Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu, jedná se o velký setrvalý hluk, který prostupuje do bytu z kotelny. Nastěhoval jsem se do bytovky, pod bytem je kotelna, v ní jsou dvě čerpadla a dva kotle plus čtyři velké bojlery a mnoho trubek. Jedno čerpadlo, to větší je umístěno postaveno přímo na podlaze, druhé je položeno na tyči, která je navrtána do zdi těsně pod stropem (cca 20 cm pod podlahou mého bytu). Oba dva kotle jsou našroubovány na zdi. Jak odstranit hluk, aby neprostupoval do bytů nad kotelnou? Sousedovi hluk také velice vadí a chce ho nějakým způdsobem odstranit. Děkuji předem za odpovědi.
Jednoduchá otázka...složitá odpověď.
Zcela nejjednodušší a finančně nejlevnější by bylo kotelnu na noc (předpokládám, že v noci Vám hluk nejvíce vadí) vypnout. Všechny další řešení jsou podstatně náročnější a dražší.
Na fotografii je pouze jedno čerpadlo..to "druhé" co je postavené na zemi je tzv.anuloid a ten žádný hluk nevydává. Dále hluk mohou vydávat ony dva elektokotle, zvláště pokud "bzučí" či "cvakají" stykače..jsou starší..nebo již "vyběhané"..ty se dají vyměnit za tišší..
Pokud se hluk přenáší závěsy a tyčemi ve zdech (což je samozřejmě logické, tak tam by bylo nutno dát "něco" co přeruší přenos hluku..tedy např. pryžový mezikus..nebo zrušit kotvení do stropu. Hluk který se přenáší potrubím se tlumí hodně těžko..Umístění bytu přímo nad strojovnou je velmi nešťastné..
Dobrý večer, n a fotce je i to první malé čerpadlo nahoře u stropu vfotka v čase 15:51. Hluk z druhého čerpadla dle vašeho názvu anuloidu hlu vydává a to dost značný, toto čerpadlo má tři stupně provozu avšak i při jeho uvedení na stupeň dvě (byl jsem přítomen jednání s technikem který čerpadlo přendaval na moji žádost na supeň dvě, avčak výsledek byl spáše opačný hluk ještě zeěílil bylo slyšet jakési bě´věší vrčení. Výsledek je takový, že prakticky v obyvacím pokoji se nedá sedět. (kotelna je přímo pod obyvákem) Řešit to nikdo nechce, byt je družstevní domvník ani nechce podat žádost, žre prý jsou přdnější nová okénka ve sklepě, holt jehi to nepálí on bydlí ve druhím poschodí. ještě ke třetí odpovědi - z čerpadla pod stropem je to slyšet, jištuji e obyvacím pkojem se rozlhá hukot, leckdy i viv´brace které pocházejí z kotlů u jednoho z nich drnčí plech. Nejraděj bych to věe zdemooval aby byl klid, což ovšem není řešení
Jediná odpověď zní:v kotelně všechna čerpadla a motory podložit gumou,nebo namontovat pod upevňocvací šrouby silentbloky.Jakýkoliv pokus o zatlumení kotelny je zbytečná investice,hluk se šíří konstrukcí a panely.
Řešením by bylo kotelnu vybudovat vedle domu na vlastní základně.Možná by se na to dala získat i dotace.
JABRAKA
Vybudovat novou kotelnu mimo objekt bytovky je nereálné, bytové družstvo by to nechtělo platit. Rád bych teď připravil konkrétní kroky jak to vše upravit, píšete že mam v kotelně všechna čerpadla a motory podložit gumou,nebo namontovat pod upevňocvací šrouby silentbloky a dále mi někdo jiný radí abych použil pryžový mezikus... protože hluk který se přenáší potrubím se tlumí hodně těžko. Pokusím se to vyřešit tak, že čerpadlo odizoluji pomocí gumy nebo nějakých podobných materiáů od podlahy a od stěny, stejěn tak ty dva kotle musím odizolovat od stěny, potrubí, kterým teče voda do radiátorů bych také rád nějak odizoloval, aby hluk v potrubé nešel dál do bytovky, jenže nevím aký konkrétně materiál na vše co jsem vypsal použít. Jaký materiál konkrétně nakoupit a kolik by to stálo peněz?
