Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nátěr lakem a přebroušení

Od: ibrahim odpovědí: 14 změna:

Ahoj, koupil jsem si lak, Sokrates Tango Plus na takovou novou poličku z buku. V návodu na použití se píše, že po jednotlivých nátěrech se může a měl by se povrch lehce přebrousit. Chtěl bych se zeptat jednak proč by se to mělo dělat (aby následná vrstva lépe držela?)? Co znamená "lehce přebrousit"? Prostě plochu lehce jednou dvakrát přejet jemným smirkem cca 180? Díky.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

2x

Obecně u dřeva se po natření "zvednou chlupy", po vytvrdnutí se ty chlupy obrousí a další vrstva už je hladká.

hodnocení

1x

Ano, dělá se to jednak pro lepší provázání jednotlivých vrstev, jednak pro odbroušení případných drobných nerovností. 180 mě přijde jako dost hrubá zrnitost, běžne se používá 220 a výš

Jinak k tomu jak na to - stačí kousek špalíku přes který si napnete onen brusný papír, pokud by to bylo něco většího, tak třeba použijte vibrační brusku. Ale u jdné poličky bych to nedramatizoval a přebrousil to rukou tak, aby byl celý povrch rovnoměrně zmatovaný

eluc.kr-olomoucky.cz/...

jabraka*
hodnocení

1x

Olejový nátěr je velice vhodný,ale když už lak mám?Pak po natření hned nebrousíme,musíme počkat,až lak(nátěr)zaschne.Pak nepoužijeme smirek,ale jemnou brusnou síťku,lépe se odstraňuje prach z broušení.

JABRAKA

Naprostý souhlas s touto odpovědí.

jofa*
hodnocení

1x

S tím přebrušováním bych byl opatrný. Pokud to nenecháte dostatčně proschnout ( týden), nebo příliš hrubý smirk, může to dopadnout špatně. Po dalším nátěru tam budete mít viditelné škrábance po smirku a bude to jen k horšímu. Je třeba mít zkušenosti, nebo vyzkoušet jinde na kousku stejného dřeva,buku.

Jofa - týden proschnout? Ten Skorates je vodou ředitelný PU lak, i podle technického listu je brousitelný za 4 hodiny. a co je důležité - mezi nátěry je přípustná doba do 24 hod ! To proto, aby se jednotlivé vrstvy provázaly před vyzráním. Tedy pokud to nechá dotyčný podle vaší rady týden, tak se mu vrchní lak s velkou pravděpodobností bude loupat ! To jsou zase odborné rady za 100bodů...

jofa*

promon: Já považuji Vaše odborné rady za 100 bodů.. Vzít na to vibrační brusku, výborně.. bez zkušeností, praxe. To může pěkně "domrvit". Jinak týden není žádná dlouhá doba. Vodou ředitelná barva je i po třech dnech měkká.

Týden to nechat schnout? To tak možná, kdyby se použila nějaká fermežová barva. Jinak to je nesmysl.
Pokud to uděláš podle @promona, tak bude výsledek zaručený.
jofa*

Já mám své výsledky taky zaručený. Ještě nikdy se mi nic neoloupalo ani neoloupe. Takže nepište o nesmyslech. A neloupe se ani nic na emailech 50 let starých.

jofa*

Polyuretanový lak je vytvrzený za 10 dní a tak nějaké přebrušování smirkem po čtyřech hodinácht je nesmysl. Patlat lak po 4 hodinách na smirku může jen opravdu laik. Těm návodům nesmíte totiž bez praxe moc věřit.

Aby jsme si ujasnili dojmy a pojmy.
Lak je plně vyzrálý po deseti dnech. To ovšem neznamená, že se má podruhý natírat za deset dní. Výrobce tvrdí, že pro manipulaci je zaschlý po dvou hodinách, pro další nátěr po čtyřech až šesti hodinách. Tento čas se nedá brát naprosto doslova. Může to být už dřív a nebo i déle. Záleží na podmínkách. Tedy na teplotě a vlhkosti.
Ovšem zaschnutí pro broušení se pozná snadno. Lak musí při broušení prášit, pokud nepráší a koulí se, je to ještě málo suchý. Obrousit to chce do hladka, aby nezůstal na laku pomeranč.

miso*
hodnocení

0x
Brusi sa jednak preto, aby ste odstranili po prvom natere volne postavene vlakna, dvak pre lepsie napojenie vrstiev. Precizne lakovanie v domacich podmienkach je piplacka, pozor na stekance, zalepene kusky vlasov zo stetca, prach.
Alebo sa vykaslite na lak a natrite to tvrdovoskovym olejom. (OSMO, Remmers, Biofa, ...) Pracuje sa s tym podstatne lepsie, nehrozia ziadne stekance a na buku to bude vypadat dobre.

janm*
hodnocení

0x

A já to nepřebrušoval mezi nátěry a také to jde, vypadá to dobře povrch hladký i bez přebroušení,ale možná jen nejsem tak náročný nevím připadá mi to dobré, akorát pozor na zalakování nějakého chlupu atd.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]