Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oprava septiku

Od: chaluparkam odpovědí: 10 změna:

U chalupy mám betonový septik, který se po téměř 40ti letech ucpal, tak jsem ho svépomocí částečně vybrala, ale praskla jedna z přepážek, která byla z vlnitého eternitu (aspoň si to myslím), poraďte, prosím, co s tím a z jakého materiálu udělat novou přepážku, která musí být na míru. Děkuji za odpověď.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Stačí plastová deska, o síle zhruba 5-8mm. Tlak tam není žádný, je to jen přepážka na oddělení plovoucích částí. Máte asi tříkomorový. Která přepážka je špatná? Horní, či spodní?

chaluparkam
Ano je 3-komorový a praskla přepážka u které to jde spodek, takže vršek je vidět. Teď jsem konzultovala ten plast přímo s výrobcem, ale když prý to bude jenom vsunuté, tak to uplave a bojí se toho, že ten skeptik nebude úplně přesný a deska tam nebude pasovat.

Každopádně je třeba septik vybrat, trošku opláchnout, napasovat plast, klidně reklamní ceduly. Připevnit plastovým, nebo nerezovým úhelníkem. Práce na pár hodin.

hoststary*
hodnocení

1x

To by vám nejlépe poradil někdo, kdo by situaci viděl na místě. To znamená, jak je přepážka v septiku připevněná, umístěná, jak se k ní může, jaký je na ni tlak z vedlejších komor, apod. Vlnitý eternit je poměrně křehký, takže to vypadá, že na přepážku nebyl příliš velký tlak a možná by ho bylo možné nahradit vlnitou deskou stejného rozměru, ale plechovou, nebo z podobného materiálu jako byl eternit, ale bez azbestu.

Ve velkých septicích byla přepážka vybetonovaná současně se stěnami vcelku, v některých byly vodicí U profily ve kterých byla zasazená přepážka z prken, která nějakou dobu také vydržela. Záleží na tom, jak starý septik to je, z jaké doby, kdy se dělaly různé septiky, nebo se to různě šidilo jako pouhá vsakovací jímka, apod.

Septik se ucpal? Spíš se asi naplnil tím hustým, co se musí čas od času nechat vyvézt. Na rozdíl od žumpy, kde se obsah uchovává celý, se ze septiku přečištěné to tekuté vypouštělo do trativodu, nebo moderněji do kanalizace, která po přečištění tyto odpady mohla sbírat a odvádět do čističky k dočištění a dalšímu zpracování.

chaluparkam
V skeptiku jsou drážky, do kterých je vsunut ten eternit. Upevněno to asi nijak nebude. Ten tlak tam asi nějaký bude, protože při tom vybírání nebyly narovnané obě hladiny sousedních komor a proto to prasklo.

arakain77*
hodnocení

0x

Když nemáte desku,nedávejte tam nic...kecám a dělám si srandu.

Horní přepážka zabraňuje plovoucím nečistotám,aby šly do další komory.Ty,když dál neplavou,tak většina se usadí v první komoře.Já bych tam taky dal plastovou desku třeba od výrobce plast.septiků.Měla by být opravdu na pevno,aby neuplavala.Možná bych ji ze spodu zatížil tak,aby ve vodě stála jako bojka.Myslím,že by stačilo přehradit septik na šířku nějakým třeba menším ocelovým účkem výš,než je spodní přepážka,aby neplavalo ve ,,srajdách,, a plast na účko našroubovat.Nerezové účko asi neseženete.A když tak bude dražší,než celý septik.Aspoň bych volil nerez šroby.

PS:Tak bych to zkusil opravit já.Nikde jsem to nevyčetl.

arakain77*
hodnocení

0x

Jestli tam nebyly vyrovnané hladiny,tak se vám spodní díra v přepážce ucpala.Proto to prasklo.

arakain77*
hodnocení

0x

A pokud jsou v septiku drážky(zřejmě svislé),snažil bych se tu plast desku udělat na míru.Dole u dna musí byt díra,aby septik byl septikem dál.Stačí vyřezat 30x30 cm čtverec.Já osobně bych vyřezal větší.

hodnocení

0x

Je jen otázkou času, kdy na nás septikáře přijde vodoprávní orgán na kontrolu. Vyšla totiž nová evropská směrnice, která již byla zapracována do našeho zákona, který začne brzy platit. Pak již nebude možno vypouštět vodu ze septiků do trativodů, potoků a řek. Bude nutno tuto vodu dále přečistit typizovanou a schválenou čističkou odpadních vod, která stojí desítky tisíc Kč a má elektrické čerpadlo a tak vznikají další náklady. Holt žijeme lépa a radostněji*dril*

chaluparkam
hodnocení

Všem děkuji za rady, byly moc užitečné, teď už se s tím musím poprat sama. Jdu shánět plastovou desku.;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]