Nejste přihlášen/a.
Stala se mi taková hloupá věc. Natřel jsem kus polystyrenu syntetickou barvou a nenapadlo mě že se to naleptá. A jelikož z toho vznikl pěkně tenký kus polystyrénu, který se dobře ohýbá, přivedlo mě to k otázce: dalo by se ředidlo naředit, aby leptalo méně? Například kdybych natřel jednu stranu touto jen mírně lepkavou směsí a přiložil bych k této straně další kus polistyrénu, o tloučťce 1.5cm, aby se obě strany vzájemně rovnoměrně naleptaly, čím by došlo k vytvoření prušné polystyrenové desky o tloučťce 2-.2.5cm.
Skutečně pošetilý názor!Ředidlo je organická látka,která rozpouští vysokomolekulární hmoty.Tím vznikne nátěrová hmota.Pěnový polystyren je rozpouštědlem rozpuštěn,po odpaření vznikne vrstva nepěnového polystyrenu,který je ovšem tvrdý.Poikud polystyren z původní desky ztrácí ovšem původní vlastnosti,tedy se k původnímu účelu použít nedá.Stejně,jako rozpoštědlo na syntetický nátěr se chovají i jiné chemikalie.
JABRAKA
Jinak já vím, že ředidlem se polystyrén naleptává, dělal jsem tu už jako malý kluk, ale neuvědomil jsem si že v té barvě je vlastně ředildo. Nabarvit by to šlo jedině rozprášením, ale i tak by to malinko rozleptalo. Mě to na některých místech naleptalo úplně, tj 15 až 17 mm, a někde zase skoro vůbec, podle toho jak velkou vrstvu barvy jsem nanesl. Ale tak pro příště už budu vědět.
No, nevím, kam tvoje myšlenky vedou. Mně to připomíná "lepení" polystyrenových desek. Aby bylo dosaženo rovnoměrného naleptání, dělalo se to tak, že do acetonu se namočily noviny, ty se vložily mezi hrany dvou desek, desky se na sebe přitlačily a noviny následně vytáhly. Noviny byly rovnoměrně nasáklé, takže úbytek rozleptáním byl taky rovnoměrný. Jakýkoli jiný způsob distribuce rozpouštědla nevedl ke zdárnému výsledku. Jinak polystyren samozřejmě ohýbat lze, ale poloměr ohybu je obrovský, použitelné by to bylo u velmi tenkých desek cca 0,5-1 cm.
Teda to je dotaz. Vy jste vzal S6006 na polystyren? To vás nepraštil do nosu ten nezaměnitelný smrad?
To teda nevím čím že by se dal zpacifikovat aceton. Tak snad leda nějakým ještě horším sajrajtem.
No a za druhé. Vezměte v potas, že když k sobě jakkoliv přilepíte dvě polystyrenové desky, vytvoříte mezi nimi tvrdou vrstvu, která se bude lámat. Ze dvou vrstev slepený polyš nebude ani zdaleka tak pružný, jako polyš v jedné vrstvě.
A za třetí. Toto je postup z kroužku železničních modelářů jak vyrobit tunel : Jestli chcete vyrábět tunel pro pikovláčky nebo nějaké podobné ohnuté tvarovky z polystyrenu, pak by to nejdříve chtělo nějaký ohýbací přípravek. První polystyrenovou vrstvu ohnout a zafixovat do přípravku, pak vzít Herkules nebo nějaký podobný disperzant, natřít lepenou plochu, k ní přimáčknout druhou vrstvu polystyrenu, zafixovat, zatížit a nechat zatvrdnout. Za pár dní máte prohnutou polystyrenovou desku.
Ne, natíral jsem to venku ale věděl jsem že je to syntetická barva. Ještě by bylo řešení řezání polystyrénu tak, aby hrany byly šikmé. Ale muselo by to být velmi mnoho pruhů, takže práce habaděj a mezery kolem stavby by byly stejně, kromě těch spojů. Asi se držet polygonu a poslední vrstvu dodělat dokulata.
Tak jsem se konečně dostal k reakci. Tuším, že tenhle dotaz souvisí s tvým předchozím, tj. s dveřmi do oblouku. Je to tak? Jde tedy o zateplení oné apsidy na domě? U nás v práci máme jednu stěnu taky do oblouku a zateplenou polystyrenem, ale jak píšeš, není to o oblouku, ale o polygonu. Něco snad ohli, něco přibrousili, ale výsledek je stejně hranatej a to se bavíme o dost velkým poloměru. Blbej dotaz, jestli to je k tomu, co píšu, proč ne minerální vata?
Na skelnou vatu jsem zapomněl. Ale tak jsem s tím polystyrénem pracoval a když jsem viděl jak se ta tenká deska prohýmá tak mě to napadlo. Ale je fakt, že skelná vata by byla mnohem snadnější a lepší řešení. Pokud akceptujeme, že oba materiály mají stejnou tepelnou vodivost kolem 0,04 l [W m-1 K-1]. Případně to zkombinovat. Nejdříve polygon a pak do doladit skelnou vatou. Ale pokud jde o řešení zateplení, tak tam je taky důležitý provést simulace proudu vzduchu a odvodu tepla, bez toho se to neobejde. A při tom všem (když jsme odbočili k mému návrhu stavby z jiného vlákna) bude hrát nemalou roli skleněná střecha v centru budovy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.