Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dvoukomorovy komin - tah

Od: tomas1123 odpovědí: 3 změna:
Vážení, prosím o názor. Středem domu mi vede dvoukomorovy komin. Oba průduchy jsou cca v posledním pulmetru spojeny (nejsou dozděny až na zem) a mají jedny vybírací dvířka. Já používám pouze jeden průduch. Může mít toto řešení vliv na kominovy tah, který aktuálně resim? Neměl by mít každý průduch vlastní dvířka a obecně fungovat samostatně? Diky

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Samozřejmě to vliv má, tahy se vzájemně ovlivňují. Dříve se dělaly tak zvané "stromkové komíny", kde byly podobně spojeny půduchy ze všech pater. Vynález hodný pro udělení nobelovy ceny. Dodatečně se to řešilo tzv. "špérou", což byl plechový šuplík, zazděný v průduchu pod každým komínovým "vstupem" (teď si nevzpomenu, jak se tomu správně říká*hi*) a který se musel čas od času vytáhnout, aby nahromaděné saze prodly do paty komína. Tahle zařízení většinou moc nefongovala.

doplněno 18.03.18 08:53:

Vlevo je, jak taková špéra vypadala na zdi, vpravo je, jak to vypadalo ve zdi. Není divu, že takový komín nešel nikdy dobře vymést.

doplněno 18.03.18 09:02:

tomas1123 - Asi by to stačilo, ale nejsem kominík, předpisy znám jen zběžně. Osobně bych to s ohledem na budoucnost (jeden nikdy neví *nevi*) těsně nad spojením průduchů zazdil do nevyužívaného průduchu nová dvířka a průduch pod dvířky bych zazdil. Tím by vznikly 2 rovnocenné a použitelné průduchy. Samozřejmě jen v případě, že to nebude ničemu vadit (ani esteticky).

Dvoukomorovy komin - tah
tomas1123
hodnocení

Díky, bude stačit nevyužívanou komoru dole ucpat?
tomas1123
hodnocení

No ať tak, či tak moc díky.. Průduch jsem právě provizorně zacpal vatou a tah se znatelně zlepšil. Tak to má být, rada, porada a hned výsledek! Díky a klidnou neděli!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]