Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení zásuvky

Od: ales* odpovědí: 39 změna:

Dobrý den,

chci se zeptat pro kontrolu zda jsem správně zapojil zásuvky po rekonstrukci pokoje. Z krabice lezou 4 dráty - je to ale dvouvodičové zapojení kde lezou dvě fáze a dvě země. Čili jsem zapojil oba dva dráty fáze na levou zdířku. Poté jsem zkoušel zapojovat zelenožlutý drát do pravé zdířky, s jedním zelenužlutým drátem zásuvka fungovala a s druhým ne ( to byl asi ten co jde k další zásuvce). Poté jsem tedy zelenožlutý drát (se kterým zásuvka fungovala) dal prvně na kolík dolů a poté jsem dal druhý zelenožlutý drát (který vede k další zásuvce) také prvně na kolík a jeho konec na pravou zdířku. Takto jsem to udělal u všech zásuvek. Viz foto.

Další dotaz je že při zapojování se omylem nevypojily pojistky a došlo ke zkratu kdy se dostal drát fáze na zem u zásuvky, vyhodili se pojistky, ty jsem pak nahodil a vše jede v pořádku. Jen ta zásuvka je mírně začernalá na železné části, plasty nepoškozeny viz. druhá fotka, ale není to skoro vidět. Je tu potřeba něco dál zkontrolovat, vyměnit, nebo když vše jede tak to nemám řešit?

Zapojení zásuvky
Zapojení zásuvky #2

39 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jenicek*
hodnocení

1x
Hezky zapojeno,až na tu fázi proti šroubku.Jinak PEN je zapojen správně.Ale na 100% by byla vhodná rekonstrukce el.rozvodů.
ales*

To je nemilé, právě jsem ty pokoje kompletně udělal znovu, omítky, stropy apod... jedná se o ložnici a dětský pokoj, kde nebudou odběry el. energie nikterak velké a proto mi bylo řečeno že nové rozvohy nejsou zapotření. Proč myslíte že jsou zapotřebí nové rozvody prosím?

Děkuji

malyparanoik*

Jenicek psal vhodná, ne nutná. Ale jestli je to DĚTSKÝ pokoj, tak i já bych se přimlouval za rekonstrukci (v ideálním případě) nebo aspoň za doplnění ochrany proudovým chráničem Ir=max. 30mA.

Jde o to, že máte rozvod dvouvodičově a to má své nevýhody. Jednak z hlediska možného vzniku požáru v dětském pokoji, ale hlavně kvůli možnému úrazu el. proudem. Může se totiž stát, že kvůli někomu cizímu (kdo bude rýpat do společné části instalace), nebo kvůli náhodné kombinaci poruch se může na kolíku zásuvek a kovových částech všech připojených spotřebičů ve Vašem dětském pokoji objevit napětí 230V.

Jestli to nechcete překopávat celé, zvažte aspoň doplnění těchto zásuvek na vhodná místa. Není to všespásné, ale jestli se vám opravdu nechce do rekonstrukce na třívodičový rozvod, je to to asi to nejrozumnější co se dá dělat.

jenicek*
Rozhodně by nebylo od věci zkontrolovat rozvody elektriky(hlavně PEN vodič).Elektrika ještě vydrží,ale jak dlouho?Požár je dost velká mrcha. :) A zdá se mi to nebo za pravou dutinkou vede hnědý vodič?
ales*
hodnocení

Jde o to že jsem před pár dny domaloval, předtím jsem měl kompletně sešrkábané omítky a nyní jsou udělané znovu, takže mě mrzí že jsem to neudělal předtím (rekonstrukci el. rozvodů). Bavil jsem se totiž s jedním elektrikářem a říkal, že není nutné dělat elektriku novou, takže jsem dal na něj a nechal vše jak je.

"...nebo za pravou dutinkou vede hnědý vodič?"

Já tam teda hnědý vodič nevidím, ale i kdyby tam byl, čemu by to vadilo? *sok*

jenicek*
Tak to se omlouvám,asi jsem špatně koukal. Samozřejmě to ničemu nevadí,ale že bych ho použil jako N vodič,PE by byl zvlášť.

malyparanoik*
hodnocení

0x

Ještě je potřeba ve všech zásuvkách okruhu vadaskou zkontrolovat, že fáze je skutečně vlevo a proti zemi není na žádném kolíku ani pravé zdířce napětí.

Bylo by lepší vést oba zelenožluté dráty kolíkem "skrz" v jednom kuse a ukončit je na pravé zdířce( tak jako máte horní drát na první fotce), ale na amatéra je to dobrý.

P.S. Konečně dobře položená otázka! *placni*

doplněno 03.04.18 21:40:

Ještě koukám, že jeden(spodní) fázový vodič jde pod šroubek z druhé strany - při dotahování ho to vysunuje ze svorky.

doktpr365*

Lepší z druhé strany ,on se ale nevysune je tam proto ta zarážka.

ales*
hodnocení

Děkuji za rychlou odpověd.

