Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Truhlarina: Jak na radius na cele desky

Od: ren® odpovědí: 5 změna:

Zdravim vsechny, potreboval bych poradit jak udelat na cele desky z tvrdeho dreva radius (v prurezu). Typicky jde o cela polic, stolove desky a pod. Na 18mm desce jde o radius zhruba nejakych 150mm aby to vypadalo dobre. Na mekkem smrkovem dreve pred casem se mi to dobre povedlo brusnym papirem na prohnutem hranolu, tehdy to byly police do knihovny. Ted bych rad to same udelal na buku, ale to bych rucne brousil tydny. Zkusil jsem to ohoblovat na hruby tvar a brousenim dorovnat, ale je to hodne pracne a vysledek stejne neni dobry jak bych si pral. Napadla me kopirovaci freza, ale to co mam je na maly radius, takovy ten typicky pulpalec nebo 3/8", to udela hranu skoro uplne pulkruhovou, to nechci. Existuje freza s takovym profilem jako hledam? Nebo nejaky jiny figl?

doplněno 19.03.18 15:38:

Takovahle freza by poslouzila dobre, kdyby mela R zhruba 10x vetsi.

doplněno 19.03.18 19:44:

Ah, na dost zasadni informaci jsem zapomel, jde o trojuhelnikovou stolovou desku, ktera ma zakulacene rohy, proto nalepovaci hrana nejde pouzit.

Ohledne frezy s vymennymi nozi, to asi nebude nic, co si poridim v hobbyshopu pro domaci horni frezku, nebo ano?

Truhlarina: Jak na radius na cele desky

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

0x

fototapety.cz/... třeba taková

Na dubový stůl jsme nalepili lišty tohoto profilu.

JABRAKA

hodnocení

0x

Dnes není problém sehnat jakýkoliv nástroj - ale je nesmysl, nechat si dělat nástroj na zakázku kvůli pár deskám. Nicméně existují univerzální profilovací hlavy s výměnnými noži - a právě ty nože mohou mít i takovýto rádius.

hodnocení

0x

Rozhodně bych na to nenalepoval nějakou lištu, notabene borovou.

Dělat to doma na koleně, pokud nemáš nějaký vybavení, je dost těžká písemná úloha. Šlo by třeba použít tohle

simek.eu/...

Vezme to jen kousek od ložiska, takže by to rozhodně nebyl celý rádius. Ovšem, je tam dvanáctka stopka, tedy musíš mít větší frézu, na kterou se dělají dvanáctky kleštiny.

Kdysi jsem dělal něco podobnýho, naštěstí byla spodní frérza s naklápěcím hřídelem, takže falcovačka, trochu naklopit a objet, naklopit trochu víc, trochu doladit a zase objet. Nakonec se to dojelo šmirgl papírem a parády habaděj.

ren®
hodnocení

jj, takhle jak to popisujes to dam i tim hoblikem, ale zahladit to pak na hranu, ktera bude vypadat jako objeta frezou se mi nikdy nepovede, uz jsem to zkousel. Je to opravdu prilis tvrde drevo. V ruce mam odrezek co jsem ojel 1/2" frezou a krome toho, ze to je uplne klulate a ohyzdne nepouzitelne pro ten stul, je to jinak krasna hrana hladka jako sklo, jasne ze bych takovou rad.:-/ To, ze jsou bezne frezy s peti malymi obloucky ale zadna s velkym me depta.:(

miso*
hodnocení

0x

Mozte pouzit univerzalnu frezovaciu hlavu a profilovacie noze a obmedzovace vhodneho profilu. Tusim sa robia do R60 - to uz je kruznica velkosti CD-cka :).

Pokial mate len rucnu frezku, mozte pouzit stopkovu zaoblovaciu frezu s co najvacsim radiusom a so spodnym loziskom, ale nastavte ju "vyssie", aby sa do dosky zakusla len jej spodna cast a nespravila cely obluk. Hranu potom doladite brusnym papierom.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]