Nejste přihlášen/a.
U chalupy mám betonový septik, který se po téměř 40ti letech ucpal, tak jsem ho svépomocí částečně vybrala, ale praskla jedna z přepážek, která byla z vlnitého eternitu (aspoň si to myslím), poraďte, prosím, co s tím a z jakého materiálu udělat novou přepážku, která musí být na míru. Děkuji za odpověď.
Stačí plastová deska, o síle zhruba 5-8mm. Tlak tam není žádný, je to jen přepážka na oddělení plovoucích částí. Máte asi tříkomorový. Která přepážka je špatná? Horní, či spodní?
To by vám nejlépe poradil někdo, kdo by situaci viděl na místě. To znamená, jak je přepážka v septiku připevněná, umístěná, jak se k ní může, jaký je na ni tlak z vedlejších komor, apod. Vlnitý eternit je poměrně křehký, takže to vypadá, že na přepážku nebyl příliš velký tlak a možná by ho bylo možné nahradit vlnitou deskou stejného rozměru, ale plechovou, nebo z podobného materiálu jako byl eternit, ale bez azbestu.
Ve velkých septicích byla přepážka vybetonovaná současně se stěnami vcelku, v některých byly vodicí U profily ve kterých byla zasazená přepážka z prken, která nějakou dobu také vydržela. Záleží na tom, jak starý septik to je, z jaké doby, kdy se dělaly různé septiky, nebo se to různě šidilo jako pouhá vsakovací jímka, apod.
Septik se ucpal? Spíš se asi naplnil tím hustým, co se musí čas od času nechat vyvézt. Na rozdíl od žumpy, kde se obsah uchovává celý, se ze septiku přečištěné to tekuté vypouštělo do trativodu, nebo moderněji do kanalizace, která po přečištění tyto odpady mohla sbírat a odvádět do čističky k dočištění a dalšímu zpracování.
Když nemáte desku,nedávejte tam nic...kecám a dělám si srandu.
Horní přepážka zabraňuje plovoucím nečistotám,aby šly do další komory.Ty,když dál neplavou,tak většina se usadí v první komoře.Já bych tam taky dal plastovou desku třeba od výrobce plast.septiků.Měla by být opravdu na pevno,aby neuplavala.Možná bych ji ze spodu zatížil tak,aby ve vodě stála jako bojka.Myslím,že by stačilo přehradit septik na šířku nějakým třeba menším ocelovým účkem výš,než je spodní přepážka,aby neplavalo ve ,,srajdách,, a plast na účko našroubovat.Nerezové účko asi neseženete.A když tak bude dražší,než celý septik.Aspoň bych volil nerez šroby.
PS:Tak bych to zkusil opravit já.Nikde jsem to nevyčetl.
Je jen otázkou času, kdy na nás septikáře přijde vodoprávní orgán na kontrolu. Vyšla totiž nová evropská směrnice, která již byla zapracována do našeho zákona, který začne brzy platit. Pak již nebude možno vypouštět vodu ze septiků do trativodů, potoků a řek. Bude nutno tuto vodu dále přečistit typizovanou a schválenou čističkou odpadních vod, která stojí desítky tisíc Kč a má elektrické čerpadlo a tak vznikají další náklady. Holt žijeme lépa a radostněji
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.