Nejste přihlášen/a.
Pěkný den,
mám:
Vypínač:
- černý a hnědý zapojené, zelenožlutý zaizolovaný
Dráty ze stropu:
- černý (vadaska mi ukazuje fáze a propojením černého a hnědého 230V), hnědý a zelenožlutý.
Dá se z toho odvodit, že se jedná o TN-C, takže zelenožlutý bude skutečně nezapojená L2 a hnědý bude PEN, nebo? Nikdy jsem se ovšem nesetkal s tím, že by někdo dával zelenožlutou jako L2 a hnědý jako PEN... Jak to pak přemostit přes wago svorky, když mám stropnici a potřebuji tak připojit zem?
Děkuji!
Jediné, co je z dotazu patrné je, že je něco špatně. Bez kontroly na místě nelze usoudit co. Vzhledem k Vašim (ne)znalostem elektrických rozvodů Vám nedoporučuju s tím cokoliv sám dělat. Může (ale taky nemusí) to být životu nebezpečné. Takže dám jen jednu (i když zde velmi neoblíbenou) radu. Zavolejte elektrikáře!
Nějak jsem z toho nepochopil, co vám mezi kterými vodiči ukazuje vadaska.
Že je ve vypínači zapojen hnědý a černý je normální, rozpínáte fázi.
"propojením černého a hnědého 230V" značí, že jeden z nich bude nula. Co by v lustru dělala druhá fáze? a ještě k tomu na zelenožlutém?
No, já hlavně nepochopil zaizolovaný žlutozelený ve vypínači... Předpokládal jsem, že zaizolovaný byl předpřipraven pro lustrový spínač, lustr nikdo nechtěl, tak se zaizoloval a šlo to na jednu fázi a na jednopólový spínač.
spíše někdo použil třížílový kabel a vzhledem k tomu, že zelenožlutý je tam zbytečný, tak ho zaizoloval a nezapojil, na tom nevidím nic divného.
Takže teď, pokud mám objímku a L na černé (fázi) a N na hnědé a svítí, tak s žlutozeleným co? Brát jej jako PE a tudíž připojit na zem, anebo? Díky!
A ještě pokud je v jednopólovém vypínači, který rozpíná jednu fázi, tak proč tam jsou dvě barvy (hnědá a černá) a ne třeba jen jedna?
Ověřil bych si, jestli je vůbec žlutozelený v rozvaděči zapojen a podle toho se zařídil, ale počítal bych s tím že to bude PE.
Protože jde do vypínače někde z rozbočné krabice jeden kabel, kdy to jde jedním vodičem tam a druhým zpátky.
S podobnými ukázkamy domácí kutila se setkávám často. Podle mého názoru zelenožlutý končí ve vypínači a tudíž je světlo zapojeno jakoby v TN-S jenže reálně tam máte jen TN-C a světlo není ukostřeno.
Takže zelenožlutý světla propojte ve světle s hnědým ze stropu pokud je to nulák a dále na svorku N světla. A černý na svorku L. Zelenožlutý ze stropu nechte nezapojen. Ten je navíc a dával se tam kvůli možnosti zapojit lustr na dva režimy na dvouklapku i když barevně to neodpovídalo prostě se při stavbě použilo co bylo po ruce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.