Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odstranění bezbarvého laku u nábytku

Od: dzonecek* odpovědí: 9 změna:

Potřebuji odstranit bezbarvý lak z dřevěných madel křesel, opravit nátěr dřeva a pak znovu natřít bezbarvým lakem.

je lepší lak odstanit nějakou menší bruskou nebo použít louh. Jaký lak doporučujete?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pohanka*
hodnocení

1x

Též mě to čeká, křeslo /plus nový potah/ a rohová polička, již se těším.

Když jsem dělala 4 jídelní židle, tak jsem použila pouze smirkový papír na dřevo a vlastní ruce, a šlo to velice dobře. Natírala jsem ale barevně namíchaným Balakrylem

Bezbarvý lak jsem použila na prahy, které jsem také pouze pořádně osmirkovala na pěkné dřevo a třikrát, podle návodu s odstupem, natřela bezbarvým, vodouředitelným lakem, matným. Možná to byla také značka Balakryl, ale již si to nepamatuji.

doplněno 17.03.18 19:06:

-- odstranit lak, opravit nátěr dřeva a znova nalakovat? Bruskou vezmete asi všechno.Namíchala bych původní odstín barvy, pokud chcete zachovat původní vzhled, ale již bych nelakovala navrch. Samozřejmě nevím, jakou technologií máte křesílko upravené z výroby.

Pokud si namícháte matný a lesklý Balakryl, obarvíte ho na příslušný odstín, tak výsledek je velmi příjemný, přirozený. Profesionální malíř-lakýrník mě za to pochválil, že jsem to trefila velice dobře.

hodnocení

1x

Já křesla brousil nahrubo střepy skla a najemno smirkovým papírem.

hodnocení

1x
Při použití brusky pozor na probroušení do větší hloubky! Stačí přitlačit a je problém. Na nově nalakovaném povrchu je každá nerovnost podkladů hned vidět.

Na rovinné plochy jsme používali tzv. cidlinu, obdélníkovou ocelovou planžetu s ostrými hranami. Při škrábání zachová rovinu.
Někdo používal i rovnou ostrou hranu kousku skla.
Louh může různé druhy dřeva různě a nepravidelně zabarvit. Potřebuje také neutralizovat. Mohl by i reagovat s mořidlem či glazura.

dzonecek*
hodnocení

Větší plochy laku by bylo asi lepší odstranit menší bruskou, ale různé kouty je lepší smirkový papír. Četl jsem někde na internetu, že dobrý je Lazurol na dřevo.

pohanka*

Barev a kvalitních je dnes velká řada. Vyberte si podle použití - vnitřní, na dřevo, na nábytek, můžete i ekologické, ředěné vodou, pokud jsou děti, tak to právě zohledníte.

Ten Lazurol jsem prolétla jenom zběžně a přímo na nábytek jsem tam neviděla, spíše na podlahy, ploty, okna, prostě technické věci. Možná by se něco našlo, něco je i vodou ředitelné. Pohledejte si sám, zkušenost s touto značkou nemám, možná někdo napíše více.

Madla křesla je podle mne malá plocha, tedy já osobně bych si s tím dala práci. Pokud nemáte čas, tak si rovné plochy vezměte bruskou a dosmirkujte ručně. Není to žádná věda.

Na rovné plošky jsem použila menší, dřevěný špalíček, který jsem omotala smirkovým papírem. To trošku urychlí práci.

Dá se i koupit smirkovací ploška se sponkami, ale mám pouze větší, tak podle potřeby, třeba již i vyrábějí menší.

dzonecek*
hodnocení

lak a dřevo (zejména madla) jsou poškozené od slunce resp. potu. Dřevo má odstín borovice a navrch je bezbarvý lak.

Děkuji Vám za rady.

pohanka*

Po odstranění laku, nečistot, barvy, lze dřevo i namořit, nebo použít přímo lazuru na dřevo. Pokud jsou područky zničené od slunce, jedná se tedy venkovní nábytek?

dzonecek*
hodnocení

Děkuji všem za rady. Měl bych trochu strach použít nějaké sklo resp. střepy na odstranění laku.Cidlinu neznám. Louh je asi taky riskantní. Asi nejistější bude smirkový papír na dřevo a pohrát si. Lak resp. dřevo bylo poškozeno od slunce neboť křesla jsou u oken. Lak je jen ve velmi slabé vrstvě. Co se týká vodou ředitelného Lazurolu, viděl jsem nějaké video s jeho použitím. Asi dfám dotaz na poradnu Barvy a laky.

dzonecek*
hodnocení

Nevím, mám jen pocit, že se možná o lak ani nejedná ale jen o lesklou barvu. Jen těžko odhadnout jakou. Takže jde spíše o jemné odstranění barvy - laku ze dřeva (masivu).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]