Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
Poprosím o radu. Bydlíme v bytě panelového domu. Ten dům se stavěl okolo roku 1980. Panel je hodně tvrdý. Jakékoliv pokusy vyvrtat díru třeba na poličku či obrázek skončily většinou špatně. Měl jsem vrtačky s příklepem 700W i 900W. Pokud jsem se "trefil" do dobrého místa, tak OK, ale jak člověk narazí třeba na kamínek, tak konec. I vrtáky do panelu po chvilce na konci svítili. Chtěl bych nějakou silnější vrtačku popř. vrtací kladivo se kterými by nebyl problém. Potřebuji tak 2x za rok něco někde vrtat. Ale ceny se různí. Od 1000 Kč až snad do nekonečna. Nechci dát třeba 5000 za něco, co použiji 2x za rok. Ale zase, abych nedopadl, jak s těma vrtačkama. Asi nějaký kompromis...
Díky moc.
Ten Parkside z Lidlu není špatný, i do betonu jde velmi dobře a není ani drahá.
Pro profi použití mám Makitu, vrtám s ní hlavně betonové podlahy, nosníky a panely a je k neutahání. Ale je dražší.
Pokud však řešíte vrtání jen občas, je taky možné si vrtačku půjčit - buď od známého, nebo z půjčovny.
Navíc mi přijde zbytečné, kvůli obrázku mlátit do panelu vrtačkou (přece jen mám nějakou empatii se sousedy) a na podobné věci nepoužívám hmoždiny, ale Twenty háčky.
Mám vrtací a sekací kladivo z Lidlu. 1500 W za 1500 Kč. Vzal jsem ho spíš ze srandy, kolik vydrží. Ale zatím se mi nestalo, že bych s ním v domácích podmínkách na něco nestačil. Včetně bouracích prací.
Něco podobného mi radil kdysi v nějakém hobby marketu prodavač, když jsem popsal problém podobně jako teď tady. "Kupte tady vedle v Lidlu. Mají teď v akci vratcí kladivo a na tu vaši práci to stačí." Takže asi tak. No já to tehdy promrhal.
Ta PARKSIDE z lidlu je dobrá, dělám s ní v panelákách všechno, a zatim drží už 2 roky, jasně že velký bourací kladivo nenahradí, ale na šlici, nejdřív obříznutý bruskou a pak vyseknutý zatím drží, o vrtání ani nemluvim, mě vyhovuje.
A je jenom za 1400,-
Buď udělali trochu jiný vzhled a nebo je to jiný typ, řekl bych, že byla trochu silnější a stála těch 1400,-, mám jí v autě a tam se mi teď nechce letět.
Ale na těch pár dir a ne na bourání panelu by mohla stačit i tahle, můžeš koupit, zkusit a odpoledne vrátit, snad to takhle pořád funguje.
Tak jsem teď hledal na internetu a možná je to opravdu inovace.
Já si říkal, že jsem tam tehdy zahlédl vzhledově trochu jinou. A ta cena taky neseděla. Budu tedy číhat.
Díky
Půjčit si elektropneumatické kladivo SDS Plus s tří nebo už čtyřbřitým vrtákem v půjčovně nebo od známého a jen kotrolovat břity, aby nebyly zakulacené, protože pak to roxor neprovrtá. Nebo koupit zmiňované vrtací kladivo z Lidlu a kvalitní vrták, který ve specializované prodejně většinou poradí. Dá se přikoupit i normální sklíčidlo se stopkou SDS Plus a máte i normální vrtačku.
Při vrtání do panelu rozžhavíte vrták spíš tehdy, když trefíte ocelovou armaturu. Vrták do betonu si s ní neporadí. Je nutno odvrtat železo klasickým vrtákem a potom se vrátit k vrtáku do betonu. A vrtačku? Jak tu radí někdo výše, aby měla pneumatický příklep. Odhaduji to tak(neznám momentální ceny) od 2500kč nahoru.
Ocelovou armaturu trefuji docela často, vždy si s tím vrták do betonu poradil. Mám obyčejné základní vrtací kladivo od fa Makita. Nejvíce dostalo zabrat při průrazu 70mm vykruhovákem, kde jsem chytil dva roxory.
Vůbec si nedokáži představit vrtat třeba 20cm hluboko ve zdi vrtákem do oceli a přitom ho neztupit.
No vzdy když se v paneláku mění sousedé tak mám sto chutí na ně zazvonit aby amatérskými vrtačkama nerušili sousedy. Když jsem minule skrze datovyý kabel potřebpoéval vrtnout panel a dokonce skrze něj a ana 2 místech-vzal jsem si v práci služebné Boschku či metabo? nwn ,prostě profi stroj a kvalitní vrták a než se s hobby vrtačkou vyvrtá díra na hmozdinku já mělk dvě díry skrz panel !
Prostě v totmo kompromis asi neexistuje. Půjčete si pořádný stroj a netrapte zbytečným hlukem od vrtání sousedy!PS je jedno zda-li je panel z roku 60 70 nebo 90 !
Jaké má ceny "Hodinový manžel" v okolí? Než bych v paneláku skladoval kvůli dvěma dírkám za rok vrtačku za tisíce, radši bych dal pětistovku tomu ochotnému, co přijede s kvalitním nářadím a díru udělá za 10 minut.
Ani dobrá vrtačka vám neprovrtá beton, když nebudete mít opravdu kvalitní vrták. A větší díry vrtám ze zvyku na vícekrát - od menších průměrů předvrtávám... Kvalitní vrták se pohybuje u ceny kolem 200,- za kus osmičku -desítku... . Koupit si vrtačku za 1500,- a k tomu sadu za 300,- mi připadne naprosto zbytečná investice.
Já nemám známého, co říkal - já mám pouze zkušenosti vlastní
paradoxně blbej vrták z Obi nebo má lepší kvalitu než drahý Bosch...mám znamého co dělá instalatéra a říkal, že ty noname z Obi jsou levnější než Bosch a výdrž je stejná...
Ty ale nemáš žádné zkušenosti. Do železobetonu vrtám několikrát týdne. Různé průrazy přes nosné venkovní zdi i příčky. A jedno ti mohu říci. Měl jsem spousty značkových vrtáků, ale poslední dobou jsem přešel na ty nejlevnější.
Pokud je vrták zánovní, tak nepoznám prakticky rozdíl. Ten značkový má možná tvrdší břit, který vydrží více, ale když chytnu blbě armaturu, tak se rozlomí úplně stejně, jako ten za pár korun.
Každý SDS vrták dokáže provrtat beton. Každý.
njn, na druhou stranu nechápu, jak někdo může tak často ulamovat vrtáky - nebude to třeba rukama?
Ale k věci - co se vrátit k možnosti někoho najmout na ty 2 díry za rok či 2x2 díry...? Není to nakonec levnější?
ono taky záleží kolik děr s tím člověk vyvrtá...ten známý instalatér říkal, že žádný vrták bez ohledu na kvalitu nevydrží v průměru víc jak 13děr do kachliček...a když pak kupuješ vrták jeden za druhým tak je pak lepší koupit za 50,- než za 250,-
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.