já už bych na podobné otázky nereagoval. Vesměs se jedná o jediného člověka, který buď se snaží dostat po desítkách letech mimo obor zpět, nebo si někdo dělá legraci, a nebo se někdo šťourá do elekřiny jen tak.
Já se taky skalpelem neřežu na těle abych zjistil co je pod kůží.
Jestli chcete kvalitní odpověď, položte kvalitně otázku. Načrtněte schéma instalace a obvodu kde a v jakém stavu to jiskří ať je jasné o čem se bavíme.
Dělá to při vypnutém jističi na zásuvkovém okruhu.Přišel jsem na to tak,že jsem proměřoval zásuvky a kabely a že mezi vodiči to trošilinku jiskří. Když jsem jistič nahodil , tak jsem zjistil: L-N 230V L-PE 230V PE-N 6V Čím to je? Víte to někdo?
Vrátím se k otázce, když je myšlena vážně...jedná se o byt v paneláku nebo o samostatný domek...? Vypnul jste jistič jen toho problémového zásuvkového okruhu, hlavní i další jističe zůstaly zapnuty? dejte info...
doplněno 22.03.18 21:01:
Vypadá to na špatný kontakt N vodiče, úbytek napětí na N, mění se zatížením obvodu, můžete zkusit zatížit více a měřit; zkuste zkontrolovat spoje směrem k přívodu, až k bodu rozdělení na PE a N...
Jedná se o byt v paneláku.Zkošel jsem dotáhnout šrouby v zásuvkách a věnečcích,ale pořád to jiskří. Vypnul jsem jistič toho okruhu,ne hl.jistič. Až po vypnutí hl.jističe byl klid.
tqweq
Ohmův zákon, typuju, že bod rozdělení není přizemněn, N je napěťově na úrovni PEN a PE jde dvapětkou přes trubky ve stoupačkách, které jsou uzemněné extra...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.