1) myslíte to tak, že zelenožlutý drát na spodu kolíku bych měl také víc obnažit a vést stejně jako ten co je nahoře? takže by šly dva vedle sebe rovnoběžně? Je to velká chyba kdyby to tak nebylo, nevím totiž jestli bude dostatečně dlouhý.

2) ještě bych se rád vrátil k tomu zkratu, pokud vše funguje, nemusím nic dál řešit?

Děkuji

doktpr365*

Nic neobnažuj,nech to jak to je.Hlavně pořádně dotáhnout šroubky. No já si zásuvky změřím Zerotestem po instalaci. Pokud máš známého revizáka nebo elektrikáře který na to má měřák tak si to nech přeměřit. Jistota je kulomet *smich*

malyparanoik*

Není to velká chyba, spíš to je takový dobrý zvyk.Rozvod v síti TN-C je prevít a člověk (když může) tak dělá všechno pro to, aby to udělal co nejlíp. Pokud budete mít přívodní PEN nejdřív na kolík a nepřerušeně pak na pravou zdířku. Můžete pokračovat do další zásuvky klidně i jen z druhé svorky "kolíku".

Pokud jde o zkrat, tak ten Vám mohl, nebo taky nemusel, někde cestou od poruchy ke zdroji vypálit, povolit, poškodit nějakou svorku. Z 99,5% se nic neděje a fungujete vesele dál.

doktpr365*
hodnocení

0x

Vstupní ZŽ dej vždy jak to máš na první fotce, výstupní -pokračovací k další zásuvce stačí na kolík. Jinak ok

ales*
hodnocení

Všem děkuji za rychlou odpověď. Nechám to tedy tak jak to je zapojené, šroubky jsem dotáhl dobře a proměřil vadaskou, že fáze je jen nalevo a nikde jinde. Nakonec jsem stejně půjde elektrikář, který na vše mrkne, zatím ale rekonstruuji jeden pokoj po druhém, tak ho sem nechci pořád tahat.

krtek66
hodnocení

0x

když jsi dokázal udělat takovou pěknou fotku nyní...proč sis jednoduše nevyfotil zapojení drátů před rekonstrukcí? Mohl sis ušetřit práci;)

jenicek*
hodnocení

0x
Přijde mi docela prasácký,že šroubky u kolíku nejsou mosazné.Za chvíli zreziví a budou blbě vést proud a to je na požár.Brrr fuj tajbl
ales*
hodnocení

myslíte ty šroubky u kolíku které drží zelenožlutý drát? netušil jsem že musí být mosazné, já ty zásuvky už takto koupil.

jenicek*
Mosazné šroubky se dávaly proto,že rezivěly později nez pozinkované a využívalo se to hlavně u nulových vodičů,aby vydržely funkční co nejvíc.Ne každý má rád fázi ka kolíku zásuvky.

Jenicek - Mosazné šroubky se už řadu let v zásuvkách nepoužívají. A že je to na požár je nesmysl, mosazné šroubky byly u ochraných kolíků, kde běžně žádný proud neteče, tudíž se nemohou ani zahřívat. Jiná věc je samozřejmě případný přechoďák u kolíku z pohledu bezpečnosti před dotykem.

jenicek*
Tak sorry,já jsem zvklej vídat mosazné šroubky v zásuvkách. Ale je velká nevýhoda,že pozinkované šroubky korodují dříve než mosazné. Proto preferuji mosazné šroubky.

zajixxx*
hodnocení

0x

Dobrý den, čím je to prosím Vás jištěno? Ty vodiče nevypadají, že by měly průřez 2,5mm2 .

ales*
hodnocení

Dobrý den,

popravdě přesně netuším na co se ptáte, v elektrice se nijak nevyznám. Za chvíli sem stejně půjde elektrikář tak to s ním vše zkonzultuji.

jenicek*
hodnocení

0x
Pochybuju,že to je 2,5mm².Obvykle se TN-C tahalo ve CYKY2x1,5mm² nebo CYKY 3Bx1,5mm².A pokud vím,tak 1,5mm²2 se musí jistit 10A jističem(max 13A). Doufám že souhlasíte se mnou.Kdyžtak se zeptejte elektrikáře a napište nám,co vám řekl.
ales*
hodnocení

Ano domluvím ho aby přišel co nejdřív, než budu pokračovat dál s prácemi na bytě. Jinak jsem našel smlouvu od dodavatele el. energie a je tam napsáno hodnota hlavního jističe 1x25A.

Ještě bych měl otázku, je normální že zásuvky jsou douvodičově a osvětlení v pokojích má 3 dráty?

jenicek*
hodnocení

0x
Je možné že vám trčí 3 vodiče ze stropu protože
máte asi dvojvypínač a tím rozdělené fáze na lustr.Zřejmě tam jsou 2 fáze a PEN.Nic divného v tom nevidím.A bylo myšleno kolika Ampérový jistič je na tom okruhu,kde jste měnil zásuvku.
ales*
hodnocení

Mrknu jsem na to a, světla nejsou na dvojvypínač. Ze tří drátů je jen jedna fáze. Jinak jističe mám osvětlení dva okruhy na 10A, pak jsou tu okruhy 2x zásuvky, kotel, sporák, pračka vše na 16 A.

jenicek*
Takže ta zásuvka je jištěna 16A jističem? A jaké barvy drátů vám kukaj ze stropu? Prosím,pokud je to možné,udělejte kdyžtak zítra nebo dnes foto rozvaděče a jeho zapojení.Díky
ales*
hodnocení

Ve dvou pokojích jsou barvy hnědá, modrá, zelenožlutá (přičem modrá funguje jako pracovní vodič, je to barevně prohozené). V obýváku je hnědá, černá, modrá. Fáze je vždy jen jeden drát. Tady na barvy asi nikdo moc nedbal. Přikládám foto, je to pojistková skříň co máme doma, snad jsem vyfotil to oč jste žádal.