Dobré ráno, na video to nemohu natočit video ani dobrý foťák s videem nevlastním, nicméně když srovnám hluk z lednice cca 40 db, tak odhaduji že hlučnost v obyvacím pokoji pocházející z kotelny má hlučnost cca 50 db, přirovnal bych ji k hukotu vysavače v provozu prokládaného chvílema rezonujícícm plechem z kotlů(kotle jsou v plechov schránce), upřesňuji ještě že jedna z fotek je naležato protože se mi nedaří nahrát ji na portál ve správné pozici (fotka s čerpadelm které je na třech nožlách na zemi). Ty dva kotle mají toho již za sebou dost - jsou staré 12 let,zn DAKON PTE 45 a čerpadla WILO typ TOP S50/10, jinak připadá mi to, že ten kdo kotelnu tehdy realizoval, vůbec nebral zřetel na hlučnost, prostě tam namontoval vše co bylo potřeba aby to nějak fungovalo a tím to pro něj skončilo, to že čerpadla a kotle vydávají pokud nejsou nainstalována správně hluk, který je neúnosný pro byty, které jsou nad ním ho asi nenapadlo. Snad nejlepší by bylo se obrátit na hygienickou stanici aby hluk přeměřili. Je smutné, že domovník který by měl dbát o správný chod domu, nemá zájem něco řešit z fodnu oprav, protože potřebuje koupit do sklepa okénka a ty jsou přednější (domovník bydíí v patře a navíc bokem na druhé straně bytovky, tam je přeci ticho a hluk neslyší tak proč by měl něco řešit.
Napadá mě, jestli prostě u čerpadla ( případně čerpadel - i v kotlech ) nejsou vadná ložiska. Zkoušel bych postupně vypínat jednotlivá čerpadla a vysledovat, jestli hluk po vypnutí daného čerpadla nezmizí případně se nezmenší. No a toto čerpadlo následně vyměnit - správně funkční čerpadlo o této velikosti nebude vůbec slyšet, to mám osobně vyzkoušené.
Možná že by stačilo jenom to celý pořádně odvzdušnit, to čerpadlo u stropu má v sobě určitě plno vzduchu, protože z něj nemá kudy všechen odejít, jelikož je potrubí z něj vodorovné, vlevo od něj je vidět nějaký malý kulák na trubce, to vypadá podle fotky na odvzdušňovák, ale může to být taky nějaká odbočka, to už fotka neukazuje. Vzduch v čerpadle umí udělat dost hluku.
Chce to zkontrolovat funkci všech odvzdušňováků, i v kotlích, odvzdušnit všechno a pak teprve hledat dál.
To čerpadlo, pokud v něm není vzduch, tak není v podstatě slyšet, podle fotek by v týhle kotelně mělo být slyšet jenom šumění v kotlích při ohřevu vody na elektrických topných tělískách v kotlích, což se odtranit nedá a pak cvakání relátek v elektrickém ovládání kotlů.
Ty ložiska v čerpadlech se mi nezdají, jsou tam kluzný, mazaný vodou, ty většinou přežívají čerpadlo.
No ty ložiska mám momentálně ověřená u podobného problému u čerpadel Grundfos u nás ve firmě - sice trochu je máme výkonější, ale princip je pořád stejný. A myslím, že vyobrazená čerpadla jsou samoodvzdušňovací, takže pokud by byl vzduch v systému, tak budou " bublat" nepravidelně, jak přes ně půjde vzduch a ne trvale. A aby rozvibrovaly plech na kotli? Ne, opravdu bych zkusil při vybracích postupně vypínat čerpadla a zjistit, které to způsobuje. Je to snadné řešení a nic to nestojí . Ale samozřejmě se můžu mýlit a bude to něco jiného. Ale určitě ne stykač - kolikrát za hodinu sepne? A že by tak bručel, tomu se mi nechce věřit.
