Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zadlabání zámku

Od: magdon® odpovědí: 11 změna:

Potřeboval bych poradit, jak v domácích podmínkách zadlabat do hrany křídla dveří stavební zámek. Vzhledem k tomu, že jde o poměrně přesnou práci, netroufám si na to pomocí běžného ručního nářadí. Pořizovat si na jedny dveře speciální frézku se mi taky nezdá dobrá volba. Takže bych uvítal nápad například na jednoduchý přípravek, pomocí kterého bych dostatečně přesně a pevně upnul kolmo k hraně dveří vrtačku s patřičným vrtákem.

Truhláři takovou banalitu nechtějí dělat, nevyplatí se jim to, pokud by nebyly ty dveře aspoň desatery. :(

doplněno 06.04.18 11:13:

No jo, zapomněl jsem napsat, že jde o lehce atypické dveře, tloušťky 30 mm, takže to, co zbyde vedle zádlabu na vnitřní straně dveří je šlupka cca 4 mm silná. Na to si při hloubce zádlabu ruční vrtačkou bez nějaké pevné opory fakt netroufám. Kdyby to byly normální dveře (40 mm), neviděl bych problém.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Ale na to není potřeba žádné extra nářadí. Průmyslově se to sice dělá dlabačkou, nebo na CNC, ale zadlabat zámek dlátem není žádná kosmická věda.

Ideální je mít děropáč

elglobal.cz/...

Ale při troše šikovnosti se to dá vyklovat i obyčejnými dláty. Rozměr zádlabu je uveden na krabičce zámku, já prvně dlabu hluboký dlab pro skříňku zámku, až to je vydlabané, zasunu tam zámek a přesně si obkreslím štít zámku, který potom zadlábnu . Pak jen díru na kliku a FAB. Není to nic složitého.

Jeětě malý fíglík - pokud jste to ještě nedělal, doporučuji místo, kde bude zádlab zhotoven, ,,obložit´´ prkénky ze stran a stáhnout ztužidly, zabrání to rozštípnutí dveřního frízu.

Magdone, na vrtačku zapomeňte, tu využijete jen při zhotovení díry na kliku, evtl fabku. Vrtačka a dlabačka jsou hodně rozdílné stroje. To zadlabání dlátem fakt není nějak náročné, pokud si to stáhnete těmi prkénky, není 4mm slupka problém.

hodnocení

0x
Já bych to vzal řetězovou pilou. Ale záleží jak moc si troufáte

hodnocení

0x

To jako motorovkou?

Ano, kde je problém?
Nebo znáte jinou řetězovou pilu, která se běžně nachází v domácnosti?
.
Samozřejmě jen tu hlubokou část u které prakticky nezáleží na tvaru.
Čelo zámku bych pak doladil horní frezkou nebo dlátem.
Mnohem složitější věci se s ní nechají dělat :)

youtu.be/...
Tak k nápadu vyřezat dlab zámku motorovou pilou se nebudu vyjadřovat. Slyšel jsem už hodně ptákovin a tahle se dostává na čelní místa.
Tedy ne, že by to nešlo. Šlo by to. Ovšem je to jako se vším. Odněkud někam. A tohle je už přes čáru.
Jak to udělat zde napsal promon a k tomu již není co dodat.
Ale uznávám, že se motorovkou dají dělat různé hezké věci. Každý rok pořádá náš hasičský spolek dřevosochání.
asd1

Problém asi bude, že pán nejspíš neni sochař a z dveří by motorovkou nadělal trsátka :D

majsterjoe*

No já mám co dělat abych motorovkou uřezal kus špalku natož abych sní vyřezával něco takového *smich*

Problém je spíše v tom, že pan kolega si zřejmě plete motorovou pilu s řetězovou dlabačkou *smich*

jabraka*
hodnocení

0x

Nejsem trujhlář,ale zadlabal jsem zámek pomocí ruční vrtačky.Vyvrtám díry vedle sebe a zbytek dlátkem,nebo i nožem odstraním.Čas?Kolem 10 mninut.Pak zbude jen vykroužit otvor pro klíč.a kliku.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]