Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ošetřovné - nárok na dávku

Od: zlinacci* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

mám takovou otázku. Od 1.10.2009 má přítelkyně (těhotná) onemocněla.Máme doma 2 a půl letého syna , o kterého se vzhledem ke zdravotnímu vztahu nemohla starat , tudíž jsem šel na paragraf s dítětem na tzv. ošetřovné. Žena šla po týdnu na kontrolu a jelikož se stav zhoršil,tak zůstala doma další týden. Ale já mám nárok jen na 9 dní ošetřovného,kdy se můžeme v péči o dítě střídat,ale my se nemůžeme střídat,když je žena zdravotně na tom špatně. 21.10.,to je ve středu žena měla problémy a jeli jsme do nemocnice,kde ji ihned přijali jako pacientku a já zůstal doma sám s dítětem. Chtěl bych se zeptat,jak to bude s penězi. Přítelkyně dostává na malého rodičovský příspěvek 7600Kč ,ale já jsem tento měsíc ještě ani nebyl v práci a mám strach,kolik budeme mít peněz a jak je to s tím ošetřovným,když se žena o dítě nemůže starat a já nemůžu chodit do práce. Babičku máme také v nemocnici a nikdo jiný,kd by se nám o dítě postaral není.

Děkuji velice za odpověď

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

I kdybyste se mohli s přítelkyní střídat, nevznikl by Vám celkový nárok na ošetřovné vyšší než 9 kalendářních dní. Jedinou šanci máte v tom, že byste šel na jeden den do práce a pak znovu na 9 dní na tzv. paragraf (tedy ošetřování). Případně že by Vám lékař psal střídavě ošetřování přítelkyně (kdyby marodila doma) a dítěte. Třeba se ozve nějaká mzdovka znalá této problematiky.

doplněno 26.10.09 20:50:

Jak to po sobě čtu, asi jsem moc chtěla vymyslet nějaké řešení... asi by nešlo ošetřovat někoho, kdo bere nemocenskou...

zlinacci*
hodnocení

Děkuji za snahu,myslíte si,že by to tedy šlo ukončit jeden ,jít na 1 den do práce a jít na další,ano? Přítelkyně je v nemocnici a já musím být s dítětem doma,babička je taky v nemocnici...tak snad to půjde,domluvím se s lékařem,jestli by mi to takto napsal a uvidíme...

Držte mi palce,jinak jsme bez peněz celý listopad

schery*
hodnocení

0x

Podívejte se na tyto stránky,je tam vše o dětech... mpsv.cz/...

martini*
hodnocení

0x

Omlouvám se, že tako odpovím odkazem, ale je to dlouhé. Zde naleznete zákonnou úpravu business.center.cz/... a zde naleznete průvodce pro nemocenské pojištění cssz.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]