Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

TN-C: Hnědý vodič jako PEN?

Od: jirizpodebrad odpovědí: 18 změna:

Pěkný den,
mám:

Vypínač:
- černý a hnědý zapojené, zelenožlutý zaizolovaný

Dráty ze stropu:
- černý (vadaska mi ukazuje fáze a propojením černého a hnědého 230V), hnědý a zelenožlutý.

Dá se z toho odvodit, že se jedná o TN-C, takže zelenožlutý bude skutečně nezapojená L2 a hnědý bude PEN, nebo? Nikdy jsem se ovšem nesetkal s tím, že by někdo dával zelenožlutou jako L2 a hnědý jako PEN... Jak to pak přemostit přes wago svorky, když mám stropnici a potřebuji tak připojit zem?

Děkuji!

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jenicek*
hodnocení

2x
Pane *jirizpodebrad*,z vašeho "zmateného" dotazu je jasně vidět,že o elektrice-silnoproud víte velký kulový,TAK SE PROSÍM DO NIČEHO NEPOUŠTĚJTE,protože nechci vidět na TV Nova reportáž,kdy dotýčného trefilo 230V a pak k němu vyjížděli funebráci a auta s majáky.
malyparanoik*

Nemůžu dát bod, tak aspoň takhle si dovolím souhlasit s odpovědí.

hodnocení

2x

Jediné, co je z dotazu patrné je, že je něco špatně. Bez kontroly na místě nelze usoudit co. Vzhledem k Vašim (ne)znalostem elektrických rozvodů Vám nedoporučuju s tím cokoliv sám dělat. Může (ale taky nemusí) to být životu nebezpečné. Takže dám jen jednu (i když zde velmi neoblíbenou) radu. Zavolejte elektrikáře!

hodnocení

0x

Nějak jsem z toho nepochopil, co vám mezi kterými vodiči ukazuje vadaska.

Že je ve vypínači zapojen hnědý a černý je normální, rozpínáte fázi.

"propojením černého a hnědého 230V" značí, že jeden z nich bude nula. Co by v lustru dělala druhá fáze? a ještě k tomu na zelenožlutém?

jirizpodebrad
hodnocení

No, já hlavně nepochopil zaizolovaný žlutozelený ve vypínači... Předpokládal jsem, že zaizolovaný byl předpřipraven pro lustrový spínač, lustr nikdo nechtěl, tak se zaizoloval a šlo to na jednu fázi a na jednopólový spínač.

spíše někdo použil třížílový kabel a vzhledem k tomu, že zelenožlutý je tam zbytečný, tak ho zaizoloval a nezapojil, na tom nevidím nic divného.

jirizpodebrad
hodnocení

Takže teď, pokud mám objímku a L na černé (fázi) a N na hnědé a svítí, tak s žlutozeleným co? Brát jej jako PE a tudíž připojit na zem, anebo? Díky!

jirizpodebrad
hodnocení

A ještě pokud je v jednopólovém vypínači, který rozpíná jednu fázi, tak proč tam jsou dvě barvy (hnědá a černá) a ne třeba jen jedna?

Ověřil bych si, jestli je vůbec žlutozelený v rozvaděči zapojen a podle toho se zařídil, ale počítal bych s tím že to bude PE.

Protože jde do vypínače někde z rozbočné krabice jeden kabel, kdy to jde jedním vodičem tam a druhým zpátky.

jirizpodebrad
hodnocení

To si uvědomuji, že by jistě bylo fajn, ale v rozvaděči, nemaje padesátku se hrabat raději nechci. Je nějaká jiná možnost, jak to ověřit a tedy zjistit jednoznačně, jestli je něco nepřipojená fáze (L2), N či PEN? Všechny tři by mi měly dát po spojení s L na vadasce 230 V, ne?

jenicek*
hodnocení

0x
Ze stropu vám kouká kabel 3Bx1,5mm²(černý,hnědý,zelenožlutý)
Obvykle bývalo zapojeno: černý-L1
hnědý-L2 nebo N
zelenožlutý-PEN / PE
V tomto případě bych řekl,že černý je fáze(L),hnědý je N,zž je PE. A vypínač je zapojený správně:černý-přívod fáze
hnědý-spínaná(ovládaná)fáze k lustru
zž je nezapojen a izolován
Ale nikdo vám na 100% neřekne,že je zž drát PEN/PE. Občas na něm byla i fáze,a pokud jo,tak potěš koště.Kdyžtak pošlete fotky zapojení lustru a vypínače,ať víme víc.

jirizpodebrad
hodnocení

Pánové, elektrikář bude samozřejmě zavolán; to nic ovšem nemění na tom, že bych dané věci rád ze své zvídavé povahy rozuměl, proto mé pro Vás možná zmateně vyznívající dotazy. Za zodpovězení posledního bych byl vděčný!

jirizpodebrad
hodnocení

"Kdyžtak pošlete fotky zapojení lustru a vypínače,ať víme víc."
Ok.

TN-C: Hnědý vodič jako PEN?
TN-C: Hnědý vodič jako PEN? #2
TN-C: Hnědý vodič jako PEN? #3
peter23p*

S podobnými ukázkamy domácí kutila se setkávám často. Podle mého názoru zelenožlutý končí ve vypínači a tudíž je světlo zapojeno jakoby v TN-S jenže reálně tam máte jen TN-C a světlo není ukostřeno.

Takže zelenožlutý světla propojte ve světle s hnědým ze stropu pokud je to nulák a dále na svorku N světla. A černý na svorku L. Zelenožlutý ze stropu nechte nezapojen. Ten je navíc a dával se tam kvůli možnosti zapojit lustr na dva režimy na dvouklapku i když barevně to neodpovídalo prostě se při stavbě použilo co bylo po ruce.

jenicek*
hodnocení

0x
Vypínač je zapojen dobře,ale zaráží mě kabel tažený k lustru.Trčí vám ze stropu dva nebo tři dráty?Podle fotky to vypadá,že jen dva.
Jen přehoďte vodiče v objímce: modrý-N
hnědý-L

dusger*
hodnocení

0x

Podle barev ve svítidle to na soustavu TN-S nevypadá. Do soustavy TN-C je svítidlo zapojené špatně. K vypínači jde jen jeden kabel, někde musí být rozbočná krabice. Najdi ji, otevři a prověř zapojení v ní, pak se to možná ozřejmí.

jenicek*
hodnocení

0x
Co jsem tak četl,tak je použit kabel 3Bx1,5mm2(č,h,zž) a ten v TN S nepoužívá,používá se jen v TN C.
Kdyby měl TN S,tak by tam asi bylo CYKY 3x1,5mm2(č/h,m,zž).

jenicek*
hodnocení

0x
Podle měření je mezi černým-hnědým 230v
černý-fáze(!TEN,CO JE POD NAPĚTÍM!)
hnědý-nulák
zž-uzemnění
Kolik V bylo naměřeno mezi hnědým a zž?
Při vypnutých jističích je zkuste propípnout a pokud pípají,tak jsou někde prpojené a tím pádem plní zž vodič ochrannou funkci,a ne pracovní a hnědý pracovní funkci,nic víc.
Pokud nepípají,tak je zž vodič nezapojen a ochrannou a pracovní funkci plní hnědý drát(PEN). Být vámi,napsal bych na lísteček zapojení jednotlivých vodičů a nalepil je k vodičům,ať je dotyčnému člověku po vás jasné,jak zapojit lustr a je mu jasné,jaké funkce plní jednotlivé vodiče ze stropu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]