Zdravím.1) švagr zapojoval bodovky na stropě, neměl vypnutý jistič ani vypínač na světlo a cvakl štípačky kabel který byl pod proudem. Způsobil tím zřejmě zkrat, vyletěl jistič na světla a ještě se mu přepálila rozletěla skleněná pojistka u plynového kotle a na tištěném spoji se ještě spálila nějaká součástka, je možné že si tímto způsobil takovou škodu?2) další věc, po nahození jističe se elektrika začalo chovat velmi zvláště, v podstatě nešly žádné světla ani zásuvky. Píšu v podstatě, protože na fázích zásuvek a světel bylo napětí ale při přeměření elektroměrem neukazovalo nic, jako by byl střední vodič pořád někde zkratovaný a ke všemu když se pokusil rozsvítit na chodbě, tak jedna zásuvka v kuchyni najednou šla, přitom světelný a zásuvkový okruh jsou vedeny zvlášť3) novou elektriku jsem tam dělal já, jsem vyučený elektrikář(neživím se s tím), takže vím co kde je jak zapojené, ale po včerejšku jsem si už nevěděl rady ani já. Nicméně jsem začal u toho kabelu který přerušil, odizoloval jsem bužírku a oddělil všechny dráty od sebe, kdyby se stále náhodou nějaké dotýkaly. bez úspěchu. Prošel jsem všechny zásuvky kde byly připojeny spotřebiče, žádná nebyla vypálená. Tak sem šel k rozvaděči, všechny tři fáze pod napětím, ale měřákem mezí fázemi a nulou(středním vodičem na svorkovnici) nebylo nic. Tak sem odpojil všechny střední vodiče a začal je postupně připojovat, začal sem světly, všechny svítili, vypínače fungovaly. Pokračoval jsem všema zásuvkami, až sem připojil všechny a všechno začalo fungoval jako před zkratem. Vše teď funguje jak má, mám jen teď obavu co tam může být špatně, aby se taková situace neopakovala.Nevím co si o tom mám myslet, máte k tomu prosím nějaké rady nebo poznatky?DěkujiMichal
Okamžitě vypnout hlavní jistič před elektroměrem a nezapínat, než se na to podívá odborník!
Podle popisu se Vám někde cestou upálil N, nebo PEN vodič. Předpokládám, že teď je v místě průšvihu jen "dobře" přiohnutý. V momentě kdy se obvody víc zatíží, nebo se drátek zase pohne, odpálíte si v bytě většinu spotřebičů na 230V v lepším případě. V horším to smrdí i úrazem el. proudem. Žádná sranda člověče!
Důvod? Dělal jsem si komplet elektroinstalci na chatě před dvěma lety a vše funguje jak má. Na natažení kabelů, zapojení jističu a svorkovnic se středním a ochraným vodičem není nic složitého. Doteď jim tak všechno funguovalo, to se stalo až tím zkratem.
malyparanoik*
zadavateli:
Chápu že na natahání a zapojení jednoduchých obvodů skutečně žádnou velkou odbornost nepotřebujete a nejspíš to i bude svítit a v zásuvkách bude napětí... Neberte to jako útok na Vás,myslím to obecně. Zkrátka bych rád vyjádřil názor, že do silnoproudých elektroinstalací by se neměli vrtat lidé, kteří nerozumí všem souvislostem. Když řeknu příklad, tak zásuvku umí zapojit kdekdo, krabičku, stejně tak natahat kabely. Ale kdo zhodnotí, jaké ochrany je tam potřeba použít, jak se budou vzájemně ovlivňovat el. instalace s dalšími součástmi budovy a dalo by se pokračovat. Silová elektřina 3x400V/230V je velmi nebezpečná, je schopná zabít dospělé, děti i zvířata, zapálit dům. Skutečně jste si tak jistý v kramflecích, že si troufnete někomu udělat instalaci v celém domě tak, aby to bylo bezpečné? Ono dokud se nic nestane, tak není problém a všichni jsou hrdinové.
To čo tu popisujete je vymyslená hlúposť.Sám sebe protirečíte.Cvakol kábel pod prúdom,vyletel svetelný okruh a poškodilo plynový kotol,ktorý je zapojený v zásuvkovom obvode a ten nevyhodilo.Po nahodení ističa ste namerali napätie a mali ste po ruke elektromer,kde neukazalo nič,hókus-pókus.Hoci by ste tam strčili ten zásuvkový,tak musí ukázať niečo,jedine,že bol K.O.K bodu 3. sa vyjadriť by bolo porušením pravidiel.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.