Ak sa z kotolne ozyva hluk ako od vysavaca, cerpadla bud budu mat vadne loziska alebo budu zavzdusnene. Skontrolujte, ci funguje automaticky odvzdusnovaci ventil na anuloide - podla Vas na velkom cerpadle na nozickach. To naozaj nie je cerpadlo, ale tzv. termohydraulicky rozdelovac, znamy tiez ako anuloid. Ciapocka na vrchu by mal byt schovany automaticky odvzdusnovaci ventil. Skontrolujte, ci je na nom pootvoreny poistovaci srobik. Alternativne tam bude len hrncek na jimanie vzduchu s obyc. odvzdusnovakom - odvzdusnit a znovu zatvorit.
Vypust dolu je na odkalenie. Podstavte pod to kybel a upustite trochu vody.
Pred kazdym cerpadlom by malo byt cistiace sitko. Na privodoch ku kotlom ich aj vidiet. Na tom samostatnom zelenom cerpadle to moze byt bud schovane pod izolaciou alebo to tam nedali. Odstavte ich, uzavrite kohuty a sitka vycistite. Zostavte nazad a kohuty znovu povolte.
A to je asi tak vsetko, co zvladnete sami - akurat by sa o to vsetko mal starat spravca. To si vyrieste na druzstve.
Neviem, z akeho materialu su trubky rozvodov, ale pokial su kovove, tak asi nebude mat zmysel davat nejake gumene medzikusy. Garantujem Vam, ze keby sa zvuk prenasal trubkami, tak domovnik z 2. poschodia by to uz davno vyriesil.
Děkuji všem za odpovědi je v nich hodně podnětných přiomínek. Miso Vaše nábrhy řešení si vypíšu do blošku a až se technik z firmy, která spavuje kotelnu dostaví, tak díky Vám jsem teroreticky líp připravený hluk konkrétnšě řešit. Mam prosbu zda byste mi prosím mohli poradit jaký materiál konkrétně použít na případné pdoložená malého čerpadal (desku, kterou položím na tu trubku, která čerpadlo podpírá a na podepření anuloidu a druhého velkého čerpadla, tzn jaký typ desky nebo gumy použít aby vibrace nešli přímo do podlahy a zdí kotelny (následně pak konstrukcí domu do bytu resp hlavně do obyváku). musím ale také nejdčív odříznout flexou část cca 5 cm z tyče, které jsou na podlaze nebo to aspoňnadzvednout a pak podložit. Prý se nějaká firma uabívá i tím, že dokáže obalit zroje hluku jakousi krabicí a tím hluk ztlumit, zk bych obalil ta dvě čerpadla. Ještě k čerpadlům to malé nahoře pod stropem běží nepřetržitě nemá stupně mna přepnutí obrátek běží stále na st 3 to větší má stupně 1-2.3 zkoušeli jsme to dát na 2 ale hluk byl stejný jen to naopak bylo víc slyšet jakoby vrčení hluk byl jakoby přrušovaný sluchový vjem stejně nepřjemný vtíravý stresující. Přikládám foto druhého čeprdal pod stropem (pro posledního tazatele v iskusi. Děkuji všem za snahu pomoci odstranit nebo zmírnit hluk.
Děkuji za odpovědi, vše řeším s technikem firmy, která je zodpovědná za chod kotelny v domě, ten však nemá velký přehled o materiálech neboť navrhoval, aby se hluk odizoloval tak, že se na strop nad čerpadlo dí polystyren, ten ale hluk netlumí vůbec nebo jen nepatrně. Můžete mi prosím poradit izolaci, která ztlumí hluk, kterou bych podložil trubku, na které je položeno hořejší menší čerpadlo a taky dole podlaze kde jsou 4 železné podpěry na kterých je čeroadlo spolu s celou !trubkouvou! soustvou poženo, plus jak dát izolaci za čerpadla, která jsou přišroubována přímo na zdi, jaký materiál použít na to, aby se dal na zeď a teprve na ně se daly ty kotle? Můžete mi rpsím nkdo poradit jaký na to vše použít materiál? Děkuji předem za pomoc a radu.
Je to tou děsnou trubkou zatlučenou ve zdi...HAHAHA - prostě to montovala firma "radši uteč" , protože každej jinej by tu trubku aspoň zaříz a natřel - tady je vidět "kvalita" práce... Alfi.
