Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lednička nechladí

Od: jason* odpovědí: 5 změna:
Zdravím. Přestala chladit a mrazit lednička. Kompresor jen jaksi divně bzučí a je strašně horký. Podíval jsem se tedy na rozběhové relé. Bimetal v něm je horký tak že se nedá udržet. Ochladil jsem ho ve studené vodě a dal zpět a po pár sekundách zapnutí ledničky to stejné a bimetal opět horký jak blázen.
Co je teda špatně, to celé relé, kompresor a nebo termostat? Podle me termostat ne ale rád příjmu vaše rady.

Lednička nechladí
Lednička nechladí #2
Lednička nechladí #3

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

majsterjoe*
hodnocení

0x

Kdyby byl špatný termostat, tak lednička ani kompresor nehučí. Špatný je tedy buď celý motorkompresor, což se prostě stává a nebo celé rozběhové relé na přívodu kompresoru které si rozdělal. A upozorňuji že na obrázku není bimetal! a tedy vaše rozebrání nebylo rozebráním teplené ochrany.

doplněno 14.04.18 22:07: Takovych rele jsem uz vymenoval nad stovky. U zbytku jsem měnil kompresor, nebo posilal na likvidaci.

již jsem se setkal, že se místo klasického rozběhového relé používá varistor k tomu určený a ten byl tehdy upálený..

doktpr365*
hodnocení

0x

Podle fotky tam máte kompresor danfoss,ten je dost tichý tak,e nehlučí.Pro lajka dost těžké zjistit co se vlastně děje. Bimetral horký bude,protože přes něj prochází stale napětí. Co kondenzátor vzadu? Ten musí být nahoře taky horký. Pokud chcete zjistit zda jede kompresor tak změřit klešťákem,pokud jede tak už asi jen chlaďař. Únik chladiva,ucpaný filtrdehydrátor,unavený kompresor,vadný rozdělovací ventil (pokud je)...

hodnocení

0x

Únik chladiva alebo vybehaný kompresor.

vladooo
hodnocení

0x

Pokud je použit startér termistorový, zjisti, jak je zapojen. Pak jej odpoj a vyveď si jeho vývody na spínací tlačítko. lednici zapoj do sítě a tlačítko krátce stiskni. Pokud se kompresor rozběhne - žádný kompresor není tak tichý, abych jej neslyšel - můžeš změřit proud který odebírá a porovnat jej se štítkovou hodnotou. Lednici každopádně odpoj a zaměř se na startér:

1. Zaštěrchej s ním - zjistíš tím ihned, zda není uvolněná termistorová tableta

2. změř jeho odpor - v klidu by měl být stejný, jako je na jeho označení.

při pokusech pamatuj na svou bezpečnost před úrazem elektřinou a na to, že termistor a kompresor má svou zotavovací dobu, během který nejsou schopny funkce i u funkčních lednic. Kompresor se musí odtlakovat postupným vyrovnáním tlaku v okruhu, ke kterýmu přirozeně dochází po určitou dobu po vypnutí a termistor musí vychladnout, aby mohl opět nahodit kompresor.

Pokud kompresor nahodíš tlačítkem, ale ne zaručeně dobrým startérem, kterej tam zaručeně patří, jde kompresor ztuha a dál s tím už doma nic neuděláš.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]