Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Deska plynového kotle

Od: delina® odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,

U kotle Dakon Dagas 02 turbo přestala fungovat základová deska, která ovládá kotel. Nyní řeším, zda nechat vyměnit desku za cca 8000,- Kč u 7 let starého kotle, nebo koupit nový. Co se lépe vyplatí? Díky

doplněno 13.04.18 14:05:

Je mi nabízen kotel Therm20TCX.a, který se ale prý již nevyrábí nebo se nesmí prodávat v Česku. nevím, co je pravda, firma říká, že není důvod si ho nekoupit. Prosím o názor či kdo o tom něco ví.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

A proč nepokračujete v původním vláknu?

hodnocení

Protože jsem to napsala, než se zveřejnil inzerát, měla jsem problém s přihlášením

hodnocení

0x

@delina - prý již nevyrábí nebo se nesmí prodávat v Česku
Zákaz výroby a prodeje platí už 2-3 roky zpátky nejen v ČR - je to nařízení EU kvůli snížení emisí.

Nový turbo kotel je možné instalovat za podmínky vyhovujících spalinových cest (tj. nejdřív je nutná kominická revize) - jinak lze starý kotel nahradit pouze kondenzačním.

hodnocení

Vždyť u turbo kotlů se spalinové cesty nesledují, nedělají se ani kominické revize, protože spaliny nejdou do komína, ale přes stěnu ven.

Příslušnou ČSN teď hledat nebudu - ale revize spalinových cest se (mimo jiné) vyžaduje před výměnou nebo novou instalací spotřebiče. I u turba.

hm*
hodnocení

0x

> ... přestala fungovat základová deska ...

Jako že naráz úplně přestala fungovat? A nebude to třeba jen nějaká prkotina s napájením (spálená pojistka, nafouklý kondenzátor, vyhřátý spoj, ...)? Když "není co zkazit", zkusil bych pozvat nějakého odpovídajícího kutila, ať se koukne.

Jinak 7 let není moc (ačkoliv dneska těžko říct), takže podle mne by se oprava vyplatila. A bylo by to za chvíli čisté práce hotové, narozdíl od výměny celého kotle.

hodnocení

Tak měla jsem zde na opravu plynařskou firmu, která mě dělá servis již 25 let a montovala mi i tento kotel. Plynař říkal, že vše je v pořádku, jen deska dává kotli zmatené pokyny a ten neví, co má udělat. Takže to uzavřel jako vadu desky a opravu vyčíslil a cca 8000,-/ novou desku/ a byl názoru, že bych si měla kotel již raději koupit nový a nabídl mi tento, co už se nedodává. Nevím , zda mám na tuto variantu přistoupit, když kotel není v Česku prodejný, abych pak s tím neměla nějaké problémy, třeba při revizích a tak.Kde ho on vzal jako firma, nevím.

Tak si pozvěte jiného servisního technika, ne?

hodnocení

0x

@delina podívejte na odkaz, řešila se i zde vada základní desky...zkuste najít šikovného elektronika (i domácího kutila v elektronice), ať se podívá na desku; jinak její číselné označení je "87167648650"- elektronická deska DAGAS. Pokud si zvětšíte obrázek, vadné bude nejspíše některé relé, ty černé obdélníčky vpravo dole - je jich tam pět, dvě větší, tři menší; případně něco v napájení - stabilizátor, kondenzátor...ale ze zkušenosti je to relé - bývá to v 95% případů...oprava "pár korun"v porovnání s osmi tisíci...když ale chcete nový kotel, pak opravu neřešte...podobně radí i hm...opravu...

doplněno 13.04.18 19:52:

Ještě doplním vaší další informaci..."plynař"se asi potřebuje zbavit neprodaného kotle (ležáku) a pravděpodobně není kovaný v elektronice, proto výměna desky...opravdu zkuste někoho, kdo tomu rozumí...

Pro oprávnění k servisu plyn.zařízení je třeba doložt i elektrotechnickoi kvalifikaci, ovšem na každém školení je řečeno - desky elektroniky neopravovat ale měnit. Logicky z důvodu vyšších zisků výrobce. U většiny kotlů není problém desku opravit ale autorizovaný servis může v nejhorším případě přijít o autorizaci výrobce pro danou značku kotlů

tyvepuhy
hodnocení

0x

Především je potřeba odnést desku ke správnému opraváři. Požadovat opravu desky po plynaři je hloupost. 99% jich nemá vůbec ponětí, jak uvnitř funguje. To je stejné, jako přijít do autoservisu s rozbitým autorádiem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]