Zatím mi nkdo neporadil, jaký materiál použít na odizolování vibrací velkného čerpadla od podlahy, malého čerpadla položeného na trubce zatlučené do zdi a dvou kotlů bez podložky přišroubovaných přímo do zdi? Všechny vibrace a chvění jde do zdí a podlahy, taky se hluk ale šíří potrubím trubkama přímo do radiátorů v bytě. K systému jakým je soustava udělána - technik který se stará o chod kotelny mi říkal, že když to tam tenkrát jiná firma montovala, tak to druhé menší čerpadlo tam musí být jinak by systém vůbec nefungoval, to menší čerpadlo běží neustále bez vypnutí a to na nejvyšší stupeň číslo 3. Jinak když popíšu hluk který je slyšet hlavně v obývacím pokoji, tak je to stálé hučení, ale nad to ještě se ozývá hučení přerušované doslova hů trvajícíc vteřinu pak vteřinu přstávka a zase hú vteřinu přestávka a zade vteřinu hů - to stále donekonečna, nadto se ozývá cca jednou za deset minut drnčení vybrace plechu, která je nejdříve tižší pak rezonuje cca nněkolik minut pak se ztiší a je nepravidelná několik minut. Prostě je to nápor na nervy, rozhodně to není ke klidnému bytí a žití. Jsem už z toho na nervy. Takže chvílema utíkáme s rodinou do jiných místností z obyváku pryč.
honzas1 máš pravdu, s technikem si to vyřikám co nejdřív, jemu je to asi šumafuk že to hlučí, hlavně že to topí, je mu jedno že má povolenýý kryt od kotle, který rezonuje, prostě se stará o chod kotelny "vzorně"stejně jako se stará místní domovník, který chodí do kotelny zapisovat údaje do sešitu. Mezitím jsem hledal ještě informace o podložkách pod vibrující stroje, a našel jsem myslím dobré řešení čím podložit čerpala a kotle viz odkazy, o podobných deskách patrně ten technik ani domovník ještě neslyšeli. Nejlíp tam dát tři vrstvy na sebe a teprve na ně pak dát čerpadla, kotle také podložit aspoň jednou vrstvou podložky a teprve pak přes ni našroubovat na zeď. Nechápu proč to neudělali rovnou, když tu ktelnu zřizovali, přitom je to neptrná investice v řádu stokorun. No prostě neeřešili hlučnost, ale jen aby to topilo.
a nebo byť v menší míře to splňují obyčejné desky pod pračky a sušičky -
Dobrý den, nezakládejte na stejný problém již třetí dotaz - jednak je to potom nepřehledné a také to je proti pravidlům poradny. Máte přeci možnost dotaz aktualizovat a doplňovat. Zdravím!
honzas1 máš pravdu, s technikem si to vyřikám co nejdřív, jemu je to asi šumafuk že to hlučí, hlavně že to topí, je mu jedno že má povolenýý kryt od kotle, který rezonuje, prostě se stará o chod kotelny "vzorně"stejně jako se stará místní domovník, který chodí do kotelny zapisovat údaje do sešitu. Mezitím jsem hledal ještě informace o podložkách pod vibrující stroje, a našel jsem myslím dobré řešení čím podložit čerpala a kotle viz odkazy, o podobných deskách patrně ten technik ani domovník ještě neslyšeli. Nejlíp tam dát tři vrstvy na sebe a teprve na ně pak dát čerpadla, kotle také podložit aspoň jednou vrstvou podložky a teprve pak přes ni našroubovat na zeď. Nechápu proč to neudělali rovnou, když tu ktelnu zřizovali, přitom je to neptrná investice v řádu stokorun. No prostě neeřešili hlučnost, ale jen aby to topilo.
