Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěla bych požádat o radu ohledně věcného břemene.
Když má soused zřízené věcné břemeno od nás na naší cestu,aby se dostal ke svému domu,když se mu nahodou něco stane-napr.zlomi si nohu(na nasi ceste s vecnym bremenem pro nej),muze po nas vymahat nejakou nahradu?plynou z toho pro nas nejake povinosti?udržba atd.?Předem moc děkuji za radu
Já jsem měla velice problematické sousedy a tak jsem to řešila uzavřením pojistky na odpovědnost. Je to sice pár stovek ročně navíc, ale řešilo mě to i případné škody při pádu vzrostlých stromů na mém pozemku. Alespoň doufám - na ČP mne o tom ujišťovali. Jinak bych doporučila pročíst podklady, na základě kterých bylo věcné břemeno zřízeno. Určitě je budou mít na KN a nebo jestli je to již staršího data, tak na příslušném stavebním úřadě. Alespoň bych si ujasnila, zda se jedná o chůzi, nebo jízdu, parkování, případně na vedení inženýrských sítí. Potom bych zkusila se sousedy sepsat dodatek ke smlouvě o VB, kde bude upřesněno, že se bude podílet na údržbě cesty a nebude uplatňovat případnou škodu vzniklou na pozemku - cestě, kde má zřízeno věcné břemeno.
Záleží na tom, jak je tato komunikace zkolaudována. Pokud by to byl chodník, tak za jeho stav v zimním období odpovídá majitel. Domnívám se však, že by stačilo dát na počátek přístupové cesty cedulku na dřevěném kolíku s oznámením, že v zimním období se komunikace neudržuje a že je vstup na vlastní nebezpečí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.