Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak ,,přivést el.proud na zahradu do pergoly

Od: wlastikooos odpovědí: 7 změna:

Dobrý den rádcové.

Měl bych jednu otázku a to:

Bydlim v bytovce v prvním patře a na vesnici. Před bytovkou mám kus opleceného mého pozemku, od bytovky vzdáleného cca 15 metrů. Na zahradě pergola.

A teď mi jde o to, jak správně ,,přivést" na zahradu elektriku?

Amatérsky bych to udělal tak, že mám na balkoně klasickou zásuvku. Natáhl bych tedy kabel z balkonu po bytovce, kde bych kabel ,,přidělal" ke ,,zdi", až k zemi, kde bych vykopal ,,strouhu" do země několik čísel hlubokou. Onen kabel bych vedl ve strouze ještě v nějakém ochraném krytu - hadici či trubce až k pergole. Strouhu bych zase zpět zasypal hlínou. A v pergole bych měl klasickou el.zásuvku... A na balkoně bych el.kabel vždy, když nebudeme na zahradě, ze zásuvky odpojoval.

Lze to takto amatérsky provést?

Případně jak nejlépe to udělat s přihlédnutím na ,,jednoduchost" a finanční stránku?

Doposud jsem vždy, když bylo potřeba, vyhodil prodlužovák z balkonu a večer ho zase smotal :)

Předem děkuji.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

15 metrů*sok* Samonosným kabelem vzduchem. Ukotvit jednu stranu na balkoně, druhou na pergole. Jedmodušší už to být nemůže;)

fik
hodnocení

3x

Předpokládám že ten byt je tvůj. Na balkoně bych udělal nějaký vypínač,třeba sporákovou kombinaci-mám tušení že se dělá i jednofázová. Zapneš vypneš-easy

Pak bych natáhl od balkonu k pergole normálně vzduchem ocelové lano ke kterému by byl přichycen kabel určený k venkovnímu vedení. A do pergoly už jenom zapojit zásuvku a třeba světlo s vypínačem.

Pozor na maximální příkon,podívej se jakým jističem je jištěna ta zásuvka z který to potáhneš a co je v tom okruhu zapnuto.

A ještě jeden detail,komu patří ten pozemek přes který to půjde? Obci? Soukromému majiteli? Určitě bych o tom majitele aspoň informoval,myslím že by s tím problém být nemusel

jabraka*
hodnocení

2x

Na zahrádce v kolonii mám chatku se zavedeným 240V proudem.Potřevbuji li napájet sekačku,pilu,drtič větví a další přístroje,mám k dispozici přenosný kabel s gumovou izolací,který je velice odolný,vyhodím ho ven od rozvaděče uvnitř a pracujiTotéž můžeš muskotečnit také,po odchodu domů kabel smotáš a pokračuješ jindy.

JABRAKA

Ano,taky to tak řeším, k plné spokojenosti.

krtek66
hodnocení

1x

nápad sice pěkný, ale má to jeden problém...kdo ti povolí instalovat kabel (jakkoliv) na fásádu baráku, který (předpokládám) tobě nepatří?

hodnocení

1x

Váš popis "stálého" připojení není možný, pokud nejste vlastníkem pozemků, na které chcete onen kabel zakopat. Je to sice logické a bezpečné řešení, není ale právně možné. Jeden blbý soused, se kterým se v budoucnu neshodnete, vám může dělat potíže. Máte tedy možnost stále pokračovat v motání kabelu nebo si zajistit relativně drahou přípojku od správce elektrické sítě.

Vámi uvedená alternativa by měla být "věcné břemeno užívání" v katastru, schválení kompetentními orgány,... no nestojí to za pokus.

Na černo - ano, je to tak správně technicky. Pro "levné řešení" lze kabel natáhnout do hadice na vodu - tuto hadici při zakopání označit cca. 10-20 cm igelitem označujícím elektřinu.

malyparanoik*
hodnocení

1x

Teda to je vážně hrůza!

1. Zajistěte si, že vedení v celé délce bude provedené správně a se souhlasem majitele pozemku/fasády atd.

2. Zavolejte si elektrikáře s platným osvědčením §6 nebo §8 vyhl. 50/1978Sb a donuťe ho, ať udělá nový okruh z rozváděče, pokud ve stávající instalaci není, tak musí zařadit ochranu proudovým chráničem Ir=30mA (předpokládám jednofázově do 63A). Všechny části venku musí být vhodné pro dané umístění podle skutečného umístění - vzhledem k vnějším vlivům a materiálu stavby. Tj. jestli na to prší, je tam vlhko, jestli pergola je dřevěná atp...

3. Vytvořte si dokumentaci a nechte vypracovat výchozí revizní zprávu.

Tolik správné řešení velmi, velmi zjednodušeně. Když něco z toho neuděláte správně, ponesete zodpovědnost. Třeba poslední věc kterou v životě sousedovic děti udělají, bude že před domem zapíchnou do trávy kovovou tyčku a protože jste to dal do "strouhy" výkopu, do zahradní "hadice" místo pod krycí desku, a tisícovka za chránič Vám byla moc, a tak z Vás bude vrah a ani se nenadějete.

Plyn byste tam taky sám netahal, tak nepodléhejte mylnému dojmu, že když elektřina není vidět, že není nebezpečná.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]