Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřebovala bych poradit co dělat s vlhkou zdí. Koupili jsme starší domek po starých lidech a místnost, která byla dříve bez oken a sloužila jako koupelna byla silně podvlhlá. Zevnitř i zvenku byla zed s vrstvou betonu. Zevnitř se to otlouklo kangem! Zvenku to bohužel zůstalo. Zed má izolaci, ale kdo ví kdy ji tam někdo dával a zda ještě učinkuje. Místnost slouží momentálně jako kuchyň, ale ikdyž se dostatečně větrá, stále se dělají vlhká kola na stěně a každé přelíčení to stráví, vypadá to hrozně, kousky omýtky mi spadávají a já už nemám nervy to neustále přeličovat. Prosím o jakoukoliv radu, třeba mě napadlo to tapetovat, ale tím by se asi nic nevyřešilo.Děkuji moc za každou radu.
Nejdřív je potřeba vyřešit problém venku (opravit omítku, okopat zdivo a odizolovat), jinak se vlhkost bude pořád vracet a jakékoliv sušiče vevnitř budou pořád pracovat. Nejlépe odkopat od zdí zeminu, dát tam takovoutu černou vroubkovanou plastovou izolaci a zbytek zasypat štěrkem. Pak řešit vnitřek-Sušičkou,která je do elektr.
Tapetou asi nic nevyřešíte. Jediná a správná cesta je odstranit příčinu, jinak se toho nezbavíte. Na to je potřeba víc informací, ale požádejte u vás nějakého šikovného stavaře a te vám konkrétně poradí a řekne kde je problém. Jesli je strávená vodorovná izolace, nebo jestli v bývalé koupelně netekla voda ze špatného odpadu pod dům, jestli není udušený betonovou vrstvou venku atd.
U nás pomohlo až sanace stěn pomocí sadrokartonu Vyřešili jsme tím i nerovnosti zdí, které jsou u starších domů dalším častým problémem.
Nejprve je treba najit pricinu vlhkosti - patrne spatne provedena izolace. Pote obnovit izolaci - nejlepsi je zadat to odborne firmě zabyvajici se sanacnimi pracemi. SDK predstena resi jen estetickou cast, ale nezbavi vas vlhkosti jako takove. Sanacni onitka je reseni max. na 5 let a ohledne tapet se nebudu vyjadřovat a kazit si tak den. Jak uz bylo receno, poradna hydroizolace Vas nemine
děkuji všem za odpovědi. Pochopila jsem. Není rozumné to něčím maskovat. a je jasné, že zvenku se ten beton musí oklepat a znovu izolovat. Ještě bych se chtěla zeptat. ted bude zima a asi s tím přes zimu nikdo nic dělat nebude, veškeré upravy přijdou až se oteplí. Zajímalo by mě, zda můžu zevnitř položit na zdi alespon sádrokarton nebo něco podobného. Dost to hyzdí kuchyˇa něčím to zakrýt musím. Možná by šlo sádrokarton zvednout a kus od země nechat volný, pokud se bude zed podsekávat, abych s ním nemusela později hýbat. Nebo si myslíte, že bych ho později musela stejně rozbýt a přišla tím o investici,? díky za jakoukoliv odpověď
...Pochopila jsem. Není rozumné to něčím maskovat...
a pak napíšete , že to chcete maskovat,
Doporučím z vlastní zkušenosti, nic nedělajte, a rozmyslete si přes zimu co a jak bude vhodné, podle vaší peněženky a možností.
Věřte, že mám za sebou již 150 bm podřezání zdiva 50-90 cm!
Vím o čem je řeč.
To co (ne)fungovalo před mnoha lety, již nefunguje.
Zeď bude promáčená a proto studená a mimo zemní vlhkosti ji máčí i kondenzát z vysrážené páry.V létě by to po oklepání omítky vyschlo, ale co teď v zimě.Kdyby ten dům byl můj, postupoval bych takto:Špatnou omítku zevnirtř bych otloukl,a přidal bych ještě 30 cm.Pak bych to našpritzoval cementovým špritzem 1:2 (bez vápna!) do kterého bych do vody zamíchal mazlavé jádrové mýdlo.Starý postup, známý už za první republiky.(V praxi to fungovalo,jen teoretici nevěděli, jak je to možné.Až později dodali teorii,že mazlavé mýdlo se promění ve vodou nerozpustná vápenná mýdla).Pak bych zeď omítnul perlitovou omítkou 1:5-jen cement-bez vápna.Tato omítka je porézní a rychle vyschne.Zároveň bude teplejší a nebude tolik prochládat s následnou kondenzací.Nahozenou omítku je možno po zavadnutí zapucovat a po vyschnutí olíčit nátěrem proti plísním-Mykostop.Takhle přežijete zimu a zároveň uvidíte,co to udělá. Vzpoměl jsem si, jak jsem pracoval v Rakousku a jak tam rak. kolegové žasli,jak si ti Češi uměli vždy poradit a na všechno znali spousty fíglů.Ten bolševismus,kdy nic nebylo,nás dokonale vyškolil...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.