Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
měla bych dotaz ohledně výstvby nových bytových domů, existují nějaká pravidloa, kritéria, která by se měla dodržovat?
Vedle naší stávající bytovky se bude stavět nová a jako obrovské plus nám bylo nabídnuto, aby se nová, doslova "nalepila" na naši štítovou zeď.Jako obrovská výhoda bylo prezentováno, že velmi ušteříme za náklady na topení, údržbu zdi-čištění, fasáda...což by bylo jistě fajn, ale...nový bytový dům bude o několik metrů širší, na obou stranách, takže konkrétně pro mě (vlastním byt u štítové zdi) je to docela smutné, že z okem budu koukat do zdi, nemluvě o tom, že zrovna obývák (největší místnost) je situován jižně, kde šířka nové výstavby bude zastiňovat nejvíce.A také bude nová bytovka vyšší...takže si myslím, že celkově to bude působit nevzhledně.Je vůbec možné se nějak bránit?
Pokud někdo víte jak, poraďte, prosím.
Děkuji Petra
Zajděte na Stavební úřad a zajímejte se, jaký je v místě Územní plán a rovněž se zeptejte, zda jsou dodržena příslušná ustanovení stavebního zákona, týkající se vzájemné vzdálenosti objektů apod. Rovněž by nebylo od věci zatáhnout do toho "hygienu" právě kvůli zastínění vašeho bytu a zhoršení vašich životních podmínek.
Více poradit neumím.
Dobrý den, a už byl vyjádřen souhlas vlastníků okolních nemovitostí se stavbou? Myslím, že stále je nutné vyjádření (souhlas) i nejbližších (dotčených) sousedů (vlastníků staveb v okolí té plánované výstavby). Jak se vyjádřil vlastník Vašeho domu? Neprojednávalo se něco takového např. na schůzi SVJ? Zdravím!
petra - to je zajímavé. Já jsem byl účastníkem stavebního řízení na radnici (a obeslán doporučeným dopisem) kvůli v podstatě banalitě. No, ale jaká je současná povinnost stavebníka ohledně souhlasu přesně nevím. Neuvádíte, s kým vlastně jednáte a od koho máte informace. Pokud jen od stavebníka, tak si je ověřte na stavebním odboru (úřadě). A určitě je i jejich nadřízený orgán (krajský), kam můžete směrovat stížnost, resp. nechat je vše prověřit.
Ne, souhlas vyjádřen nebyl.Bylo nám defacto řečeno, že už máme smůlu s tím cokoliv dělat, že už mají veškerá povolení.A ohledně souhlasu, že prý měli pouze oznamovací povinnost, které byla splněna před dvěma lety tím, že informovali o koupi pozemku s plánovanou výstavbou, vyvěšením na úřední desce města.
nějak se mi nechce věřit, že někdo dostal stavební povolení bez stanoviska dotčených orgánů...tzn. majitelů sousedního pozemku...vy jste v bytě jako majitel nebo jako nájemce?...Pokud jako nájemce...tak máte smůlu a za vás rozhodl majitel...a pokud jste jako majitel popř. SVJ tak jste se k tomuto museli před vydáním povolení vyjádřit..
jak říkám...tak tam jděte a ať vám ukáží Vaše stanovisko..respektive stanovisko od vašeho domu. Pokud nemá...tak jsem přesvědčený o tom, že budou mít problém
petra - jestli máte v domě nějakého "velitele" (nějaké vedení, které dům spravuje), tak postupujte po dohodě s ním, resp. je to věc celého domu (všech vlastníků) a řešte to na stavebním úřadě společně. Postupujte jednotně a tvrdě (než se kopne do země).
Dobrý den, napadá mě - zjistit mínění všech obyvatel domu, resp. vlastníků bytů, v případě negativního stanoviska si společně vzít právníka (investovat) a zkusit věc řešit soudně. Vám se nejen zhorší životní prostředí, ale změní se možná (směrem dolů) i hodnota vašich bytů, t.j. investor nové bytovky na tom vydělá, ale na úkor vedlejšího domu (ten poškodí). Schopný právník by mohl vysoudit zastavení projektu, jeho změnu nebo alespoň finanční kompenzaci pro Váš dům. No, porada s právníkem by snad byla vhodná. Hodně štěstí a zdravím!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.