Nejste přihlášen/a.
Zdravím, měl bych otázku ohledně kopě chatky.
Chatka se nachází v zahrádkářské kolonii a pozemek je ve vlastnictví zahrádkářského svazu, na pozemku poblíž chaty je prý voda i elektrika, ale musí si to člověk nechat zapojit. Zahrádkářskému svazu se platí 400kč/rok.
1) Co se týká koupě, když pozemek vlastní zahrádkářský svaz, je tam riziko že by třeba po koupi zahrádkářský svaz řekl, že na pozemku budou stavět rodinné domy a že mám smůlu?
2) Dále co se týká koupě, jak to provést s ohledem na majitele, kterým je zahrádkářský svaz?
3) Obecně, víte o nějakých rizicích která s tím souvisí a na co si dát pozor?
Díky moc.
Chatku koupíte od majitele chatky, tedy v případě, že je chata zapsaná v katastru nemovitostí. Pokud není, vůbec bych do toho nešla.
S majitelem pozemku, tedy zahrádkářským svazem je třeba sepsat smlouvu o pronájmu pozemku.
Ovšem riziko, že Vám majitel pozemku jednoho dne řekne, že ho chce využít k jinému účelu a vy si máte chatku odstěhovat, tak to riziko tady zůstává.
Kupovat nemovitost, která stojí na cizím pronajatém pozemku, je vždy nevýhodné.
Také počítejte s tím, že připojení vody a elektřiny není levné a vodovod bývá v zahrádkářských koloniích jen sezónní. V zimě je zavřený.
Nejdříve se informujte, co je zahrnuto v poplatku zahrádkářskému svazu. U nás se platí za pronájem pozemku, cena je za m2 x kolik máte metrů. K tomu nám počítají poplatek za popelnici, společné WC, roční známku a zálohu na odebranou vodu. Každá zahrádkářská osada by měla mít smlouvu s majitelem pozemku ( většinou obec ) na dobu určitou, u nás je to asi na 10 let.
Rozpočítává se tam společně odebraná voda na zahradu, nebo je tam vodoměr? Pokud je až na pozemek zavedená elektřina, tak si budete muset nechat dát zabudovat elektroměr. Když ale nebudete na zahradě denně, tak se vám to neoplatí.
Cenu chatky si určuje u nás majitel chatky. Většinou se první po dohodě vyřídí přepis pronájem zahrady a po podpisu se platí chatka. Veškeré potřebné informace by vám měl dát přadseda zahrádkářské osady. Většina zahrádkářů se snaží cenu za chatku dát dost vysokou, i přesto, že chata je stará. Zkontrolujte si před koupí podlahu v chatce a střechu, zda do chatky někde nezatéká.
Pozemek je prý 400m2, psal jsem zahrádkářskému svazu o nějaké informace, každopádně zeptám se ještě Vás, máte zkušeností s zajištěním pronájmu od zahrádkářského družstva? Je to spíše vyjímečné že se objeví pozemek s pronájmem a nabízí se k prodeji s chatkou? Nikde nemohu dohledat nic podobného abych si porovnal cenu, nevím jestli zohlednit to, že zahrady s pozemky k pronájmu standardně nejsou a o to je navýšena cena chaty.
Děkuji.
Pilný
Ano, mám pronajatou zahrádku v zahrádkářské osadě.Od minulého zahrádkáře jsem také odkupovala chatku. To máte štěstí, že jste něco takového sehnal. Jednejte ale rychle, aby si nenašel jiného zájemce. Jenom ta cena pronájmu za pozemek od zahrádkáské svazu se mi zdá nízká. Vychází to 1 korunu za m2. U nás se platí od 7 korun nahoru. Není osada v nějaké špatné lokalitě? Nejednejte s předsedou zahrádkářské osady písemně, ale osobně. Dozvíte se více. Pokud chcete znát hodnotu chatky, tak to by vám mohli poradit zahrádkáři. U nás jsou přibližně ceny za starou chatku asi 10 000 korun. Na internetě si vyhledejte ceny NOVÝCH chatek a můžete posoudit. Ke chatce si může započítat cenu za vysazené stromy, keře, nebo i zahradní nářadí. Vše záleží na dohodě vás dvou.
Stromy a okrasné rostliny patří tomu, komu patří pozemek. Podle zákona co je na mém pozemku, to je moje, bez ohledu na to, kdo to tam dal. Není tedy důvod platit za stromy někomu, kdo měl pozemek jen pronajatý. Pokud není chatka zapsaná v katastru nemovitostí, patří také k pozemku a neplatila bych za ni někomu, komu tem pozemek nepatří.
Také jsem řešil tuto situaci.Chatka,postavená na pozemku v užívání,je neprodejná.I pokud je postavená na vyňatém pozemku,dovedete si představit,jak se k takové chatce dostanete,po cizím pozemku?Jediná cesta je,aby si poslední iuživatel zahrádky požádal o převedení pozemku i s chatkou do osobního vlastnictví a pak se dá chatka i s pozemkem prodat.
JABRAKA
pozemek je ve vlastnictví zahrádkářského svazu, jedná se o zahradu, takže je přístup samozřejmě povolený.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.