Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co proti korozi?

Od: ctyrykola* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, mám problém: potřeboval bych vyrobit osu, na kterou buduo navlečené 2 ložiska a jěště pár věcí. Pracovní prostředí = venku. A potíž je v tom, jak ji chránit před korozí. Nemůžu ji normálně natřít - kvůlí těm ložiskům, musí to jít rozebrat. Co byste poradili? Použít nerez? Nějak to namořit? Děkuji za příp. odpovědi.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kepler*
hodnocení

1x

Použít nerez by bylo asi nejlepší, ale může pomoci i pasivace povrchu - fosfátování, nebo galvanické pokovení - niklování, chromátování, zinkování. Pokud máš známého v nějaké galvanovně, je to výhoda.

miso*
hodnocení

0x
Olej a vetrane zakrytovanie, aby na to netieklo, ale aby tam nekondenzovala vlhkost.

rv*
hodnocení

0x

Nerez. Cena materiálu bude i tak zanedbatelná oproti práci.

ctyrykola*
hodnocení

Dá se NEREZ nějak obrobit? Slyšel jsem, že oceli třídy 17 xxx nejdou řezat pilkou... Jsou i nějaké měkčí nerezové oceli?

rv*

Samozřejmě jde obrobit. Já mám třeba nerezové plotové tyče, které i bez barvy vydrží dostatečně dlouho. A vrtat do toho šlo normálně.

ctyrykola*
hodnocení

No máte pravdu - já jsem vlastně kdysi řezal d12 nerez tyč pilkou na železo a nepamatuju si že by to byl nějak extra problém - akorát to trvalo :) ale to bylo asi spíš tím že to nebyla trubka ale tyč.

ctyrykola*
hodnocení

Zakrytovat to a nalít olej by bylo fajn, ale nemůžu to tak udělat.

Nějaká pasivační vrstva by šla, ale nenavleču přes to ty ložiska. Možná by šlo trochu ubrat na soustruhu, pozinkovat a ubrat průměr ložiska.

Nerez by asi byla nejlevnější a nejjednodušší varianta, jenže jsem slyšel že to jde blbě obrobit a já tam potřebuju 2x závit M12, 2x osazení a 4x drážku pro pero... Nebo znáte někdo nějakou jinou nerez než třídy 17? Nevím, možná to jde nějak obrobit, ale názor vedoucího dílen u mě na škole je, že tamní frézky sedmnáctku nedají...

Prozatím díky za odpovědi.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]