Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jistič pro RD

Od: martin* odpovědí: 16 změna:

Zdravím všechny rádce, chystám se stavit RD a nevím, jaký jistič zvolit (o jaký požádat ČEZ v žádosti o připojení). Vše mám na elektřinu:

Vytápění - příkon 7 kW

Ohřev vody

Indukční varná deska + trouba

Myčka

Pračka

+ klasika, co všeci máte doma.

Mám svůj tip, dělal jsem si i nějaké kalkulačky, co jsou na netu. Jen to nechci mít třeba předimenzované. Děkuji všem za rady ;)

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

karel4*
hodnocení

1x

Nejlépe dle projektové dokumentace, kterou máte ke schválení na Čezu

malyparanoik*
hodnocení

0x

Lajdácky: 3x25A

Správně: přiložte projekt části elektro a rozveďte způsob používání - Vaše zvyky - kdy perete, vaříte, odebíráte vodu... Napište konkrétní typy spotřebičů, hlavně toho vytápění, jestli je to TČ, něco odporového.

martin*
hodnocení

Lajdácky jsem taky došel na 3x25 A :) Jen je to s těmi spotřebiči hodně na hraně. Moja je v tomhle trochu extrém, nemá problém prát, vařit a do toho plnit myčku... Koupeme se obvykle večer, ale na spuštění bojleru stačí i mytí nádobí. Prostě mám strach, abych v zimě při - 15 °C něběhal nahazovat jistič. Topení mám elektrické podlahové (nejspíše tam dám odporové kabely). Uvedl jsem příkon s rezervou, ztráta domu je 5 kW.

malyparanoik*

Tak nestahujte kalhoty, když brod je ještě daleko. Dejte s elektriáři a ženou hlavy dohromady, zamyslete se nad rozumným rozfázováním jednofázových spotřebičů a jednu sezónu vyzkoušejte jestli to půjde. Když to nepůjde, doplňte "chytrou mašinku" na způsob toho co odkazuje @rv (jsou i jednoduché a levnější).

Dimenzi přípojky a přívodu k domovnímu rozváděči bych volil tak, aby bylo možné v budoucnu použít i hlavní jistič před elektroměrem 3/32A bez dalších zásahů do instalace...

rv*
hodnocení

0x

Doporučuji použít v hlavním rozvaděči hlídač proudového maxima fenixgroup.cz/... a přes něj vypínat při hrozbě přetížení stykače nepreferovaných spotřebičů (boiler, topení,?). Pak i při 3x25A nebudete muset běhat nahazovat hlavní jistič.

martin*
hodnocení

A je to běžné řešení? Jde mi o to, aby to firma vůbec uměla namontovat. Vypadá to jako jednoduché řešení mého problému. Pro mně je otázka jističe 3x32 A jen věc několika dnů v roce, po zbytek roku bych platil něco, co nevyužiju. Prakticky mi přes rok bohatě stačí 3x25 A...

rv*

Když jsem to zvládl já, tak to zvládne i firma. A je potřeba tomu přizpůsobit už rozvaděč - teda mít v rozvaděči stykeče, přes které se budou odpojovat žravé spotřebiče.

hodnocení

0x

Zkusím to popsat jak je to u mě. Hlavní jistič 3x20A. Boiler, elektrokotel 12kW, elektrický sporák, pračka, sušička, myčka. Jelikož jsem fanda všemožné elektroniky, tak hromada dalších malých spotřebičů. V domě jsou 4-5 osob. A hlavní jistič nepadá. Moje spotřeba je cca. 15-16 MWh za rok.

martin*
Tohle bych si nedovolil :D Koukám, že to nepadá.
fidonet*

Pevně tomu věřím ! To musí vydržet, pokud to máte dobře rozfázované

martin*
hodnocení

0x
Děkuji za rady, objednám tedy 3 x 25 a když bude problém, dohodí se krabička. Je fakt, mít to většinu roku predimenzované nemá smysl.

fidonet*
hodnocení

0x

Sice nevím jak jste došel výpočtem na 3x 25, když jediný výkon je 7000 , který jste uvedl,

ale pokud nemáte nic extra proti běžnému velkému bytu, měl byste stačit s 3x20 ale jistota je jistota, a taky bych šel do 3x25.

Časem si pořídíte sekačku, štípačku, občas dovezete míchačku, nebo větší kotel na vodu ( tady asi předpokládám i na sprchu).

p.s. vytapění pouze 7 KW? to máte malilinky domeček?

to jsou 4 topné tělesa.

Já mám 5 topných těles, lednice, bojler, sporak, 20 žárovek, oběhové čerpadlo, a když pustím naplno vše a mám 1x25 tak vyletím. Ale jde jen o chatku, tak to nehodlám měnit a platit za změnu příkonu. Také to nikdy nejde všechno naráz.

3x20 by Vám asi stačilo.

Spočítejte si rozdíl v ceně za 3x20 a 3x25 a pouvažujte. Nechtějte ušetřit za každou cenu, ale zas myslete i na budoucnost ( nové spotřebiče atd ... )

To bylo jen pro úvahu...

paw*
Ma domek dobre zatepleny. Ale topit 7kW elektrikou naprimo je ekonomicka sebevrazda. Uvadi se, ze pod 4-5kW se oplwti elektrika naprimo, nad tuto hrwnici uz jiny druh vytapeni (TC, kotel na TP,...)
martin*
hodnocení

20 cm polystyrenu to jisti, 30 cm ve strope, je to bungalov o obestavene plose 150 m2. Jistič 3x20 (13,8 kW) je opravdu málo, když máte tu indukci, která je schopná pápnout i s troubou 7 kW. To v kompinaci třeba s pračkou už vyhodí jistič.

martin*
hodnocení

Ještě k tomu TČ, ztráta mého domu je cca 5 kW (7 kW bude příkon vytápění). TČ je sice levné na provoz, ale investiční náklady na pořízení TČ, rozvody v domě jsou přímo astronomické proti blbým odporovým kabelům. Samozřejmě náklady na TČ jdou s nízkou ztrátou dolů, ale momentálně mi to vyjde tak +- stejně, jestli mám TČ nebo elektriku přímo. Samozřejmě v budoucnu by se jen vyměnila jednotka a pak bude TČ výhodnější. Tady jsou pro mně ale rozhodující náklady na vstupu - nemám k dispozici tolik peněz na takový luxus, jako je TČ. Navíc životnost TČ je dle mého přeceňovaná, známému odešla řídící jednotka těsně po záruce... Která zdaleka neodpovídá životnosti, a oprava byla mastná.

vytapeni.tzb-info.cz/...

ja1
hodnocení

0x

Stejně jako vy to má i můj bývalý kolega a stačí mu jistič 3x B25A

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]