Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu.
Máme v RD na chodbě světlo, které lze ovládat třemi vypínači. Při výměně žárovky jsem zjistil, že zkoušečka ukazuje na kontaktu v objímce stále proud. Pokud některým z vypínačů rozsvítím, zkoušečka jasným svitem ukazuje proud na kontaktu v objímce. Pokud zhasnu, zkoušečka méně jasným svitem opět ukazuje proud na kontaktu v objímce. Pokud při zhasnutých vypínačích našroubuji žárovku, žárovka nesvítí a na přívodních drátech k objímce zkoušečka nesvítí vůbec. Pokud žárovku vyšroubuji, zkoušečka na přívodních drátech k objímce opět slabě svítí. A to je stále zhasnuto.
Elektroinstalace je stará cca 25 let, lustr obyčejná skleněná koule s bakelitovým základem a jednou objímkou. Zkoušečka obyčejná, vypadá jako šroubovák. Vypínače jsou plastové jednoduché. Na první pohled není vidět žádná závada, dráty jsou uspořádané, kontaktní šroubky dotažené.
Mohl by mi prosím někdo poradit, kde hledat problém? Nebo je to normální stav? Já se domnívám, že ne, že pokud je zhasnuto, neměla by zkoušečka nikde za vypínači ukazovat proud.
Děkuji.
Vypadá to na problém s vodičem N; to, že doutnavková zkoušečka svítí, není nic nového...indukované napětí ve vodiči, který jde souběžně svodičem pod napětím, způsobí toto "svícení". A že se objeví silnější svit na kontaktu značí, že fáze po zapnutí vypínače je v pořádku
Není problém jen v kontaktech na objímce? Zkuste je při vypnutém jističi "napružit", případně i použít jinou žárovku, odzkoušenou v jíném svítidle...před výměnou žárovky vše fungovalo?...
Zase jsem špatně četl otázku (špatně si ji vyložil); odpovídal jsem na případ, že žárovka nesvítí vůbec...ale ona svítila a navíc "svítily i dráty" a to byl ten problém; beru zpět problém s vodičem N. Snad se do důchodu naučím číst...
Nonek - Netřeba se omlouvat, číst zřejmě umíte dobře. On totiž tazatel jaksi zapomněl nepsat, že všechno funguje a svítí normálně, takže jsme všichni logicky předpokládali, že světlo po výměně žárovky nesvítí. Není mi jasné co vlastně tazatele vedlo k tomu, aby vůbec strkal do objímky fázovku, když nehledal nějakou závadu.
Ještě upřesním:
- zkoušečka je podobná jako v odkazu v první odpovědi; malý šroubovák, kde se musíte rukou dotýkat vršku držadla a kovovou špičkou zkoušečky se dotýkáte vodiče, uvnitř je doutnavka
- světlo jinak funguje, žárovku lze všemi vypínači zhasínat a rozsvěcet, to je v pořádku
Pouze mě vyděsilo to, že když po zhasnutí vypínačem přiložím zkoušečku na jeden kontakt objímky, zkoušečka slabě svítí. Ještě jsem se s tím nesetkal a dostal jsem strach, abychom třeba od zkratu nevyhořeli. Jestli to tedy dobře chápu, tak to, že zkoušečka i při zhasnutém světle slabě svítí na kontaktu objímky žárovky, je v pořádku. Je to jen nějaký elektrický "jev". Omlouvám se, ale vůbec se v elektrice neorientuji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.