Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny rádce, chystám se stavit RD a nevím, jaký jistič zvolit (o jaký požádat ČEZ v žádosti o připojení). Vše mám na elektřinu:
Vytápění - příkon 7 kW
Ohřev vody
Indukční varná deska + trouba
Myčka
Pračka
+ klasika, co všeci máte doma.
Mám svůj tip, dělal jsem si i nějaké kalkulačky, co jsou na netu. Jen to nechci mít třeba předimenzované. Děkuji všem za rady
Lajdácky: 3x25A
Správně: přiložte projekt části elektro a rozveďte způsob používání - Vaše zvyky - kdy perete, vaříte, odebíráte vodu... Napište konkrétní typy spotřebičů, hlavně toho vytápění, jestli je to TČ, něco odporového.
Lajdácky jsem taky došel na 3x25 A Jen je to s těmi spotřebiči hodně na hraně. Moja je v tomhle trochu extrém, nemá problém prát, vařit a do toho plnit myčku... Koupeme se obvykle večer, ale na spuštění bojleru stačí i mytí nádobí. Prostě mám strach, abych v zimě při - 15 °C něběhal nahazovat jistič. Topení mám elektrické podlahové (nejspíše tam dám odporové kabely). Uvedl jsem příkon s rezervou, ztráta domu je 5 kW.
Tak nestahujte kalhoty, když brod je ještě daleko. Dejte s elektriáři a ženou hlavy dohromady, zamyslete se nad rozumným rozfázováním jednofázových spotřebičů a jednu sezónu vyzkoušejte jestli to půjde. Když to nepůjde, doplňte "chytrou mašinku" na způsob toho co odkazuje @rv (jsou i jednoduché a levnější).
Dimenzi přípojky a přívodu k domovnímu rozváděči bych volil tak, aby bylo možné v budoucnu použít i hlavní jistič před elektroměrem 3/32A bez dalších zásahů do instalace...
Doporučuji použít v hlavním rozvaděči hlídač proudového maxima fenixgroup.cz/... a přes něj vypínat při hrozbě přetížení stykače nepreferovaných spotřebičů (boiler, topení,?). Pak i při 3x25A nebudete muset běhat nahazovat hlavní jistič.
A je to běžné řešení? Jde mi o to, aby to firma vůbec uměla namontovat. Vypadá to jako jednoduché řešení mého problému. Pro mně je otázka jističe 3x32 A jen věc několika dnů v roce, po zbytek roku bych platil něco, co nevyužiju. Prakticky mi přes rok bohatě stačí 3x25 A...
Zkusím to popsat jak je to u mě. Hlavní jistič 3x20A. Boiler, elektrokotel 12kW, elektrický sporák, pračka, sušička, myčka. Jelikož jsem fanda všemožné elektroniky, tak hromada dalších malých spotřebičů. V domě jsou 4-5 osob. A hlavní jistič nepadá. Moje spotřeba je cca. 15-16 MWh za rok.
Sice nevím jak jste došel výpočtem na 3x 25, když jediný výkon je 7000 , který jste uvedl,
ale pokud nemáte nic extra proti běžnému velkému bytu, měl byste stačit s 3x20 ale jistota je jistota, a taky bych šel do 3x25.
Časem si pořídíte sekačku, štípačku, občas dovezete míchačku, nebo větší kotel na vodu ( tady asi předpokládám i na sprchu).
p.s. vytapění pouze 7 KW? to máte malilinky domeček?
to jsou 4 topné tělesa.
Já mám 5 topných těles, lednice, bojler, sporak, 20 žárovek, oběhové čerpadlo, a když pustím naplno vše a mám 1x25 tak vyletím. Ale jde jen o chatku, tak to nehodlám měnit a platit za změnu příkonu. Také to nikdy nejde všechno naráz.
3x20 by Vám asi stačilo.
Spočítejte si rozdíl v ceně za 3x20 a 3x25 a pouvažujte. Nechtějte ušetřit za každou cenu, ale zas myslete i na budoucnost ( nové spotřebiče atd ... )
To bylo jen pro úvahu...
20 cm polystyrenu to jisti, 30 cm ve strope, je to bungalov o obestavene plose 150 m2. Jistič 3x20 (13,8 kW) je opravdu málo, když máte tu indukci, která je schopná pápnout i s troubou 7 kW. To v kompinaci třeba s pračkou už vyhodí jistič.
Ještě k tomu TČ, ztráta mého domu je cca 5 kW (7 kW bude příkon vytápění). TČ je sice levné na provoz, ale investiční náklady na pořízení TČ, rozvody v domě jsou přímo astronomické proti blbým odporovým kabelům. Samozřejmě náklady na TČ jdou s nízkou ztrátou dolů, ale momentálně mi to vyjde tak +- stejně, jestli mám TČ nebo elektriku přímo. Samozřejmě v budoucnu by se jen vyměnila jednotka a pak bude TČ výhodnější. Tady jsou pro mně ale rozhodující náklady na vstupu - nemám k dispozici tolik peněz na takový luxus, jako je TČ. Navíc životnost TČ je dle mého přeceňovaná, známému odešla řídící jednotka těsně po záruce... Která zdaleka neodpovídá životnosti, a oprava byla mastná.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.