Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Mám v plánu rekonstrukci stavení, které v minulosti sloužilo jako chlív.
Dělal jsem si průzkumný výkop uvnitř jedné z místností a zjitil, že bych potřeboval podezdít základy asi o půl metru, abych se dostal se světlou výškou budoucích místnotstí alespoň na 255 cm. Problém je v tom, že se okolní zemina skláda z cca (0,5 - 1,0) m "hlíny" a pak následuje jíl. Průzkumný výkop rovněž ukázal, že podezdění bude v jílové vrstvě. Tudíž když začne pršet, tak se všechna voda sveze po jílu a skončí v domě ve výkopu.
Potřeboval bych vodu odvést mimo objekt. Všude čtu, hlavně od pana Milancukrar, že drenáž dešťové vody nadává smysl, neboť voda trubkou proteče zase dále. S tím se já stotožňuji. Ale pokud bych výkop provedl až do jílové vrstvy, tak by odvod vody měl být zajištěn praktický jen tím, že by se výkop zaházel hrubším štěrkem a vodu následně v dostatečné vzdálenosti od domu svést do nějaké vsakovací jímky.
Potřeboval bych zpětnou vazbu, zdali je má úvaha správná?
S pozdravem, Honza.
Zatím jsem moc nepochopil problém, ale Vy chcete dešťovou vodu pustit do podloží, a tam jí tepreve odvádět? Nebylo by vhodnější zachytit jí na povrchu, a tam jí odvézt od domu?
Pokud dáte drenáž až do nepropustného jílu, tak případná voda odteče drenážkou, ale jen ta, která tam nateče zhora. Ale jak to bude s vodou asi tak 60cm od baráku?
Pozemek je v mírnem svahu. Není to moc, ale je.
Problém je, že když začne více pršet, tak dešťová voda, která vsakuje do země, narazí na jílovou nepropustnou vrstvu a po ní teče kolmo na vrstevnici. V její cestě jí stojí dům, který mám v plánu rekonstruovat. Vše budu dělat svépomocí, takže to bude nějakoudobu trvat. Nechci podkopávat základy a když začne pršet tak neustále čerpat bazén, který se ve výkopu, který je již v jílové vrstvě, čerpat čerpadlem pryč.
Potřebuji tuto dešťovou vodou odklonit od domu. Vím, že v dávné minulosti byly kolem domu položeny drenáže, které patrně takto vodu odkloňovaly od domu. Avšak po revoluci se kopal plyn, a samozřemě tímto zásahem přestal celý systém odvodnění fungovat, což se projevilo při záplavách v roce 1997, kdy se sklep zaplnil vodou až po strop - cca 1,6 m. Vyřešilo to ponorné čerpadlo, které je od té doby ve sklepě nasazeno nonstop.
Co se týče vody, která vsakuje 60 cm od domu. To budu řešit až při tepelné izolací základů. Přesah střechy mám asi 50 cm, takže nepředpokládám, že by tam té vody mělo téct při deších až tak hodně. Musím ještě dodat, že asi 200 m nad námi je docela prudký svahs převýšením podle mapy asi 70 m.
...narazí na jílovou nepropustnou vrstvu a po ní teče kolmo na vrstevnici...
a tu vodu odvést hned pryč, nikoliv aby tekla k baráku. Jen by mne zajímalo, jak jste přišel na to, že teče kolmo...
60cm od baráku a co 100cm, to uděláte jak?
V jiné debatě chtěl dát taky tazatel drenáž, a zjistilo se, že tam nemá vodu, a neví proč tam dávat drenáž, ale chce jí tam.
Dobře přesně kolomo téci nemusí. Ale shodneme se, že pokud voda při dešti nasytí zeminu nad jílovou vrstvou, pak bude chtít její přebytek snížit svojí potenciální energii a poteče z kopce dolů v té propustné vrstvě. Já chci ten přebytek odklonit od domu pomocí výkopu se štěrkem, kdy odvod by byl zajištěn v jílové vrstvě. Pro lepší představu jsem vysvětlení doplnil obrázkem.
V první řadě vodorovná a svislá hydroizolace, jinak rekonstrukce nemá smysl a jsou to naprosto vyhozené peníze. Cokoliv dáte na jíl (hlínu), tak dříve nebo později ten jíl "pohltí" a zase to promění v jíl (mám to takhle na dvorku za barákem, každoročně si tam matka kupuje metráky hlíny do záhonků, kdyby to neděla, jen tam jen jíl.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.