Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak nahradit dešťovou vodu?

Od: misa503® odpovědí: 19 změna:

Dobrý den.

Zachytávám venku do kbelíku dešťovou vodu - na zalévání kytek - specielně masožravky.

Doslechl jsem se, že když natočím vodu z vodovodu a nechám tuto vodu v otevřené nádobě asi 1hodinu, tak prý je pak voda stejná jako dešťová. Údajně z této pitné vody "špatné" látky pak vyprchají.

Bylo by to pro mne snadnější - manipulace s vodou do lahví pak.

Má s tím někdo náhodou nějaké zkušenosti?

Děkuji za případné nápady či rady.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Po odstátí vody vyprchá chlór a určitě ne po hodině. Nechává se odstát min přes noc. Ale obsah dalších látek nezmění. Ve vodovodní vodě pokud je z vrtu je hodně vápníku a hořčíku. Pokud je povrchová (z přehrady) pak bývá hodně dusičnanů. V dešťové vodě je všech těchto látek minimum.

Není to tedy zdaleka stejné.

hodnocení

4x

Vyprchá pouze chlor a voda se ohřeje na pokojovou teplotu. Soli rozpuštěné ve vodě a způsobující tvrdost vody zůstanou. Na to byste potřebovala filtr.

hodnocení

3x

Voda z kohoutku nebude nikdy jako dešťová, i kdyby jste jí nechala stát týden (rok). Částečně by snad pomohlo převaření (aspoň 5 minut intenzivního varu), při kterém se rozpuštěné látky částečně vysrážejí u dna nádoby.

hodnocení

2x

Můžete také natočit vodu do kbelíku, koupit rašelinu, tu dát do hadrového pytlíku, nahoře stáhnout šňůrkou a zavěsit třeba na vařečku, nebo nějakou tyčku, která by přesahovala kyblík a ponořit pytlík s rašelinou přes noc do té vody. Ta rašlina se vylouhuje a vodu "upraví". Na 10 litrů půl kila rašeliny a má to vydržet na 3 použití. Pak se má dát rašelina nová. Takže to je docela levné.

hodnocení

2x

Rozhodně stejná není. Voda z vodovodu obsahuje hodně minerálů, hlavně vápník (z něj vzniká vodní kámen). Ty odstátím určitě nevyprchají. Vyprchá jen chlor, který je ve vodovodu pro desinfekci. Masožravky (předpokládám, že myslíte především rosnatky) jsou přizpůsobené k růstu v chudé půdě s nedostatkem minerálů, zalévání vodou bohatou na minerály by je mohlo poškodit. Místo dešťové můžete použít destilovanou vodu (ne jen převařenou, to je málo). Na přelávání vody do lahví je trychtýř, případně si kupte kýbl s kohoutkem.

hodnocení

1x

Tak trochu žesnu *sok*. Tazatelka chce na zalití pár kytek nechávat hodinu odstát kohoutkovou vodu, protože se jí zdá nabírání dešťové vody ze sudu moc komplikované a vy tady nabízíte takové obludnosti, jako například rv, stir, nebo Jabraka. To je pro ní fakt úžasná rada *bzum*.

rv*

Pokud se někdo věnuje masožravkám více, tak jim musí zajistit dobré podmínky. Ale samozřejmě pokud stylem - mám jednu a když uschne, tak přejdu na kaktusy, nemá cenu problém s vodou řešit.

rv*
hodnocení

0x

Voda bez tvrdosti optimálně pomocí reverzní osmózy mangala.cz/....

hodnocení

0x
Jak už zaznělo, buďto reverzní osmózu nebo kupovat destilku. Anebo ten sud na dešťovou vodu. Odstátím vodovodní vody tvrdost a soli nezmizí, nepomůže ani převaření.

nikdo*
hodnocení

0x

Ono taky bude záležet na tom, kde bydlíte. Tady v Jablonci pijeme vodu ze Souše, což je voda spíš kyselá. Počítám, že tady bude spíš opačný problém.

A v dobách, kdy jsme ještě měli akvárium, tak se nechávala voda stát jeden den, než do ní daly rybičky.

Kytičkám nerozumím a tak víc neporadím. Fakt je, že nahoře v kopcích, na rašeliništích, roste masožravka, Rosnatka, přímo v tom kyselým mechu.

eunuch
hodnocení

0x

Dešťovku ničím nenahradíte. V zimě necháváme rozpustit sníh

hodnocení

0x

Kupodivu dešťová voda obsahuje daleko víc škodlivin, než voda pramenitá nebo kohoutková. Takže vodou pramenitou můžete zalévat rovnou (přesto je dobré vědět něco o jejím složení), vodou kohoutkovou po odstátí (1 hoduina je málo, raději 1 a více dní), vodou dešťovou zalévejte jak chcete, ale uvědomte si, že tato voda obsahuje všechny škodlivé látky, které dnešní civilizace vypouští do ovzduší.

V praxi ale výrazný rozdíl obvykle nepoznáte;)

Nepřečetl jste si, že tazatelka hodlá zalévat masožravky, které jsou velmi citlivé. Tam může složení pramenité vody hrát velkou roli.

Ale přečetl. A tohle za ni řešit nehodlám.

eunuch

Tak se do toho nemontuj. Takhle to může býti pane moderátore?

rv*

V dešťové vodě rozpuštěné "škodliviny" mohou být naopak pro rostliny výživou. Takové kysličníky dusíku pak deštěm hnojí pole, ale i moře. Kohoutková voda odsahuje sloučeniny vápníku a ty jsou vhodné max. pro kaktusy. U ostaních květin pak vytvářejí bílé sraženiny na květináči a postupně zasolují půdu. Pro rostliny, milující kyselou půdu je vhodná i voda z osmózy, která je kyselejší.

eunuch

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @admin z důvodu porušení pravidel poradny. ]

jabraka*
hodnocení

0x

Je možné používat ionexové pryskyřice,přes které se nechá vodovodní voda prokapávat.

kowa.cz/...

JABRAKA

hodnocení

0x
Magdon já zase žasnu nad tím, kdo ti dal bod, protože jsi nic neporadil. Ani nevíme o kolik kytek nebo vody se jedná. Kamarád měl techle kytek dvě velké místnosti a vodu si vozil z chalupy že sudů. A nebyl to zrovna luxus, tahat pokaždé plno kanystru a když bylo sucho, tak vodu sháněl jinak. Pak se mi svěřil, měl jsem reverzní osmózu, která je zde na odkaze výše, doma, tak jsem mu vždy natočil, kolik chtěl. Začalo se mu to líbil a já jsem už neměl pro osmózu využití, tak jsem mu ji přenechal. Dodnes je nadšený tím, že nemusí jezdit na chalupu i když nechce, nic neřeší, když je sucho a hlavně se nemusí tahat s kanystrama, které mu v autě zabiraly místo. Ušetřil spoustu peněz a času a kytek si pořídil ještě víc, protože problém s vodou má navždy vyřešený.
doplněno 20.03.18 17:37: Jo a tvrdost vody je trvalá a přechodná. Ta přechodná se dá převařením snížit, ale trvalá zůstává. Takže nepomůže ani odstátí, sic na občasné použití se použít dá.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]