Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

FU chce doplatit daň z pronajaté zahrady

Od: minda® odpovědí: 8 změna:

Milí rádcové dobrý den. Přišel mi dopis z FU - prý zjistili, že neplatím daň za pozemek co mám v nájmu, a chtějí to po mě doplatit i zpětně. Jedná se o zahradu 1116 m2, ve skutečnosti jen travnatý pozemek za domem, mám ho v nájmu 8 let. Poradíte, jak daleko zpětně po mě může FU požadovat zaplacení daně, kolik by to tak mohlo být a mohu to nějak odmítnout? Jsem bez příjmů, Královehradecký kraj. Děkuji.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

4x

Dobrý den, patrně se jedná o daň z nemovitostí (i když to neuvádíte). Tu platí majitel nemovitosti, ale u pozemků (zahrada nebo orná půda) to může být i nájemce. Kontaktujte majitele pozemku, jestli ji neplatí on - potom by to byl omyl FÚ, který jim vysvětlíte. Tato daň (z pozemků) není většinou velká, ale mohou Vám vyměřit i penále. FÚ může kontrolovat poplatníky zpětně až deset let, tak zřejmě i doměřovat daně. Běžte tam osobně a moje zkušenost je taková, že na odboru daní z nemovitostí jsou ochotní a vstřícní lidé. Zdravím!

doplněno 22.03.18 12:54:

minda - no, je fakt, že stát tu daň asi platit nebude (možná je o tom i zmínka v náj. smlouvě). Každopádně doporučuji osobní jednání na FÚ a v klidu.

doplněno 22.03.18 13:08:

minda - nebude to dramatické. Jenom se to musí vysvětlit a asi se přihlásíte k dani z nemovitostí.

tondac*
hodnocení

3x

Pokud se nepletu, tak daň z nemovitosti platil nájemce jen u pozemků evidovaných v katastru nemovitostí zjednodušeným způsobem. To zjistíte z aplikace nahlížení do katastu nemovitosti na cuzk.cz

Vymáhat můžou několik let zpátky, ale nejhorší asi bude případné penále. Poradil bych se s nějakým daňařem nebo právníkem, protože finanční správa pod vedením súdruha eštébáka Babiša nekecá a maká, ale občas si zákony vykládá podle svého. Vyprávět by o tom mohli nejen podnikatelé, ale třeba i rodiče na mateřské a rodičovské dovolené.

hodnocení

děkuji za rady :)

ben - ano, jedná se o daň z nemovitosti a zahrada je v majetku státu, ten asi daň neplatí...

tondac - na zápisu na cuzk.cz nevidím, jestli je pozemek evidovaný zjednodušeným způsoben - jak se to pozná?

hodnocení

bene, na FU zajdu, jen jsem chtěla vědět na co se připravit...

tondac*

často tak byly evidované větší (většinou zemědělské) pozemky, než došlo k digitalizaci. A vypadalo to tak, že v registru byl óóóóbrovský pozemek u kterého nebyl přímo uvedený konkrétní vlastník, ale někde na výpisu byla poznámka o zjednodušené evidenci. Pokud vidíte konkrétní pozemek a vlastníka, tak to asi už zjednosušená evidence nebude. Ale je možné, že to ve zjednodušené evidenci ještě před pár lety bylo a za ty roky po Vás budou tu daň vymáhat. Digitalizace třeba v Praze a středních Čechách probíhala tak 3-5let zpátky.

I když mi to přijde stejně nesmyslné, jako kdyby měl daň z mého bytu zaplatit nájemník, kterému to pronajímám.

xx*

V tomto případě platí daň z pozemku nájemce nebo pachtýř. Takže daňovou povinnost máte vy jako nájemce.

jabraka*
hodnocení

0x

Podle zákona platí daň z pozemku majitel.Ten si v nájmu započítává obvykle i daně.

JABRAKA

jirik50*
hodnocení

0x

3 roky zpětně, měl by to platit majitel ne?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]