvený do 30 tisíc. Rozepsal jsem mu to, nesouhlasí, peníze chce, sám to pořádně neni schopny na metry rozepsat a vyhrožuje soudama, že mi to všechno hodí na faktury apod. Platit mu už nechci. Dostal 27 tisíc a odvedl práci za nějakých 26 tisíc + stále nemám dvěře a skla za které budu muset zaplatit nekomu jinému. Musím mu zaplatit ten zbytek do 42 tisic co požaduje? Může me soudit? Může u soudu uspět, když nemame jediny papir ani dukaz o nasi spolupraci? Vyhrožuje že mi napíše faktury na jeho bráchu co ma zivnost na zednícinu, da se nějak vymyšlená faktura odmitnout? Co mám stím týpkem dělat? Děkuji mnohokrát za vaše rady.

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Možná to vidím hodně jednoduše, ale ten zedník dostal za svoji práci zaplaceno a dál už bych mu nedal ani korunu. Soudů a faktur bych se nebál, protože sám nic fakturovat nemůže a pokud by to zkusil s tím bráchou, tak se mu klidně vysmějte, že jste si u bráchy nic neobjednal a nemáte s ním žádnou smlouvu. A naopak bych mu ještě pohrozil (stejně jako hrozí on - jen bububu), že ho udáte na FÚ za nezdaněný příjem. Vezměte jed na to, že se s vámi soudit nebude, spadl by do toho sám.

hodnocení

6x
Individum, které pracuje načerno a příjem nezdaňuje, Vám vyhrožuje soudem? Tak do toho jděte.. Já se na ten soud přijedu podívat.
To snad musí být tuplovaný diplomovaný blbec.
krtek66

jn..tací jsou nejlepší...:-D...jinak velmi zajímavá kauza...já bych s ním vyběh by ani nevěděl kudma...jen si člověk musí dát pozor na to, aby se potom nemstil...rozbité auto, dílo a podobně..

thedoc
hodnocení

Z toho mám také obavy. Pro jistotu jsem už vyměnil fabku a auta už parkuju přímo před barákem pod svetlem a na ocich lidi. Víc udelat nemuzu.

radajz*
hodnocení

4x

Vůbec se tím neznepokojuj. Jen vyhrožuje, ale nemá v ruce vůbec nic. Zkus ho ještě urgovat, že to nemá dodělaný. Pokud to dodělá, tak mu doplať ty zbývající 3k. Pokud nedodělá, tak už mu nedávej vůbec nic. Nějaký vztahy vůbec neřeš, protože pokud mu není blbý tě odírat, tak tobě absolutně nemusí být blbý si to nenechat líbit. A už vůbec nemluvím o tom, že si někdo řekne o peníze dopředu. To žije kde?

jurajjuraj*
hodnocení

3x

jestli byla domluvena cena a material jste si kupoval sam tak bych to neresil, soudit se bude tezko, nema zivnost, nema smlouvu a to ze to napsie na fakturu na brachu je jedno, nebo ma jeho bracha od Vas podepsanou smlouvu ze bude delat to a tamto? urcite nema, takze bych ho neresil. to ze je znamy od rodicu je uplne fuk, pokud on se chova jak se chova oplacel bych mu stejne , takze zaplatit max tech 30 a poslat do pryc

asd1
hodnocení

3x

Dohodlo se 30, žádná práce navíc nebyla, tak dostane 30. Ovšem až po tom co dodělá dohodnuté. Tečka a dál bych se s ním nebavil. Jen bych se ho zeptal jestli chce dodržet dohodu a dodělat domluvené nebo ne. Vyhrožovat soudama bych ho poslal na finančák...

Prostě vykuk který tě chce natáhnout o 12k, dá se to nazvat vydíráním - těsně před dokončením navyšuje cenu = ví že vyhazov a dodělání někým jiným bude stát víc než ty 3k co zbývají... Běžný způsob jak si vydělat - nalákat na levnou cenu a pak to takhle natáhnout, spousta lidí mu to dá aby měli klid..

