Nejste přihlášen/a.
Dobrý den rádcové.
Měl bych jednu otázku a to:
Bydlim v bytovce v prvním patře a na vesnici. Před bytovkou mám kus opleceného mého pozemku, od bytovky vzdáleného cca 15 metrů. Na zahradě pergola.
A teď mi jde o to, jak správně ,,přivést" na zahradu elektriku?
Amatérsky bych to udělal tak, že mám na balkoně klasickou zásuvku. Natáhl bych tedy kabel z balkonu po bytovce, kde bych kabel ,,přidělal" ke ,,zdi", až k zemi, kde bych vykopal ,,strouhu" do země několik čísel hlubokou. Onen kabel bych vedl ve strouze ještě v nějakém ochraném krytu - hadici či trubce až k pergole. Strouhu bych zase zpět zasypal hlínou. A v pergole bych měl klasickou el.zásuvku... A na balkoně bych el.kabel vždy, když nebudeme na zahradě, ze zásuvky odpojoval.
Lze to takto amatérsky provést?
Případně jak nejlépe to udělat s přihlédnutím na ,,jednoduchost" a finanční stránku?
Doposud jsem vždy, když bylo potřeba, vyhodil prodlužovák z balkonu a večer ho zase smotal
Předem děkuji.
Předpokládám že ten byt je tvůj. Na balkoně bych udělal nějaký vypínač,třeba sporákovou kombinaci-mám tušení že se dělá i jednofázová. Zapneš vypneš-easy
Pak bych natáhl od balkonu k pergole normálně vzduchem ocelové lano ke kterému by byl přichycen kabel určený k venkovnímu vedení. A do pergoly už jenom zapojit zásuvku a třeba světlo s vypínačem.
Pozor na maximální příkon,podívej se jakým jističem je jištěna ta zásuvka z který to potáhneš a co je v tom okruhu zapnuto.
A ještě jeden detail,komu patří ten pozemek přes který to půjde? Obci? Soukromému majiteli? Určitě bych o tom majitele aspoň informoval,myslím že by s tím problém být nemusel
Na zahrádce v kolonii mám chatku se zavedeným 240V proudem.Potřevbuji li napájet sekačku,pilu,drtič větví a další přístroje,mám k dispozici přenosný kabel s gumovou izolací,který je velice odolný,vyhodím ho ven od rozvaděče uvnitř a pracujiTotéž můžeš muskotečnit také,po odchodu domů kabel smotáš a pokračuješ jindy.
JABRAKA
Váš popis "stálého" připojení není možný, pokud nejste vlastníkem pozemků, na které chcete onen kabel zakopat. Je to sice logické a bezpečné řešení, není ale právně možné. Jeden blbý soused, se kterým se v budoucnu neshodnete, vám může dělat potíže. Máte tedy možnost stále pokračovat v motání kabelu nebo si zajistit relativně drahou přípojku od správce elektrické sítě.
Vámi uvedená alternativa by měla být "věcné břemeno užívání" v katastru, schválení kompetentními orgány,... no nestojí to za pokus.
Na černo - ano, je to tak správně technicky. Pro "levné řešení" lze kabel natáhnout do hadice na vodu - tuto hadici při zakopání označit cca. 10-20 cm igelitem označujícím elektřinu.
Teda to je vážně hrůza!
1. Zajistěte si, že vedení v celé délce bude provedené správně a se souhlasem majitele pozemku/fasády atd.
2. Zavolejte si elektrikáře s platným osvědčením §6 nebo §8 vyhl. 50/1978Sb a donuťe ho, ať udělá nový okruh z rozváděče, pokud ve stávající instalaci není, tak musí zařadit ochranu proudovým chráničem Ir=30mA (předpokládám jednofázově do 63A). Všechny části venku musí být vhodné pro dané umístění podle skutečného umístění - vzhledem k vnějším vlivům a materiálu stavby. Tj. jestli na to prší, je tam vlhko, jestli pergola je dřevěná atp...
3. Vytvořte si dokumentaci a nechte vypracovat výchozí revizní zprávu.
Tolik správné řešení velmi, velmi zjednodušeně. Když něco z toho neuděláte správně, ponesete zodpovědnost. Třeba poslední věc kterou v životě sousedovic děti udělají, bude že před domem zapíchnou do trávy kovovou tyčku a protože jste to dal do "strouhy" výkopu, do zahradní "hadice" místo pod krycí desku, a tisícovka za chránič Vám byla moc, a tak z Vás bude vrah a ani se nenadějete.
Plyn byste tam taky sám netahal, tak nepodléhejte mylnému dojmu, že když elektřina není vidět, že není nebezpečná.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.