Nejste přihlášen/a.
Konečně se mě vystěhoval problematický nájemník. Byt však schválně zničil včetně vybavení, např. koberec zašpinil jako rohožku u dveří, nábytek zamkl třeba jen jedny dveře a klíče vyhodil, rozbil topení, vyhodil kryt světel, rozbil chromovou výpust u vany, stropy černo-hnědé od kouření. Jistota nato nestačí. Vše jsem vyfotil. Mám to jít nahlásit na policii a nebo opravovat a proplacení faktur žádat soudně?
Já si myslím, že vyhrát nemůžete. Když sečtete náklady na odhadce za škody, soud, advokáta, čas a nervy a navíc i když vyhrajete, nedostanete z něho nic. To vše je na hodně dlouhou dobu.
A budete po dlouhou dobu žít křivdou, bezmocí a zlostí na hajzla. Určitě roky, které vám nikdo nevrátí. To za žádné peníze nestojí. Fakt nestojí!
Dobrý den, těžko doložíte, že vše bylo zničeno úmyslně. Jistotu nevracejte a pokud máte dojem, že náhradu škody z nájemce dostanete (a je tak velká, že to za to stojí), tak patrně přes advokáta podejte žalobu na náhradu škody. Policie Vám nepomůže - odkáže Vás na soud. No, já osobně bych se radoval, že je nájemce pryč a holt zanechal po sobě škodu - ale zase máte volný byt a o starost méně (bral bych to jako "daň" za ochotu někomu pronajímat prostor k bydlení a špatnou zkušenost - ostatně, mám stejnou). Zdravím!
Můžete dokázat nejen současný, ale i předchozí stav bytu? Tedy že bylo všechno v pořádku?
Pokud ano, dalo by se uvažovat o občanskoprávní žalobě o náhradu škody. A zase - víte, či aspoň předpokládáte, že pokud vám bude soudem přiřčena, exnájemník zaplatí a nebude např. nutná exekuce?
Asi bych si spočítala rozdíl mezi ´"jistotou" a způsobenou škodou a podle výsledku racionálně rozhodla, jestli se mi soud vyplatí.
Měl jsem podobného nájemníka, který zničil téměř vše. Některé věci jsem musel vyhodit, i když nebyly na pohled poškozené - pach v sedačce, v kobercích...Po jeho odchodu jsem vystěhoval všechno vybavení (kromě kuchyňské linky) a byt pronajímám jako nezařízený. Na podlahu jsem dal místo koberců obyčejné lino, stěny jsou na bílo. Ledničku a pračku si řeší nájemník sám (také případné opravy těchto spotřebičů) a mám po starostech. Stěny se snadno přemalují podlaha vytře. Hlavním kritériem je ale volba nájemníka, musí Vám "padnout do oka". Není to sice 100% jistota, ale nepronajmu byt člověku, ze kterého jdou cítět cigarety a alkohol nebo je bez práce a má trvalé bydliště Městský úřad 1.
Ani to někdy nestačí . Kdysi: lino (nové) pořezané (na to dali posunuli před vystěhováním koberec), nakřáplá WC mísa (nová, nevím, jak se jim to povedlo, ale také jsem si nevšimla), vysklené okno (odstraněné sklo, aby to nebylo vidět) - a stejně je člověk rád, že se jich zbavil. Smlouvy jsou vám takřka k ničemu. Máte pravdu, je to o lidech.
To máte pravdu, nikdy není 100% jistota. Snad jen vratná kauce ve výši dvou nájmů může částečně zmírnit škodu. Vyplatí se také pravidelná kontrola bytu, např. jednou za půl roku nebo za rok a komunikovat s nájemníkem. Při důkladnějším porozhlédnutí se dá spousta věcí "vyčíst". Málokterý nájemník by ke konci nájmu vše úmyslně zničil (vyloučit to ale 100% nelze).
Prvně by jsi musel mít důkaz jak vypadal byt před nastěhováním onoho nájemníka-takhle může on tvrdit že byt v takovém stavu dostal.
A ani kdyby jsi měl,s našimi soudy...by to byl běh na dlouhou trať,nechat si jistotu a ostatní se možná spíš vykašlat a opravit ze svého,páč na soudech si zničíš nervy a stejně možná nic neuvidíš-tím tě od toho nechci odrazovat,jen tě chci uvést do reality kde se obyčejný občan na soudech práva domůže jen velmi těžce
Náš byt sehnal přes realitní kancelář, která sepsala předávací protokol a o žádných závadách se tam nic nepsalo. Byt byl v pořádku. Jako svědek při předání bytu by mohla sloužit ta realitní kancelář a byt zpět nájemník nepředal, utekl a byt jsem odemkl opětovně se zastupcem jiné realitní kanceláře a vše jsme zdokumentovali. Myslíte, že to by jako důkaz stačilo?
@repe - Myslíte, že to by jako důkaz stačilo?
Vždycky záleží na úvaze soudu. Pravděpodobné (z mého pohledu) ano, ale i kdybyste náhradu škody vysoudil - je nájemník dosažitelný, solventní a jste ochoten vymáhat náhradu škody exekučně? Jak jsem psala - vyplatí se to?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.