Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaké halogenové světlo při sváření?

Od: misa503® odpovědí: 9 změna:

Dobrý den.

Zjistil jsem, že by mi mohlo při sváření pomoci halogenové světlo tak, že bych si jej dal tak, aby mi svítilo na místo, které chci svářet - elektrodou, domácí přenosná svářečka. Mám problém vidění přes sklo kukly, sklo DIN 10.

Hlavně mi jde o začátek, abych se přesně trefil třeba k matce z boku a plechu.

Jde mi o to, zda by stačilo halogenové světlo 500W či 1000W. Nebo jiný druh světla?

Svářím jen velmi málo, ale ten začátek při svařování je pro mne fakt náročný a někdy až neřešitelný hned napoprvé. Jsou to nervy se trefit přesně mezi svařované dílce. Domácí kutil - začínám se svářením. Když se chytne oblouk, pak už je vidět dobře.

Děkuji za případné rady.

doplněno 29.03.18 23:12:

A co LED reflektor asi 100W?

Má s tím někdo zkušenost? Jak je toto světlo vidět přes klasickou kuklu ( ne stmívací ) DIN 10?

Děkuji za případné nápady.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

matesj
hodnocení

0x
Za cenu halogenu nebo Ledky si kup lepší kuklu...samostmívací.

rqwea
hodnocení

0x

Miso, to jsi zjistil poměrně pozdě, co já vím, tak tahle vychytávka je stará snad jak trafosváření samo, ale minimálně 30 let. Dnes už jsou jinačí možnosti - samozatmavování. Kdo chce šetřit a prská si jen tak okolo baráku tak 1) ťuká napůl po paměti a na půl po slepu 2) mžourá jedním okem,baž když chytne oblouk pak nasadí štít 3) použije nejsilnější světlo, co má k dispozici. Tedy, chce to co nejsilnější. 500W reflektor je základ, u slabšího se už musí rozkoukávat a to zdržuje.

lv*

No já jsem svářeč amatér i když průkaz ( dávno prošlý) mám. A samozatmívací kuklu také. A protože už blbě vidím, tak si přisvětluji právě 500 W halogenovým reflektorem + brýle na blízko pod kuklu.

hodnocení

Těch 500W halogenkou svítí jak? Vidíte přes kuklu se světlem dobře například matku M 10 na plechu?

Jak blízko máte tu halogenku? To je nějaká žárovka nebo rflektor?

Píše se obecně, že 100W LED je asi těch 500W halogenky.

Kdyby to bylo slabé světlo, těch 500W halogenky, tak bych mohl spíše použít 150W nebo 200W LED světla.

Jenomže nevím v čem bych sehnal těch 150W nebo 200W LED, protože reflektory jsou příliš veliké - kolem 42x33x4,5cm.

Stmívací helmu si kupovat nebudu, mám klasickou. Klasické je bez baterek a na moje občasné svaření stačí.

Se světlem by se pracovalo snadněji.

Co tomu říkáte?

Taky jsem to řešil, nakonec jsem použil stmívačku už proto že mám volné ruce. Baterky mám cca 3 roky,občas zapomenu vypnout a bez problémů, kukla je samovypínací a při svařování se baterky dobíjejí. Pokud halogen tak nejmíň 500 w tzv.hrnec

jenda2*
hodnocení

0x

V odkazu si vyberte druh svařování a hodnotu skla:

svarbazar.cz/...

asd1

Má DIN 10 což je akorát...

Hlavně nemžourat jednim okem vedle jak tu padlo - to je dobrý leda na zánět spojivek. A toho blikání na zánět ani nemusí být moc...

jenda2*

10 nemusí být akorát. Pro elektrodu používám 9, pro CO2 10. Hlavní grif je v použití obou rukou a pohybem hlavy sklopit kuklu. Pro stehování je dobré buď CO2, nebo elektronickou kuklu. Jako začátečník se s tím bude prát tak dlouho, až na to přijde sám. Dávat 1kW halogen je blbost.

hodnocení

Proč blbost? Světlo by mi usnadnilo svařování - začátek.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]