Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Společný komín

Od: mirekr® odpovědí: 25 změna:

Dobrý den,
mám se sousedem spor o společný komín. Bydlím v rodinném dvojdomku. Se sousedem máme společný komín s třemi průduchy. Soused má zabrané průduchy dva, já mám jeden, kde je napojen kotel na tuhá paliva. Dále mám plynový turbokotel, který je vyveden průduchem ze zdi v přízemí. Nedávno si ale soused začal stěžovat, že mu vadí kouř vycházející z turbokotle s tím, že chce abych spaliny odvedl jiným způsobem. Jediná možnost je nerezový komín vedený po fasádě. S ohledem na to, že soused zabral dva komínové průduchy jsem mu nabídl možnost, že nerezový komín budeme financovat společně(na půl) a tím se vyrovnáme za jeho zabrané dva průduchy a komín turbokotle bychom brali jako čtvrtý průduch společného domu. Soused toto odmítá s tím, že on nám žádný průduch nezabral, že jsme v dvojdomku bydleli o rok dříve a měli jsme si komín zabrat my. Jedná se o domy z dvacátých let min. století, turbokotel byl po původních majitelích, novým zpočátku nevadil, začal jim vadit až si zabrali komín. Setkali jste se někdy s podobným sporem o komín? Předem děkuji za odpovědi.

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vilik*
hodnocení

4x
Pokud umístění vývodu turbokotle vyhovuje legislativě a normám, postavil bych souseda před hotovou věc. Tedy že buď přispěje, nebo to necháte tak.
Na druhou stranu, do stávajícího komína kotel stejně nemůžete zapojit.
Můžete sousedovi navrhnout, že když máte komín napůl, tedy řešíte jistě problémy s domluvou ohledně údržby, revizí, čištění, tak by soused mohl přistoupit na kompenzaci například za uvolnění komínu do jeho výlučného vlastnictví.
hodnocení

Právě že komín je vyveden asi metr od předělu domů, kde je i sousedovo okno, takže průduch legislativě nevyhovuje. Nicméně do místnosti, pod kterou je komín vyveden má soused ještě další dvě okna na druhé straně domu, kterými může bez problémů větrat, když plynový kotel zrovna topí. Navíc kotel je jen na topení(není na teplou vodu), takže se používá jen od řijna do dubna a jaro až podzim, kdy jsou okna často otevřené, se nespustí ani jednou.
vilik*
Děkuju za body, ale nezasloužím si je, protože neznám správnou odpověď.
Pokud nelze souseda odkázat na to, že vy máte vše s odtahem spalin v pořádku, nezbývá než stav upravit (což nejspíš bude největší problém), nebo se se sousedem dohodnout.
Další věc, nevyřešené vlastnictví komínu, zase zbývá pouze dohoda se zdůrazněním finanční a časové ztráty, pokud k dohodě nedojde. Nebo jak radí ostatní, nechat při nemožné dohodě rozhodnout soud.

hodnocení

3x

Nechápu, co soused myslí tím "Měli jste si komín zabrat vy, neudělali jste to, tak je můj.". To nemá oporu v žádném zákonu, ale v mateřské školce ve sporu o hračky. Snad v ustanovení "o vydržení" by se dalo něco najít. Je samozřejmě důležité zjistit, jak je na tom vlastnictví toho komína, nový občanský zákoník tohle nějak řeší. Pokud byste došli k tomu, že komín je spoluvlastněný, můžete ho užívat oba, ale ne na úkor toho druhého.

hodnocení

1x

Mirku, zkušenost nemám, ale mám názor, že se společného vlastnictví komínu musí řešit jinak. Jak vlastníte komín dohromady, jen dohodou?

Pokud se vy dva nedomluvíte, musí rozhodnou jen soud.

damandys

Přesně tak, tazatel má pravdu, soused má pravdu, ale pravda je jen jedna. Soud znamená jediné řešení.

hodnocení

0x

@mirekr - má soused ještě další dvě okna na druhé straně domu, kterými může bez problémů větrat, když plynový kotel zrovna topí
Nedohodneteli se, je dle mého názoru právo na straně souseda:

NOZ § 1013

(1) Vlastník se zdrží všeho, co působí, že odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka (souseda) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku; to platí i o vnikání zvířat. Zakazuje se přímo přivádět imise na pozemek jiného vlastníka bez ohledu na míru takových vlivů a na stupeň obtěžování souseda, ledaže se to opírá o zvláštní právní důvod.

aneb vy mu těžko můžete "přikazovat" kudy a kdy má větrat.

hodnocení

Děkuji za právní výklad, ale nepřikazuju mu kudy větrat a vím, že stávající stav komínu není v pořádku. Pokud si přečtete můj dotaz a nadpis zjistíte, že řeším společný komín se sousedem. Takže jen poprosím ostatní diskutující, aby psali jen pokud mají zkušenosti nebo názor na řešení společného komínu a ne zda splňuji nebo nesplňuji nějaké normy. Pak se zbytečně zahlcuje diskuzní server!

hodnocení

Komín vlastníme společně, ale dohodu nemáme.

