Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bourání příčky

Od: globsec odpovědí: 14 změna:
Rád bych Vás požádal o názor popřípadě řadu jak na to. Rád bych v starším domě odstranil příčku která odděluje kuchyň od obýváku. Příčka je cca 15cm široká u s omitkou . Vloženy obrázek je pro orientaci kde se nachází. Strop je z betonu. Pravděpodobně tam bude vysoké zařízení . Lze ji odstranit? Jak by ste to řešili . Moc děkuji za pomoc.
Bourání příčky

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pohanka*
hodnocení

6x

Nosná zeď to není. Ta bývá široká 30 cm.

ALE určitě nebourejte bez konzultace statika, architekta, stavebního technika a podobně. Za tyto rady peníze nelitujte.

doplněno 17.03.18 19:58:

Mám přesně takový dům, jako Vy, postavený okolo 60. let minulého století. Dole tři místnosti, nahoře dvě za sebou. Vámi označenou zeď od štítu, ke štítu mám 30 cm, jako nosnou. Doplněno na popud ,,pedy,,. Je to opravdu divný plánek.

pecenkav*
hodnocení

3x

podle toho plánku bych jí neboural, vypadá to na to, že nese ten strop

doplněno 18.03.18 10:18:

pro pohanku, nosné zdi jsou už od 15 cm, záleží, na co se využijí.

peda

Je to nějakej divnej plánek,ale dvanáctky příčky betonové stropy nenosí

peda

Půdorys podkrový nám nepomůže. Chce to půdorys 1 patra. Je docela možné že to je monolit,ale bude to chtít sondu. Statika pro klid duše určitě.

hodnocení

3x

já byh neboural,protože i když příčka nemá nést nic tak opravdu vypadá že nese strop, nemáte kdispozici půdorys?

globsec
hodnocení

Mám jen půdorys patra . Víc jsem nedostal. Ale jak píšete . Kašlu na bourání . Hold možná budu i rád že nevidím na manželku když vaří
Bourání příčky #2

krtek66
hodnocení

0x

jaká je tloušťka stropu a celkové rozměry místností? Ono příčky by neměly být nosné, ale v té době bych se nedivil ničemu..

globsec
hodnocení

Vůbec nevím. Budu provádět sondu až skončí tato hnusná zima.
krtek66

no takže podle toho půdorysu co jste tu poslal je to zcela zřejmé...strop leží na těch příčkách. V jedné místnosti svislé a v té menší vodorovně. Je to tam přímo nakreslený. Takže závěr je takový, že celou příčku určitě jen tak zbourat nemůžete, Jediná možnost je buď někde udělat otvor, který bude dodatečně vynesený nějakým překladem, který roznese váhu stropu a nebo! Ale to je velmi velký zásah a potřebuje taktéž dobrého statika a kvalitní provedení a hlavně zabezpečení!. Do prostřed místností udělat (nechat) sloup, který zase jako v prvním případě bude osazen na obě dvě strany překladem do nosného obvodového zida, který roznese váhu stropu. Myslím si však, že samotný sloup ze stávajího zdiva ho neroznese a byl by potřeba udělat sloup betonový.

peda

takže podle toho půdorysu co jste tu poslal je to zcela zřejmé...strop leží na těch příčkách
Vy tam tu příčku kterou chce tazatel bourat vidíte pane inženýre krtek?

krtek66

jo to je půdorys podkroví...tak to pardon...jsem četl půdorys a dál ne..jsem si říkal, že je to nějaké divné, že mi tam něco neštyuje...no tak či tak...bez ohledu na tuhle mou chybu...nenosné příčky nemají základy, leží pouze na desce...tudíž pokud se budeme odkazovat pouze na řez je jasné, že příčka je nosná a nese strop...jinak postup řešení otvoru zůstává stejný...lepší?:)

miso*
hodnocení

0x

Podorys domu celkom ponuka, aby boli nosniky stropu kladene rovnobezne s kratsou stranou domu a prieckou, ktoru planujete vyburat. Ak je to tak a nad prieckou nie je navyse ziaden nosnik, akurat kolmo na nu hurdisky alebo betonove stropne dosky, tak by ste sa jej asi mohli zbavit. Ale urcite si pozvyte na prehliadku projektanta alebo statika. Mozu tam byt rozne finesy spojene s ukotvenim stropu suvisiacim so schodiskom a potencialne nejake vymeny okolo kominov.

hodnocení

0x
Je nutné odstranit celou příčku?
Po konzultaci se statikem by třeba bylo možné odstranit jen část, teda nechat na vhodném místě jen nosný pilíř.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]