Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, rád bych domácnost vybavil detektory.
Nevím ale jaké použít. Mám plynový kotel. Tudíž určitě detektor kouře a navím zda i CO2?
Nemáte někdo s detektory zkušenosti? Pokud ano jakou značku a přesný typ by jste mi doporičili?
Předem děkuji za odpověď
No musíte si ujasnit, jak to má fungovat. Jestli na baterie, nebo na siť (některé na baterie snad neexistují, protože mají vyšší spotřebu). Jestli má začít houkat (což třeba někde v kotelně neuslyšíte), nebo jestli to má komunikovat drátově/bezdrátově s nějakou centrálou, která třeba pošle SMS na mobil (protože hořet může začít, i když nejste doma, ale jen jste si odskočil na jedno do hospody). A třeba jestli to nemá být komplet i s kamerovým systémem, protože dnes je ´pravděpodobnější návštěva nějakého nenechavce, než požár.
Já používám levné senzory od číňanů, u kterých si ověřím, že reagují (zatím všechny reagovaly). A tak jednou ročně je překontroluji.
Pokud chcete nějaký obyčejný a levný detektor kouře, zkuste vybírat např. na Heuréce, s řazením podle oblíbenosti. Na přesný typ a značku moc nekoukejte, protože většina detektorů v ceně 100-300 Kč jsou si velmi podobné a všechny spojuje i země původu...
Sám jsem vyzkoušel a dále prodával některé levnější detektory prodávané pod značkami/názvy König, Hütermann, Fireman a pár výrobků, které pod stejným typovým označením dokonce dodávalo více "výrobců" ... Některé várky detektorů byly v pořádku (nebo si alespoň nikdo nestěžoval), v jiných se stávalo, že byl alespoň 1 ks z 10 vadný - obvykle detektory spouštěly bezdůvodně. A to se stávalo napříč všemi značkami a typy, které jsem zatím vyzkoušel. Úplně bych nespoléhal na to, že detektory za 500-1000 Kč na tom budou lépe... ale kdo ví, třeba některé ano. Celkem oblíbené jsou prý výrobky Jablotronu.
Každopádně si rozmyslete, jaké detektory a jak (ne)propojené vlastně chcete, jak píše rv. A pokud skončíte u těch obyčejných na 9V baterii, přesvědčte se, že to nejsou ještě větší šunty, než ty obvyklé a že odpovídají normě EN 14 604, po koupi je vyzkoušejte, pravidelně je testujte podle návodu a počítejte s tím, že baterie většinou vydrží maximálně rok. A celý hlásič jako takový má také nějakou životnost, často kolem 5 let, pak je nutné ho vyměnit.
S detektory CO zkušenosti nemám. CO2 pravděpodobně nechcete, pokud tedy nežijete v podzemním bunkru.
Dobrý den, detektor CO2 nepotřebujete (neškodí), ale byl by vhodný detektor CO (ten zabíjí). Zdravím!
rqwe - máte pravdu, ale chtěl jsem jen upozornit tazatele, že si asi spletl oxid uhličitý (CO2) a oxid uhelnatý (CO). Dotaz se týká domácnosti a tam bych tak silný zdroj vzniku CO2 nehledal (maximálně výrobník sodovky, který neuškodí / nedusí). Lidé se v domácnosti (právem) obávájí CO, jehož výskyt může být ze špatného spalování pevných paliv nebo špatného odtahu plyn. spalin.
Bene, Vaše odpověď je věcná, ale přímé tvrzení, že oxid uhličitý neškodí je zavádějící. Není sice jedovatý, ani nijak vyjímečně zákeřný, ale smrtelně nebezpečný je. Je těžší než vzduch, místnost se plní od podlahy. Když je zdroj CO2 vydatný, může dojít ke stavu, kdy do nějaké výšky místnosti bude vzduch zcela vytlačen a bude zde nedýchatelno. Při souběhu několika faktorů se může člověk udusit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.