Nejste přihlášen/a.
Krásný sváteční den, rádcové milí,
prosím o radu, jak utěsnit okna? Na fotce vidíte, jak to vypadá - vždy jen v rohu, zato v každém rohu... Tedy od parapetu odchlíplé cca 10 cm od rohu, u zdi netěsní vždy kolem 15-20 cm. Prostě to vypadá jako nezapravené rohy, nevím, jak to nazvat
Každopádně těmito rohy strašlivě táhne, a to je hrozná škoda, neboť jinak okna těsní báječně. I horní rohy jsou OK. Mě, člověka neznalého, napadlo nacpat tam prostě obyč lepidlo, ale neexistuje trochu elegantnější/sofistikovanější/správnější... :D řešení? Předesílám, že zvenčí v omítce byly rovněž díry jako vrata, ale ty jsme už po poradě s panem hornbachem zacpali (silikonovým lepidlem - je hnusné žluté a nejde dostat z tuby, ježto nemáme onu pistoli, chjo, tak to jde čím dál hůř...ale na bílý parapet stejně toto neradi...).
Tak prosím poraďte, co s tím? Předem mockrát děkuji všem!
Pu:
Těsnící tmel akrylový se dá sehnat i za 35 Kč za tubu.V dobré kvalitě.Ale zatěsnit škvíru,na které se ten,kdo montoval okna,značně podepsal.Okolo rámu by měla být montážní pěna.ta by to okno měla utěsnit a tepelně izolovat.Doporučil bych škvíru nejprve vyškrábnout do hloubky asi 1 cm.natřít penetračním roztokem a po zaschnutí vtlačit housenku akryl tmelu.Uhladit špachtlí a nakonec po zatvrdnutí zahladit finální stěrkou.
JABRAKA
Jo, akrylovým tmelem to půjde. Ale zřejmě je pěkně odfláknutý zapěnění rámu, jinak by tam netáhlo spárami mezi oknem a omítkou. Co jsou platná kvalitní okna, když instalaci pak nějací fušeři ofláknou.
V tom máte pravdu - jak jsem už říkala, zvenčí to byla ještě větší spoušť... Měli jsme tady zedníka na nějakou jinou práci, tak jsme se ho ptali, co s tím, a ten se při pohledu na zasazení okna upřímně vyděsil. Co naplat, dělali je v době, kdy byt ještě nebyl náš. O nějakém kvalitním utěsnění ani nemůže být řeč... Tedy akrylový tmel, OK. Zkusíme koupit v menší tubě, pokud to jde, toho silikonu nám zbylo půl tuby a co teď s tím... Potřebovat to budeme za x let a do té doby to ztvrdne. Máte prosím nějaký tip na menší balení, popř. na konkrétní značku? A oběma moc děkuji, samozřejmě
uff, bez pistole tak do toho bych asi nešel, možná i za 60 se sežene nebo půjčit. Nu akrylát poradili, co jiného. Já bych snad zkusil takovou, často nepříjemnou věc, tedy pokud je to ještě možné - reklamaci. Copak odchlípnutí, to je estetika, ale pokdu tam táhne tak někde přinejmenším šetřili pokud to rovnou neodflákli.
Jasně, to musí být v záruce. A když ne, tak vezměte fotky sebou do nějakého velkého marketu a na specializovaném oddělení vám odborný prodavač poradí. Určitě dobře. A když si ta okna změříte, řekne vám i kolik čeho potřbujete
Já si doma dělám všecko sama a řeším to právě takovým způsobem. Když mi poradili mužští v rodině, bylo to sice fajn, ale někdy mimo, protože trh nabízel už daleko vychytanější řešení. A s prodavači mám ty nejlepší zkušenosti. Ale musí to být mužský. Ženy umějí žehlit a pro techniku nemají, při nejlepší vůli, cit.
A navíc, co nespotřebujete, to vám vezmou zpět. Bezpečně!
