Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna ventilů

Od: vera* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, potřebovali bychom poradit. Máme dvougenerační bydlení a v prvním patře se přetápí. V přízemí je o 1 - 2°C méně. Termostat je v přízemí, takže i když je v prvním patře teplo a není třeba topit, tak topení stejně hřeje.

Jedná se o staré ventily, jeden pán nám udělal cenovou nabídku, ve které je ventil samotíž + termohlavice s tím, že by se udělalo jen první patro, kde se přetápí.

Další pán nám tvrdil, že to nemá cenu dělat, že to nepomůže.

Mohli byste mi poradit, kdo má tedy pravdu?

Děkuji.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Z mého pohledu je lepší investovat a vyměnit všechny ventily u topení za nové, které jsou připravené na termohlavice.

Do prvního patra si dáš termohlavice všude, a do přízemí si dáš termohlavice tam, kde budou potřeba (já bych je dal taky všude).

Budeš si ale muset pohrát s nastavením hlavic a nastavením termostatu. Když totiž otevřeš hlavice v prvním patře naplno a v místnosti s termostatem bude teplo, tak se kotel nezapne. Když zase nastavíš termohlavici v místnosti s termostatem na 18°C a na termostatu bude nastavených 22°C, tak se kotel "nikdy nevypne" od termostatu.

Já jsem s termohlavicemi spokojen, protože pokud topím, tak udržují stabilní teplotu v místnostech.

vera*
hodnocení

Děkuji za odpověď.

Nastavení termohlavic a ventilů chápu.

Takže to, že nám vymění staré ventily za termohlavice a přidá tam samotíž, je ok? Moc nechápu tu samotíž, přeci když bude termohlavice, a bude tam nastavených 22°C, tak by to mělo přestat topit, i když se bude topit ne? K čemu je tam ta samotíž?

Ta samotíž je definice způsobu jakým se pohybuje voda od kotle k radiátorům.

Když je tam čerpadlo, tak je to nucený oběh a stačí malé průměry potrubí.

Když jsou velké průměry potrubí a není v obvodu čerpadlo, pak je to obvod, kde se teplá voda pohybuje samotíží. Teplá voda vždy stoupá nahoru. V tom potrubí nesmí být žádné velké odpory a proto ventily pro samotížný obvod mají větší rozměry a trochu jinou konstrukci.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]