Nejste přihlášen/a.
Potřeboval bych poradit, jak v domácích podmínkách zadlabat do hrany křídla dveří stavební zámek. Vzhledem k tomu, že jde o poměrně přesnou práci, netroufám si na to pomocí běžného ručního nářadí. Pořizovat si na jedny dveře speciální frézku se mi taky nezdá dobrá volba. Takže bych uvítal nápad například na jednoduchý přípravek, pomocí kterého bych dostatečně přesně a pevně upnul kolmo k hraně dveří vrtačku s patřičným vrtákem.
Truhláři takovou banalitu nechtějí dělat, nevyplatí se jim to, pokud by nebyly ty dveře aspoň desatery.
No jo, zapomněl jsem napsat, že jde o lehce atypické dveře, tloušťky 30 mm, takže to, co zbyde vedle zádlabu na vnitřní straně dveří je šlupka cca 4 mm silná. Na to si při hloubce zádlabu ruční vrtačkou bez nějaké pevné opory fakt netroufám. Kdyby to byly normální dveře (40 mm), neviděl bych problém.
Ale na to není potřeba žádné extra nářadí. Průmyslově se to sice dělá dlabačkou, nebo na CNC, ale zadlabat zámek dlátem není žádná kosmická věda.
Ideální je mít děropáč
Ale při troše šikovnosti se to dá vyklovat i obyčejnými dláty. Rozměr zádlabu je uveden na krabičce zámku, já prvně dlabu hluboký dlab pro skříňku zámku, až to je vydlabané, zasunu tam zámek a přesně si obkreslím štít zámku, který potom zadlábnu . Pak jen díru na kliku a FAB. Není to nic složitého.
Jeětě malý fíglík - pokud jste to ještě nedělal, doporučuji místo, kde bude zádlab zhotoven, ,,obložit´´ prkénky ze stran a stáhnout ztužidly, zabrání to rozštípnutí dveřního frízu.
No já mám co dělat abych motorovkou uřezal kus špalku natož abych sní vyřezával něco takového
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.