thedoc
hodnocení

Díky za názor. Abych to upřesnil tak se dohodlo, ze do 30 se vejdem a ne ze to bude stát presne 30. Stim ze navíc něco udělal např. Nasrouboval baterii v koupelne.
Samozrejme vsechny jeho prace sem zapocital, vcetne cen co mi rekl a tech par drobnosti co udelal navic jsem bral prumerem co je na internetu. Při mých vypoctech sem ho nikde neosidil ba naopak jsem i pridal aby se necitil ublizenej ale stejne sem se dostal s prehledem do 30K. Presne nejakych 26 tisic. Pocitam to posledni tyden abych mel jistotu a jistotu mam. Ke vsemu navic neudelal dvere a skla tak jakto znela domluva a bylo to do tech 30.

tqze
hodnocení

2x

Zloděj okrad zloděje. To Vám nezávidím, potíž je v tom, že policií a soudy se může leda tak vyhrožovat, tak se zpravidla používají jiné zastrašující metody a vyhrává nakonec větší macho. Doporučuji domluvit se na nějakém kompromisu, smířit se s tím, že to tentokrát nevyšlo a příště už nepodvádět s vědomím, že to stejně k ničemu dobrému nevede.

radajz*

Nechápu tvrzení, že zloděj okradl zloděje a už vůbec nechápu domluvu na kompromisu a příště nepodvádět. Četl sis vůbec dotaz?

thedoc

Já ale nikoho neokradl. Dokážu lidi a práci ocenit. Nikdy jsem neměl problém s žadným řemeslníkem, ať už elektrikář, instalatér, truhlář vždy v pořádku. Jen ty zedníci si asi myslí že jsou mistři světa a vždycky je s nima problém.
Domluvila byla do 30 já mu tedy zaplatil 27 stím že do 30 doplatim až budou dveře a skla a on přišel stím, že chce 42tisic stím, že dveře a skla už nedodělal.
Pochopitelne mu další peníze dát nechci, protože dohoda zněla jasně do 30K.

krtek66

tady je to myšleno tak, že on jako zloděj dělá práci za peníze a nedaní ji...a vy jako zloděj si objednáváte práci a také neplatíte daně, protože to máte bez papíru:)

remy

Minority Report?

Jak tady někdo může operovat s tím, co ten člověk udělá asi příští rok?

hodnocení

1x

Chlapsky jste si plácli, slovo dělá chlapa. Vůbec by se nebál vyhrožování soudem. Klidně můžete i souhlasit, ať jde k soudu, ale ať nejdříve dodělá, co slíbil. Říkat na konci díla, že chci více je nemorální, ale někdy účinné. Občas někdo podlehne a doplatí, aby to měl již hotové. Je na Vás, zdali si necháte líbit takové jednání, nebo si to necháte dodělat od jiného.

Dostal 27 tisíc a odvedl práci za nějakých 26 tisíc.
Pokud jsou Vaše výpočty správné, tak to není tak velký rozdíl. Jde o to, zdali kalkulujete cenu stejně.

thedoc

Problém je v tom, že on mi jasně potvrdil jakou praci za kolik uděla, příp. za kolik bude metr tohodle nebo tamtoho.
Tam, kde jsme se o ceně vyloženě nebavili, tak bylo pravě dohodnuto, že se vejdeme do 30.
A když to všechno sečtu vezmu ceny co jsme meli dohodnuté + třeba ceny dle průměru na internetu, tak se pokaždé vejdu do 30K.
Nevadí mi, že jsem mu zaplatil, práci ani neodvedl špatně jen mi vadí, že chce po mě peníze které si dle mého nevydělal a domluvila zněla jinak.

remy
hodnocení

0x

Tady se zas sešlo rad... A jedna lepší, než ta druhá. Vezmu to postupně.

Satam> Fakturovat může i nepodnikající osoba. Jen když to dělá soustavně, tak se z něj stane podnikatel. Jak můžeš vědět, že tento příjem neuvede příští rok do svého daňového přiznání? Je jasné, že v případě žaloby, by tento příjem 100% zdanil.

jurajjuraj>

Znova. Na jednorázovou akci nepotřebuje živnostenský list.

martincakl>

Pro jednorázovou akci nepotřebuje žádnou živnost. Jak víš, že tento příjem příští rok nezdaní?

doplněno 19.04.18 09:01:

krtek66> Stačí říci, že si nic neobjednal...