Zapojení zásuvky #3
Zapojení zásuvky #4
Zapojení zásuvky #5
jenicek*
Mohl byste udělat fotku zapojení lustru v obýváku na modrý,hnědý,černý.Jsem na to docela zvědavý,jak to je zapojený.Díky

jenicek*
hodnocení

0x
Tak za prvé: pokud v kabelu ze stropu v obýváku není zž vodič,tak je to prasárna non plus ultra, v kabelu ze stropu MUSÍ být zž vodič,slouží k ochraně před nebezpečným dotykovým napětím na kostře spotřebiče(v tomto případě lustru) a vy to koupíte a sletíte ze štaflí na zem.Takže kabel vymeňte za CYKY 3x1,5mm²,maximálně za CYKY 5x1,5mm².
Za druhé: kde máte v rozvaděči modré N vodiče? Nikde je nevidím.
A ten třetí obrázek je co? Zvonek?

Doporučil by som vám neradiť v elektrike,očividne tomu nerozumiete a vystavujete ľudí nebezpečenstvu.

malyparanoik*

@slavco31 Já bych se tady Jeníčka zastal. Do jeho rad se snažím nekecat, ale určitě bych neřekl, že vystavuje lidi nebezpečí, nebo radí nějak super extrémně mimo. Jeho rady v některých tématech sleduju a kdybych si něčeho takového všimnul, reagoval bych. A že tomu nerozumí... no nikdo nejsme superman abysme rozuměli všemu. Jeníček má ale snahu a je potřeba se na to dívat, že tazatel ani majitel stránek za to nikomu z nás nezaplatil ani kačku. Takže za tu cenu se tazateli dostalo luxusního přístupu k jeho problému. Kdyby si mě k tomu zavolal "na radu" tak bych tam strávil necelou hodinku a s nějakou krátkou cestou po městě bych si neřekl míň než o 600Kč.

jenicek*
Děkuji,že jste se mě zastal.Nemám rád,když mě někdo odsuzuje podle odpovědí,které píšu. Nyní k tazatelově otázce,vy máte v bytě/domě část sítě TNC a část TNS? Pokud nemáte v rozvaděči modré N vodiče,máte síť TNC. Bylo by možné udělat fotku zapojení lustru v obýváku a kuchyni? Díky

Slavco - Já teda na Jeníckovych odpovědích nic tak strašně nebezpečného a špatného nevidím. A budu upřímný, nad Vašimi elektro - odpověďmi občas kroutím hlavou.

jenicek*
Vám taky děkuji za zastání. Ať si o mě každý myslí co chce,ale ať si to nechá pro sebe. Nyní k tazateli.Docela mě dostalo,když *ales* napsal,že má zapojený lustr na kabel s modrým,hnědým a černým drátem.Kde je zž? Tam na barvy dotyčný co tahal kabely asi dlabal.

jenicek*
hodnocení

0x
Já jen radím,nic víc.Ale když k lustru není tažený zž vodič,tak je to chyba,to musíte uznat.
Navíc píše o modrých vodičích v instalaci a já je v rozvaděči nikde nevidím a k tomu má ještě síť TN-C a v té se modrý vodič nevyskytuje.
ales*
hodnocení

Ten modrý vodič je jen u lustrů v ložnici a pokoji (celkem ze stropu lezou 3 dráty). V obýváku a kuchyni také lezou tři dráty ale barevně jsou černá, hnědá a zelenožlutá - viz. foto. Já už do toho víc vrtat radši nebudu, v elektrice se nevyznám, takže radši povolám na konzultaci elektrikáře - potom pro zajímavost napíšu co a jak řekl. Jinak ten třetí obrázek je pravá boční strana jističe.

Zapojení zásuvky #6
jenicek*
Tak ten kabel co vám kouká ze strou je 3Bx 1,5mm². zž je PEN (ochranný PE a nulový N)
hnědý je L (fáze) !TEN ,CO KOPE!
černý je nezapojen a izolován v čokoládě.
Jinak dobře zapojeno,jen bych přehodil vodiče v bílé čokoládě: zž- N
hnědý-L
A radši se nejdřív zeptejte nás nebo elektrikáře než něco zapojíte nebo uděláte.
jenicek*
Bylo by skvělé,kdyby jste si udělal čas a napsal sem co vám řekl elektrikář.Pak budeme o něco moudřejší.Zatím do ničeho NEZASAHUJTE!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]