Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyměnit byt za byt

Od: dara* odpovědí: 10 změna:

S manželem a -letým synem bydlíme v bytě 2+1, který patří mým rodičům. Vždy sme raději chtěli domeček, ale máme strach z velké hypotéky. Našetřeno máme 600 000. Jde nám o to, že bydlíme v malé bytovce a na proti nám ybdlí sama starší paní v bytě 3+1. S manželem nás napadl takový šílený nápad. Zda by nechtěla ten svůj byt vyměnit s mými rodiči za tento. Že prvně by sme paní rozdíl doplatili. Naši by si spaní vyměnili a přepsali byt (mým rodičům to nevadí) a pak zbytek dopláceli našim z našich možností.

Jne nevím jak to té paní napsat nebo říct, příde mi to takové hloupé i když ápad to podle me není zlý. Za paní moc lidínechodí a děti své zřejmě taky nemá. Tím mylsím, že bych nerada aby se někdo ohradil, že jim "zmenšujeme dědictví".

Tak nevím, jsem z toho v rozpacích. Budu ráda za názory.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Skuste paní k vám pozvat na kafe a pohovořit s ní zda by neměla zájem o výměnu bytu a patřičný doplatek
Múžete i nadhodit že by ste se o vše postarali aby stim neměla žádné starosti
A bud to vyjde nebo nevyjde ☺

Připojuji se k názoru. Pozval bych jí na kafe. Řekl bych ať mě nechá chvilku mluvit a poslouchá /aby hned po prvních slovech neutekla/ a všechno jí vysvětlil. Nabídl jí pomoc se stěhováním, vysvětlil jí doplatek atd. A nechal jí čas na rozmyšlení.

krtek66
hodnocení

3x

líná huba, holé neštěstí...max. vás pošle k šípku...ale budete vědět na čem jste:)

ben®
hodnocení

3x

Dobrý den, nevidím to jako dobrý nápad - je to komplikované z hlediska právního (smluvního) i z hlediska daňového. Nejdříve si zjistěte v KN, komu ten byt skutečně patří (může být už třeba vnučky té paní nebo stále družstevní). Dále bych měl obavu, že i v případě, že se věc pohne, tak si to starší člověk rozmyslí nebo i později k Vám bude chodit s pocity. že mu v bytě něco vadí nebo cena nebyla "košér". Takže, já bych do toho nešel. Zdravím!

hodnocení

0x

Spíš si říct, jestli v tom 3+1 budete spokojeni..když chcete raději domeček..ono byt je stále jen byt. Takhle se uvážete s o něco větším bytem, znova se stěhovat atd atd.

dara*
hodnocení

My by chom k tomu bytu později chtěli koupit zahradu, která je od bytu do 10 minut chůze. Zatím ji máme v pronájmu. Ale je pravda, že cenově to časem výjde, jako ted koupit nějaký ten dům. Ale časem by sme to kopili podle svých možností aby sme si už nemuseli pujcovat a měli tedy nižší hypotéku nez najendou treba ty 2,5 mil. Ted by nám v tomto případe stacilo pujcit si treba jeden mil a dal uz se neuvazovat.

Domeček by byl zaručeně lepší, ale už ted vidím ýže by sme se let klepali zda nepříjdeme o práci a k tomuby sme chteli i druhe dite :( je to težké no

ryrax
hodnocení

0x

Nejdříve bych si vyřešil svůj vlastní byt a pak bych řešil další.

Tedy začal bych u rodičů, jestli chtějí svůj byt darovat tobě. Z otázky totiž není jasné, kdo bude majitel toho bytu 3+1 a za jakou cenu.

iz*
hodnocení

0x

Já mám s výměnami bytů (před lety jsme několikrát měnili) dobré zkušenosti. Podle mne za zeptání nic nedáte ► proč by Vám to mělo připadat hloupé? Podle mne nabízít adekvátní výměnu ► byt + peníze. Myslím, že ze "zmenšování dědictví" obavy mít nemusíte ► paní by sice měla menší byt, ale k tomu peníze, které byste jí doplatili.

ben®

ivzez - Vaše zkušenost je asi s výměnou družstevních bytů, kde to nebyl problém. Já si nějak nedovedu představit výměnu bytů v OV (zapsaných v KN) nebo jeden v OV a druhý družstevní. Jak sepsat smlouvu (kdo je kdo, když nejde o prodej, darování ani dědictví, ale o výměnu) a kdo uhradí daň z nabytí nemovitosti (nebo ji nebude hradit nikdo=?). Tazatelka by si měla ujasnit vlastnictví bytů a případně se zeptat na vše ještě právníka (a F.Ú.).

re4zon
hodnocení

0x
V zavislosti na tom, odkud jste (a tedy cene pozemku)bych zvazil i moznost koupit pozemek za cast usetrenych penez a na nem zacit postupne stavet. Na stavbu si muzete postupne pujcovat a splacet, nebudete vazani na 20 let hypotekou, v pripade problemu lze vse prodat. Nekteri to delaji i tak, ze si na pozemek daji mobilheim (pri trose sikovnosti se z nej da udelat pekne bydleni) a vedle postupne stavi. V takovem pripade neplatite najem a penize date do stavby. Za par let budete mit svuj dum i bez hypoteky. A predevsim bez rizika, ze v pripade problemu prijdete o dum i o jiz splacene penize.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]