Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oprava starých omítek

Od: beetlejuice* odpovědí: 5 změna:
Dobrý den ve spolek. Potřeboval bych poradit s omítkama, za případnou odpověď předem moc děkuju.
Koupil jsem asi 100let starý dům a jako první jsem se vrhl na oškrab stěn, jelikož budem dělat nové rozvody apod.
Při škrábání jsem narazil na několik "vrstev". Pokoj co pokoj jiná skladba. Na některých stěnách jsem se dostal pěkně na štuk (na foto v pravé části bílé stěny s hnědými fleky), na některé zas pod štukem malba z roku x a ktomu zřejmě jádrovka z jiného letopočtu. Nejsem si teď jistý, co dál. Otlouct vše až na cihlu? Tak jak to je je to soudržné, nedrolí se ani není duté. Dá se stím pracovat? Původně, než jsem toto objevil jsem plánoval nový štuk na starý štuk/jádro.
Pokud se musí obít tak budiž, ale přijde mi to trošku líto. Pokud má někdo zkušenost a byl by ochotný poradit, budu moc rád. Děkuji

Oprava starých omítek

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

fik
hodnocení

2x

Jestli omítky drží tak je obouchávat nemusíš,zbytečná práce. Projít celé zdi,poklepat jestli to nekde není odchlíplé,pokud ano,lokálně sklepat na cihlu a lokálně omítnout. Potom celou malbu důkladně seškrábat až na omítku,navlhčit a natáhnout vápeným vnitřním štukem-ten by na to mohl přilnout dobře,protože ty omítky budou taky vápenné a potom normálně vymalovat

h0042*
hodnocení

2x

Ahoj,dělal jsem nedávno to samé.Taky jsem to prvně škrabal,času a práce,co jsem tam nechal ti nebudu ani mluvit.

Místama oklepané na cihlu,protože to bylo duté,drážky po elektro,ve finále moc staré omítky nezbylo.Stěny byly křivé,hrbolaté,tak mi zedník řekl,že to mám oklepat celé,že to bude mít jednodušší.Oklepat to šlo fajn,protože staré omítky jsou snad jen z písku.Kup unimalt a fúru písku,míchalo se to 1 ku 3. a nech to nahodit znovu.Materiálově tě to vyjde na pár korun.Akorát ten unimalt je pak tvrdý skoro jako beton,ale mi to nevadí.Na konec dával štuk,chtěl salith II.

beetlejuice*
hodnocení

Děkuju. Já právě ale nemám téměř žádné duté místa. Je to tvrdý, tluču do toho kladivem ať sdělám prvních pár vrstev barvy :D to mi přijde líto, ač budu taky drážkovat elektro. Na jedný stěně v domě to jde celé na cihlu, je to jakoby jen jedna vrstva omítky na cihle, ale je to vnitřní příčka.

Na jiné stěně jsem dnes sundával barvu, šlo to hned. Taky pěkně pevný a NEdutý. Nedalo mi to a šel sem hloub ať se mrknu co tam. Asi 15mm pod byla další retro malba, takže počítám že bylo nahozeno normál na stěnu bez přípravy. Foto dodám, mám v mobilu.

beetlejuice*
10.04.18 19:29
hodnocení

Oprava starých omítek #2
Oprava starých omítek #3

beetlejuice*
hodnocení

Děkuji. Celé to "škrábání" začína kladivem. Prvni asi 3 vrstvy barvy jdou velmi dobře nosem kladiva až na buďto hoodně starou malbu která nejde skoro oškrábat, nebo na štukovou (asi nověji zapravené zdi). Tím i hned zjišťuji dutost a kdyžtak ihned oklepu, pak jdu na škrábání.

Srovnám první vrstvou štuku i nerovnosti cca 4-5mm? Na první foto jde vidět kdysi zazděné okno, které vyčuhuje oproti původní omítky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]