Moc děkuji za další rady No s tím obchodem by mě to taky zajímalo - kdepak by mi vzali zpět nevyužité množství?
Ale na tom už tak nezáleží, hlavně aby to splnilo účel. No a s tou reklamací máte pravdu - my určitě nejsme ti, kteří by se neozvali - jenže, jak jsem psala, okna se dělala, když byt ještě nebyl náš, bůhví, kdo od toho má kde doklad, my samo nic nepodepisovali...a bývalá paní majitelka už je v nebíčku
Tak asi zvolíme akrylát, holt. Co zbývá... Tak ještě jednou moc díky, pěkný večer a zkusím nezapomenout dát vědět, jak jsme dopadli
Dobrý den ještě jednou všem. Tak jsme se byli ptát u Rouska a byl nám doporučen silikonový tmel, že prý akrylátový by se mohl po čase odchlipovat - paní vypadala, že tomu rozumí - a také, že prý jsou-li lepené plochy plast-plast (tedy okno - parapet), tak akrylát špatně drží, údajně je třeba, aby aspoň jedna z ploch byla zeď nebo dřevo atd. Co Vy na to? Díky!
Pokud tam jsou takoveto skviry a to jak zvenci tak zevnitr, skoro bych si tipnul ze pokud otevrete okno a poradne vezmete za ram, bude se ve zdi hybat. Pokud ano ridil bych se radou Jabraky a onu skviru zevnitr (zvenku pisete ze uz mate utesneno) trosku zvetsil aby mel akrylovy tmel v cem drzet a zamaznout. Na akryl se chytne barva az budete malovat. Pokud mate mezeru i mezi ramem a vnitrnim parapetem, tak bych opravdu pouzil bily, nejlepe sanitarni silikon. (Je odolnejsi proti lisni).
Doplnil bych Kejikovi odpověď,akryl tmel drží celkem dobře i na plastových oknech.Pozor na silikon,ten většinou na slunci žloutne a nedá se zabarvit.Ale existuje silikonový tmel,který obsahuje přísady,umožňující přijímat interierové nátěry a drží to na nich,jen tento je tedy vhodný pro zatmelení spár.Ale je také dvakrát dražší než akryl.A je třeba před každou takovou opravou nezapomenout spáru vytřít penetrací.To platí i o otvorech pro hmoždinky.
JABRAKA
PU, silikon NE, štukový akrylát, noormální akrylát, ale já bych zvolil řešení: vyškrábnout omítku asi tak 5-8mm širokou a do hlouky co to půjde po celém obvodě, a vyplnit pěnou. Pak přetřít akrylátem, nebo lištou.
No jó, ale co do toho parapetu? Já se z toho asi zvencnu. Jo, kdybychom tu byli my, to bychom si na dělníky posvítili, normálně bych jim stála u zadku jako malířům (museli mít asi radost :D , ale neodflákli nic!). Ale takhle akorát lepit něco, čemu vůbec nerozumím, to mám nejradši...
Teda pardon, to se Vás tu vůbec netýká, všem moc děkuju za rady, jenom mě to dožralo, na co člověk nepřijde
Pěnu nám onen zedník nedoporučoval, neboť tvrdil, že když to pokazíme, tak rám/parapet (i zvenčí) vyytlačíme jinam, než má sedět. Takže tmel... A co na tom silikonu vlastně vadí? Paní prodavačka nám ho tak vehementně doporučovala..
Jsem z toho
Ahoj. Pokud bych takový problém musel řešit ve svém bydlení, udělal bych to jak píše Cukrář. Proškrábnout co nejhlubší spáru mezi okenním rámem a stěnou a vypěnit nízkoexpanzní pěnou. To samé bych udělal i zvenku. Potom přebytečnou pěnu ořezat, začistit akrylovým tmelem a přetřít malbou. Rámy jsou kotvené spec.šrouby přímo do zdiva, pěna je nemůže vychýlit. Pouze zatmelení spár sice vyřeší estetickou stránku věci, ale ne funkční izolaci.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.