Jasně, někdo k tobě jezdí 14dní dělat, ty mu dáš klíče, následně dodáváš materiál a pak na konci mu řekneš, že jsi si nic neobjednal... *smich* To je jedna z věcí, co lze u soudu prokázat úplně bez problémů.

martincakl>

Klidně se můžeš dojít zeptat na FÚ. Oni ti stejně nic říci nesmí. Cenu za provedenou práci nehodnotím. Nebyl jsem tam. Neznám podrobnosti. Možná je 30tis hodně, možná málo.

Člověka, co pokládá dlažbu, obklady, staví příčky přirovnat k Radovanu Krejčířovi?

Samostatný zedník, který si přivydělá, to je ten největší nepřítel státu, který žije na úkor ostatních... (ironie)

krtek66

a nemůže...stačí, aby tazatel řekl, že si od něj nic neobjednal a může si fakturovat jak chce...:) fakturace je na základě objednávky a podepsaného soupisu provedených prací

: Jednorázová akce...za 42tis (co požaduje)...dělá to jen občas...nemá ŽL..., ale příští rok to určitě zdaní. Tak to určitě, to bych se na FÚ šel zeptat. Tomu věřím asi tak, jako že jistý Radovan Krejčíř je poctivý podnikatel..A pokud byla cena domluvena do 30tis, tak je to tak vypovídající...že už nic dalšího k tomu netřeba.

: Jistě že může dokázat, že nějakou práci dělal, ale bez objednávky je stejně v "kýblu", protože "zákazník" může tvrdit, že si polovinu práce udělal sám..Ono je to tak nějak "od začátku oboustranně blbě", že? A aby nevzniklo nějaké nedorozumění..já jsem také OSVČ, takže si o člověku, který dělá na sebe, rozhodně nemyslím nic o nepříteli státu.

Pokud ale byla dohoda 30tis a nedošlo k žádným vícepracem (což by ale v běžném smluvním vztahu muselo být objednáno, odsouhlaseno..a podepsáno, tak si onen zedník za svou cenou musí stát.

: No comment*smich*

krtek66

uživatel je přesně ten typ člověka, kterej ví všechno teoreticky a jak by to mělo v ideálním případě vypadat a fungovat, ale o praxi slyšel možná tak v televizi:-D . Takového člověka máme na firmě a světe div se, dělá nám hlavního ekonoma. Má přesně takové rady na řešení problému. Vždycky ví jak by se všechno mělo dělat a jak by to mělo fungovat, ale převést jeho požadavky do praxe nejde. Hlavně ve stavařině

remy

Krtku a přemýšlel jsi někdy, proč je on hlavní ekonom a ty to nejsi. *smich*

Já podnikám skoro 20let a mám za sebou tisíce a tisíce zakázek. A většina je jich ujednána pouze ústně.Většinou se jedná o částky do 30tis kč. Také se stane, že původní rozpočet nelze dodržet z mnoha důvodů. Pak je to třeba zákazníkovi vysvětlit. A většinou se to daří.

krtek66

to vím přesně..protože je pobožnej stejně jako náš šéf...víc v tom nehledej:)...Když mělo být 30 za vše tak 30 za vše..žádný ale...já taky když ocením halu za 50milionů tak chce mít investor všechno na klíč

thedoc
hodnocení

0x

Já žiju v domnění, že dohoda je dohoda a tak by to mělo být.
V případě, že se mu zdálo, že to dělal něco nad rámec, měl mi to neprodleně oznámit a obeznámit mě s příplatkem za práci. Stím, že stím bud budu souhlasit nebo nebudu a nebude to dělat. Nebo se pletu?
Nehledě na to, že mi do poslední chvíle tvrdil (a to že sem se dotazoval často), že dohoda je 30 a to platí.
Tak co jako teď zkouší?!

krtek66

Další argument co mě teď napadl..."cena dohodou za komplet":) to, že to nespecifikoval, jeho blbost

arakain77*
hodnocení

0x

Já mám podobnou zkušenost.Za práci předem dohodnutou na dvanáct tisíc chtěl patnáct,pak osumnáct,nakonec z něj vylezlo 24000,-.V polovině práce jsem ho vyhodil s deseti tisíci zálohy.Taky vyhrožoval fakturama,soudama a podobně.Dostal do dršky a šel pěšky dom.Koupelna už stojí devět let a ještě tu má svůj vercajk.Ten je už taky můj.

A je to.

krtek66

až na tu "přesdržku" (pokud si o ni vyloženě nekoledoval) s postupem souhlasím*zdravi*:-D

arakain77*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]