Jak je v listiné podobě uvedeno společné vlastnictví? Jak je to formulováno v katastru či jinde?

hodnocení

V listinné podobě to není a v katastru asi taky ne. Je to dům z roku 1924.

Tak jak víte, že to je napůl každého z Vás?

hodnocení

Právě proto si myslím, že to je o dohodě a ne o tom “kdo dřív přijde, ten dřív mele”. Bylo by divné, kdybych zabral komplet celý komín já, jen z toho důvodu, že jsem tu byl o rok dříve a sousedovi bych pak řekl ať se stará.

Mirku, včera jsem poslouchal právní poradu, ohledně sousedů. Velice jednoduchá odpověď. Pokud se dva nedohodnou, musí se do toho vložit ten třetí. Mediátor, společný kolega, právník, soud, atd. jakákoliv rada od nás je k ničemu, pokud se spolu nedohodnete.

Ještě jste nesdělil, jak je to podložené, že je komín společný. Asi každý vlastníte polovinu komínu, jako polovinu všeho?

hodnocení

Vlastnictví podložené není nijak. Vycházím z toho, že jsme každý koupili polovinu dvojdomku, který má jednu společnou zeď a jeden společný komín s třemi průduchy, tzn, vše "děleno dvěma". Takže já se starám o údržbu zdi z mé strany on ze své a komín by měl být na půl. Jenže takto lze počítat jen v matematice...

Něco jiného je právo a rozum. Dle práva máte každý půlku ze třech průduchů. Technicky to ale není možné používat, proto se musíte dohodnout. Pokud se nedohodnete, musí rozhodnout někdo jiný, kdo k tomu má možnost. Třeba soud. Jak ale chteta na souseda tlačit? Jako že rok bude mít on dva průduchy a příští rok zase Vy?

hodnocení

Podal jsem dotaz na Komínovou asociaci - APOKS ( kominy-komin.cz/... Odpověděli mi takto:
Dobrý den,
Bohužel poměrně častá situace. Pokud v podobných případech nedojde k dohodě, je v podstatě jediným řešením soud.

hodnocení

0x

Podľa môjho názoru k dobru veci je so susedom sa dohodnúť,že na údržbu komína bude prispievať 2/3 a vy si na plynový kotol postavíte svoj nový komín,ktorý si zaplatite sám.Verte,že je to najlacnejšie riešenie a pre susedské vzťahy aj prijateľné riešenie.

doplněno 16.03.18 09:41:

Škoda,že ste nič nepochopili.Svojou tvrdohlavosťou voči susedovej tvrdohlavosti nič nedokážete,len si užijete kopec stresu,výdajov za právnikov,súdov,aby ste nakoniec zistili,že ten nový komín na zemný plyn bol lacnejší.

hodnocení

Bez urážky. Ale to co tady píšete je jako by jste měl zahradu u činžovního domu se sousedem na půl a on vám řekl, že si oplotil 2/3 s tím, že jste vlastně ve výhodě, protože na údržbu máte jen 1/3 pozemku, ale mohl by jste si přikoupit ještě pozemek od souseda, protože mu právě začalo vadit, že se na svůj pozemek dostáváte přes jeho zabrané 2/3 a pošlapal jste mu trávník! Vím, že můj případ je o něčem jiném, ale kdo nevlastnil dvojdomek nebo řadovku, tak asi nikdy nepochopí o čem jsou tyto sousedské spory.

hodnocení

Vás bych chtěl mít za souseda:). Nejde o moc peněz. Nerez komín mám rozpočet na 16tis.. Tak jak to navrhujete by ale mohl reagovat i soused. Mohl by říct, nebudeme se hádat, tady máš 8tis. a jsme srovnaní. Hodíme to na papír a je to. Kdybych ale nechtěl nerezový komín a rozhodl se přizdít 4. průduch, tak od sklepu po komín na sřeše je to 17 metrů. Kolik bude stát vyzdění nového komínu? Odhaduju 60-80tisíc? Nemyslím si, že by se soused na tom neměl podílet, právě pro to vylepšení sousedských vztahů.

hodnocení

0x

Možná uvažuji blbě, ale každý průduch přece ná dvoje dvířka kvůli vymetání komína. Jedny ve sklepě, druhé na půdě. Proto si myslím, že "majitelem" průduchu je ten, na jehož stranu dvířka vedou (případně vedla při stavbě obou domků).

bimbam,

Tak to nemusí být, ale souhlasím s Vaší první větou.

Přeji hezký víkend.

hodnocení

Při koupi domu jsem měl já troje dvířka, i soused troje dvířka... Takže jsme tam kde na začátku:) Komu patří komín?:) Ale díky za názor.

hodnocení

0x
Málo informací...
Čím topí soused?
Průduchy jsou čtvercové a či kulaté? Jakého rozměru? Soused využívá celé průduchy nebo jimi vede třeba nerez kouřovody? Nevejde se do jednoho i Váš nový kouřovod?
hodnocení

- soused topí plynem(kondenzační kotel) a krb

- zděný komín průduchy čtvercové, vyvložkované nerez

- 180 nebo 200mm nevím teď přesně

- nový kouřovod se nevejde

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]