Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat jak nastavit oběhové čerpadlo R+F Optiline ÖKO Plus 25/1-4
r-f.cz/... . Čerpadlo mám namontované v uzavřené topné soustavě s expanzní nádobou, ústřední topení, maximální výška kotel - radiátor je 5 metrů. Čerpadlo má tři přednastavené rychlosti, 1,2,3 a pak možnost inteligentní regulace a o tu mi jde. Jak tu nastavit? Mám čerpadlo pro maximální výtlak 4 metry, jsou tam nějaké grafy, dodané množství vody, maximální výtlak a diference. K čemu to je dobré? Můj topenář mi na to nedokázal odpověděť, řekl, že na to nemám sahat. A to mi vrtá hlavou. Chtěl bych si to nastavit pořádně, jak to má být. A maximálně tak uspořit.
Poradí mi prosím někdo jak toto čerpadlo nastavit optimálně v automatickém inteligentním režimu?
Musel bych ten návod vidět. Předpokládám, že expanzka je tlaková. V uzavřeném systému rozdíl výšek čerpadla a nejhornějího radiátoru nehraje roli, čerpadlo musí překonávat jen hydraulické odpory. Zpravidla postačuje příkon několik desítek W, u rozsáhlejích soustav 100 W a více. Ty grafy jsou jen informativní charakteristikou čerpadla: závislost průtoku na výtlačné výšce (hydraulických odporech). Začal bych nastavením na st. 1. Pokud bude hřát i ten nejvzdálenější radiátor, nechat tak. Pokud ne, přidat.
Mám tomu tedy rozumět tak, že inteligentní režim je vhodný jen pro radiátory vybavené regalačními hlavicemi a pro podlahové topení?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.