Nejste přihlášen/a.
Z Vašeho dotazu vyplývá několik skutečností:
1.Pro dům je zpracováno prohlášení vlastníka.
2. Správcem domu je SVJ
3. Měníte prostorovou dispozici bytu
Tím, že měníte prostorovou dispozici bytu, zasahujete do struktury dokumentu prohlášení vlastníka. Aby bylo vše v pořádku, je třeba změnit tento dokument v části popis jednotky, naštěstí se nemění podlahová plocha jednotky, to by bylo administrativně hodně složité. Při změně prostorové dispozice budete potřebovat součinnost stavebního úřadu a k té bude zapotřebí projekt. A tím se kruh uzavřel. Nejprve projekt (alespoň hrubý nástin, potom souhlas SVJ a následně jednání se stavebním úřadem).
Tolik můj názor. Saozřejmě to lze udělat i jinak, ale to už nebude dle regulí. Ještě pořád máte pocit, že je to jen o změně polohy radiátoru? Zajděte za členy výboru SVJ s dotazem a základním náčrtem své představy a začněte rozmotávat to klubko odtamtud.
misakiki11: Teď jste mě trochu vykolejila. Je byt družstevní nebo ho máte ve vlastnictví? Píšete o SVJ a teď o družstvu. Ano, v zásadě je možné aby existovalo SVJ a přitom byl byt družstevní, potom je ale většinou správcem družstvo. V každém případě ale výše uvedené platí. Řešit nejprve konzultací se správcem / vlastníkem, následně se stavebním úřadem.
řeknu to asi takto...je to váš byt...a pokud nezasahujete do nosných částí tak si tam dělejte co chcete.. já třeba jedno topení zrušil a mám v koupelně jen žebřík...z 2+1 jsem si udělal 2+KK...
Zdravím, co se týká technického provedení, tak většinou se tento problém řeší tak , že radiátor zústává tam kde je a upraví se kuchyňská linka a do soklu a na pracovní desku se dává mřížka. Přesunout ho na jinou stěnu také není problém. Dnes už málo topenářských firem vlastní autogen, ale dá se to obejít vyříznutím závitu a pokračováním v mědi a nebo vsazením gebo spojek + měď. Jestli se může napojit z topení v koupelně nelze takto odpovědět. Muselo by se to vidět a znát celý topný systém, ale více bych se přiklonil k tomu, že je to možný. Cenu vám nepovím. U nás na moravě půlku co v Praze.
Co odpad? To taky asi bude chuťovka.
...nebojte, pán je určitě znalý a odpad dá skoro do roviny, aby vše měl ve váze. Šikmý odpad by rušil pohled a estetiku. Nač to dělat jednoduše, když to jde složitě, že...
Z takovýchhle všeumělů kteří udělají všechno přesně jak si majitel přeje jsem měl na údržbě vždycky obavy.On si někdo něco udělá ve SVÉM bytě kde mu do toho přece nikdo nebude kecat a pak nám volali - mě v bytě nejde topení... Podobný případ,paní si vybourala příčky , zadeklovala radiátory a divila se že tam má zimu.Předem nic nekonzultovala.Nebo si v koupelně odřízli ty hnusné trubky,dali žebřík..a ona přestala najednou topit celá stupačka..A taky to dělali profíci, bohužel jen udělali přesně to co si majitel vymyslel bez jakéhokoli přemýšlení
Takže - samozřejmě lze udělat cokoli ale napřed bych to řešil se správcem objektu, pokud následně po zásahu něco přestane fungovat může Vás to přijít dost draze
nunici-trošku nechápu co tu píšete. Tím všeumělem jste myslel koho? Já se topením už nějaký ten pátek živím a předělat radiátor z jedné stěny na druhou nemá vliv na topnou soustavu .Ano má to vliv na cirkulaci vzduchu, ale to nikoho neohrožuje ani neomezuje a tazatel s tim jistě počítá - to je učivo základní školy. A co se týče té koupelny jsem psal , že nejde odpovědět, že by se to muselo vidět a znát celý topný systém.
V našem městě jsou paneláky starý přes 50 let. To je podle vás mají mít ty lidi stále v základním vybavení? A co se týče řešení se správcem objektu. Pokud chci dělat topení v bytovém domě , tak vypouštím a napouštím topení. Toto musím vždy řešit se správcem a musím to také nějak zdůvodnit.
instalater - odbíháme od tématu. Taky jsem prošel pěkných pár bytů a někdy se nestačím divit co všechno se dá udělat,dotyční nerespektují základní fyzikální zákony . Podobně v rodinných domech kombinace různých druhů radiátorů a pak se diví a volají že to netopí... a odborníci co to montovali? " Vždyť jste to tak chtěli tak to máte". Naštěstí i tady jsou vyjimky - jenže když jeden řemeslník řekne že to nebude fungovat, domácí si pozve jiného který mu to s radostí namontuje.A pak se diví,že to nefunguje ( podobný případ sprchový kout v paneláku místo vany a pak nefungující odpad,zaslepené větrání a podobně)
Psal jsem obecně, je třeba dobře vybírat firmu a před realizací nechat úpravy schválit správcem domu
tak psala jste o SVJ tak jsem myslel, že byt je Váš...pokud je byt družstevní tak samozřejmě, že potřebujete souhlas družstva
Umístění radiátorů není samoúčelné.V základním projektu bytu je umístění R. důležité jednak v rozložení teplot v bytěmjednak v proudění topného media.Stačí pak o metr delší přívod a topení bude v jiném režimu.Připojení do jiné stoupačky pak může ohrozit celý topný systém domu.
Takže zvažte ponechání radiátorů,kde jsou.Pokud je budova dokonale zateplená,pak přichází v úvahu úplně radiátor vypnout.My to tak máme a zimou rozhodně netrpíme.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.