a nebo byť v menší míře to splňují obyčejné desky pod pračky a sušičky -
http://www.sirius-zlin.cz/dom...-podlozky-pod-pracku-4ks.html
Zdravím všechny, po půl roce se dostává na řešení problémů hluku z kotelny. "Vyřešilo" se to tak, že je to stále v řešení a to tím způsobem, že se toto pondělí bude měřit hlučnost kotelny, družstvo pověřilo správce kotelny "kotelníka" aby objednalo měření hluku z kotelny což se i stalo, jenže se taky stalo to, že mezitím už cca týden kotelna nehlučí, protože mezitímstačil "kotelník" vyměnit topný tělesa jednoho z kotlů a dal velké čerpadloo na chod st 1 což utlumilo hluk natolik, že již není obtěžující, jenže jakmile se čerpalo dá na supěň chodu 3 tak je zas hukot velký. Zdá se mi, že se kotelník bude snažit na měření upravit stav kotlny tak, aby prošel limity. Proto je chod čerpadla na supni 1, byl jsem teď v kotelně. Navíc zítra dvě hodiny před měřením hlučnosti, chce kotelník uplně vše vypnout, prý prot, aby se voda v kotlých ochladila a čepradlo se mohlo pustit na plný výkon, jenže mě se to nezdá, spíš aby to nebylo proto, aby se hluk z kotelny snížil?
Situace je taková, že družstvo na mou žádost o snížení hluku z kotelny odpovdělo tak, že mi poslalo dopis a v něm vyrozumění, provede se měření hlučnosti, pokud hlučnost přesáhne normy družstvo zaplatí firmě měřící hluk peníze za měření a z fondu oprav uvede kotelnu do stavu aby nehlučela, pokud měření neprokáže překročení hlučnosti budu hradit měření já. Jenže v tuhle chvíli kotlena cca týden nehlučí, čerpadlo je na stupni 1 topný tělesa v kotli vyměněna. Budu trvat pokud k měření dojde, aby kotelna běžela jako minuou zimu v obvyklý zimní provoz a to s čerpadlem na st. 3, protože jak mi bylo od domovníka a kotelníka sděleno, pokud běží čerpadlo na st 1 tak se hořejší patra paneláku neohřejí nejde tam dostatek tepla. Zajímavé je že teď najednou pře měřením je čerpadlo na st 1. Další věc, že vv průběhu léta došlo k zateplněí domu, takže nebude potřeba tolik topit. Otázka je, zda se tedy dá v budoucnu počítat s tím, že by se bytovka vytopila pustěným čeroadlem na st 1. Takže řeším dilema, mam zítra vůbec přistoupit na měření hlučnosti?
Měření hluku jsou vyhozené peníze.
Pokud by se měřilo, tak měřit normální stav a ne ladit na nejnižší hlučnost (kotelník už má určitě vyzkoušené při jakém nastavení je hlučnost nejmenší, takže jedno čerpadlo pustí na 1, všechno ostatní povypíná a může se vesele měřit. A nejspíš už má vyzkoušené, že az studena je hluk nejmenši Hlučnost v normě = nejen že to zaplatíš, ale bude to i argument kdykoliv si někdo bude stěžovat.
Normální kotelna je tichá a přes zeď skoro není slyšet, takže buď jste extrémně citlivý nebo tam je chyba...
Měření hluku se vždy provádí při plném výkonu zařízení, ať je to kdekoli. Trvejte na tom, jistě budete přítomen. Pokud neuspějete, objednejte si sám nestranné měření u hygienické stanice. Z výsledkem pak seznámíte správce domu.
Děkuji za odpovědi. Tak jsem teď odpoledne obešel bytovku, byl jsem v hořejších bytech, zjistil jsem, že přestože v kotelně běží čerpadlo jen na st.1 tak se dá vytápět celá bytovka, možná to bude tím, že minulý týden se dokončilo zateplení domu, takže se dům líp vytápí. To myslím mění situaci, pokud bude běžet kotelna jako v současném stavu - čerpadlo na st 1, kotle mají řádná tepelná tělesa k ohřevu vody, hluk nepřekročuje normu, a není příliš slyšet, v bytě nad kotelnou se dá normálně žít. Tudíž měření hlučnosti je zbytečné. Měření by byly vyhozené peníze, pokud kotelník koná svou práci jak má, udržuje chod kotelny v bezchybném stavu, kotelna nehlučí přes normu. Otázkou je, zda je li už měření objednané zda jej lze odvolat bez penále za zrušení? V současnoti není měření hlučnosti potřeba
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.